Tikras smūgis sąmokslo teorijoms: aiškėja Bermudų trikampio paslaptis  (3)

Pradėkime iškart nuo esminio dalyko: visa Bermudų trikampį gaubianti mistika tėra išsigalvojimas. Lėktuvai ir laivai teritorijoje tarp Puerto Riko, Floridos ir Bermudų salų dingsta ne ką dažniau, nei bet kurioje kitoje pasaulio vietoje – statistiškai šis regionas visiškai niekuo neišsiskiria. Ir nors yra daugybė natūralių priežasčių, sąlygų ir mechanizmų, kurie gali lemti laivų skendimą, šiame Trikampyje jų beveik nėra, rašo „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, Trikampio istorijos vis šmėkšteli naujienose – ir taip nutiko dar kartą. Nors besivadovaujantys racionalumu ir kritiniu mąstymu vėl tikėjosi išgirsti kokius nors kreivus misticizmus, šįkart jie liko maloniai nustebinti: pirmą kartą istorijoje iš tikrųjų pabrėžiama, kad toks reiškinys kaip Bermudų trikampis paprasčiausiai neegzistuoja.

Tiesioginio interviu news.com.au metu žinomas mokslo populiarintojas iš Australijos Karlas Kruszelnickis pastebėjo, kad rajone dingusių laivų ir orlaivių skaičius „procentiškai yra toks pat, kaip ir bet kurioje kitoje pasaulio vietoje“.

„Teritorija yra netoli pusiaujo, šalia turtingosios pasaulio dalies – Amerikos – todėl ten jūrinis eismas intensyvus“, – laidoje kalbėjo specialistas.

Kalbant lietuviškais pavyzdžiais – didelį avaringumą „Via Baltica“ kelyje kelia ne paslaptingos anomalijos, ne ateiviai ar keisti gamtos reiškiniai, bet tiesiog didelis transporto intensyvumas.

Anot K.Kruszelnickio, Bermudų trikampio mitas prasidėjo, kai regione tarp Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų dingo keli aukšto rango kariniai konvojai. Bet realybėje dingimus lemia blogi orai ir silpnesni ar neparuošti laivai bei lėktuvai.

Kai kurie lakūnai, dingę tais laikais, taip pat buvo linkę daryti katastrofiškas klaidas – dažnai pasiklysdavo, prieš skrendant vartodavo alkoholį ar net kildavo be tinkamos aviacinės įrangos.

Kūnai ir nuolaužos daugeliu atvejų niekada nebuvo rasti, tačiau tai nenuostabu – atsižvelgiant į tai, kad Trikampis apima didžiulę (ir dar gilaus gilaus) vandens teritoriją. Net ir šiandien lėktuvų ir valčių nuolaužos aptinkamos retai – nepaisant didžiulės paieškų ir stebėjimo technologijų pažangos.

Nepaisant to, kad jau seniai žinoma, jog Trikampis nė kiek nėra mistiškas ar nežemiškas, bandant „paaiškinti“ šiuos išnykimus kilo daugybė hipotezių – ir jos svyravo nuo šiek tiek moksliškų iki visiškai nutolusių nuo realybės.

Pavyzdžiui, visai neseniai buvo keliama versija, kad laivus pražudė metano burbuliukai, kylantys iš įšalo kišenių, esančių dugne, po žeme. Nors tai yra moksliškai tikėtina, vis dėlto egzistuoja viena problema: Trikampio dugne nėra jokių metano atsargų.

Kaip pažymi JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA), pats Trikampis oficialiai neegzistuoja. Nors jie pabrėžia, kad „aplinkos sąlygos“ galėtų paaiškinti daugelį dingimų, administracija atkreipia dėmesį, kad „JAV geografinių pavadinimų valdyba nepripažįsta Bermudų trikampio kaip oficialaus pavadinimo“.

„Nėra įrodymų, kad paslaptingi dingimai Bermudų trikampyje dažnesni nei bet kurioje kitoje didelėje vandenyno vietoje, kurioje dažnai keliaujama“, – skelbia NOAA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(20)
(24)

Komentarai (3)