Australijos mokslininkas skelbia įminęs 230 metų senumo ir vieną didžiausių mįslių jūreivystės istorijoje  ()

Vienas Australijos mokslininkas mano įminęs 230 metų senumo paslaptį, susijusią su garsaus prancūzų tyrinėtojo Jeano Francois de Galaup de La Perouse‘o likimu. Praėjus kelioms dienoms po britų naujakurių apsigyvenimo Australijos pietryčiuose esančiame Naujajame Pietų Velse, į šia vietovę atvyko ir J. F. La Perouse‘as. Deja, po netrukus įvykusios laivo katastrofos jis paslaptingai dingo, rašo The Telegraph.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai buvo rastas 1818 metais datuojamas liudijimas, paliktas iš sudužusio laivo išsigelbėjusio indo.

Vyras teigė, kad 1785 metais į ekspediciją iš Prancūzijos išvykusį J. F. La Perouse‘ą veikiausiai nužudė mažos salos prie šiaurinių Australijos krantų gyventojai.

Indas jūreivis Shaikas Jumaulas iš skęstančio laivo buvo išgelbėtas prie Mario salos šiauriniame Didžiojo barjerinio rifo gale.

Jis pasakojo, kad vietos gyventojai turėjo trumpų kardų ir muškietų, kurios buvo pagamintos kitaip nei angliškos. Jie taip pat turėjo kompasą ir auksinį laikrodį.

Anot indo, saloje gyvenę žmonės tikino, kad šie daiktai – radiniai iš laivo, kuris iš prieš 30 metų nuskendo netoli šalia esančios salos šiaurinėje Kvinslando dalyje. Visa laivo įgula vietos gyventojų buvo išžudyta, išskyrus vieną mažą berniuką, kurį vietiniai užaugino.

Verta paminėti, kad tarp J. F. La Perouse‘o laivu plaukusių žmonių tikrai buvo berniukas, vardu Francois Mordelle‘is.

Antropologas Garrickas Hitchcockas iš Australijos nacionalinio universiteto teigia aptikęs pasakojimą apie sudužusį laivą 1818 metų gruodžio mėnesio laikraštyje „The Madras Courier“.

Jis mano, kad šis pasakojimas galutinai paaiškina, kas nutiko J. F. La Perouse‘ui, kurio dingimas išlieka viena didžiausių mįslių jūreivystės istorijoje.

„Istorikai nežino apie jokį kitą europietišką laivą tame regione tuo metu, – sakė G. Hitchcockas. – Tai, kas įvyko tam laivui ir jo įgulai, iki šiol buvo mįslė.“

J. F. La Perouse‘as išvyko iš Prancūzijos dviem laivais, kuriuose buvo 225 kariai, įgula ir keletas mokslininkų. Tai turėjo būti ketverių metų kelionė kapitono Jameso Cooko keliais.

Sidnėjų jis pasiekė tik šiek tiek vėliau, nei pirmoji Britanijos pirmoji flotilė. Praleidęs jame kelias savaites prancūzas išplaukė, tačiau į Prancūziją taip ir negrįžo.

Trečiąjį XIX a. dešimtmetį vienas airių kapitonas sakė matęs europietiškų daiktų Saliamono salose ir patvirtino, kad J. F. La Perouse‘o laivas sudužo, kai per audrą atsitrenkė į rifą.

Tačiau vietiniai pasakojo, kad laivų įgula bendromis jėgomis iš dviejų laivų nuolaužų pasistatė dvistiebį laivą ir leidosi juo į jūrą. Koks šio laivo likimas, tebėra mįslė.

„Gali būti, kad paskutinis J. F. La Perouse‘o ekspedicijos etapas baigėsi tragiškai Šiaurės Australijoje, – teigia G. Hitchcockas. – Reikia tikėtis, kad galutinai mano hipotezę patvirtins kada nors Didžiojo barjerinio rifo teritorijoje ar salose rasti artefaktai.“

Šio tyrimo išvados skelbiamos žurnale „The Journal of Pacific History“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(9)
(7)

Komentarai ()