Amerikiečiai paviešino didžiulį kiekį duomenų, susijusių su NSO ir ateiviais: dabar prie „Breaktrough Listen“ projekto galite prisidėti ir patys  ()

Jei iš tiesų domitės ateiviais, tuomet tikrai žinote kas yra „Breaktrough Listen“ projektas. Jis turi 100 mln. dolerių finansavimą ir siekia atrasti nežemiškos gyvybės pėdsakus. Tiesa, dabar prie šio projekto galite prisidėti ir patys, nes neseniai buvo paviešintas vienas petabaitas (1000 terabaitų) duomenų, kuriuos per daugelį metų pavyko surinkti mokslininkams ieškantiems ateivių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duomenys buvo paviešinti ne be reikalo ir ne netyčia – taip prie projekto dirbantys mokslininkai tikisi, kad ateiviais besidomintys žmonės patys ims nagrinėti duomenis ir, galbūt, ras kokios nors naudingos informacijos. Visus šiuos duomenis sudaro informacija gauta iš radio ir optinio teleskopo.

Iki šiol nė viena organizacija nėra aptikusi jokių ateivių pėdsakų, tačiau „Breaktrough Listen“ komanda tiki, kad taip bus ne visada.

„Šis duomenų paviešinimas yra labai didelis žingsnis „Breaktrough Listen“ komandai. Artimas žvaigždes ir kitus kosmoso objektus mes stebėjome labai ilgai, turime tūkstančius valandų sudarančius įrašus“, – sakė vienas iš projekte dalyvaujančių mokslininkų Danny Princesas.

Vienas iš „Breaktrough Listen“ įkūrėjų buvo garsus fizikas Stephenas Hawkingas, pats projektas yra vykdomas „Nežemiško intelekto paieškos centre“ (SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence Centre), esančiame JAV.

Prie projekto dirbantys mokslininkai sako, kad daugiausia laiko yra skiriama siekiant aptikti ateivių kurtas technologijas ir jų skleidžiamus signalus. Deja, bet kol kas nieko išskirtinio rasti nepavyko.

„Mums nepavyko rasti jokių nežemiškų signalų iš už Žemės ribų, bet tai nereiškia, kad kita gyvybė neegzistuoja. Galbūt mes paprasčiausiai ieškome ne toje vietoje, kurioje reikėtų ieškoti arba ieškome nepakankamai giliai ir neaptinkame silpnų signalų“, – teigė D.Princesas.

Žinoma, tai nereiškia, kad „Breaktrough Listen“ nesurinko jokių naudingų duomenų.

Vasario mėnesį projekto sukurta sistema aptiko naujus greituosius radijo pliūpsnius (angl. Fast radio bursts, FRBs), kurie kilo iš kartotuvo (prietaisas, kuris stiprina signalą) FRB 121102, esančio už 3 mlrd. šviesmečių nuo Žemės.

Įprastai vienas FRBs yra užfiksuojamas vieną kartą, kitaip sakant, šie signalai nesikartoja. Tačiau šie nauji FRBs yra vieninteliai, kurie pasikartoja. Nuo 2017 metų mokslininkai užfiksavo 21 pliūpsnį.

Mokslininkai iki šiol negali paaiškinti iš kur atsiranda FRBs, tačiau yra nemažai teorijų, kuriose teigiama, kad juos kuria neutroninės žvaigždės, itin masyvios juodosios skylės ir, galbūt, pažangių ateivių civilizacijų sukurtos technologijos.

„Breaktrough Listen“ projekto dėka, šiandien ir patys galite pasijusti tikrais ateivių medžiotojais, visus jų paviešintus duomenis galite rasti čia.

Tiesa, duomenys yra išsaugoti specialiais formatais, todėl norint juos atsidaryti gali prireikti specialių programų, o vienas duomenų paketas gali būti keleto gigabaitų dydžio.

„Prieš atsisiunčiant informaciją iš mūsų svetainės pirmiausia rekomenduojame susipažinti kaip šie duomenys yra išsaugoti“, – rašoma „Breaktrough Listen“ svetainėje.

Parengta pagal „Metro“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()