Po 50 metų pagaliau iššifravo žudiko Zodiako kodą: perskaičius tokią žinutę - plaukai šiaušiasi (Video)  ()

Kriptografijos entuziastų komanda paskelbė sėkmingai iššifravusi vieną iš užkoduotų pranešimų, kuriuos daugiau nei prieš 50 metų išsiuntė Zodiako žudikas, 1960-ųjų pabaigoje terorizavęs šiaurinę Kaliforniją ir kuris vis dar nėra nustatytas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serijinis žudikas 1969 m. lapkričio mėn. laikraščiui „San Francisco Chronicle“ išsiuntė pranešimą, kurio kodą sudarė daugybė paslaptingų raidžių ir simbolių.

Tikėtasi, kad užkoduotame pranešime yra užšifruota žudiko tapatybė, kuris 1968 ir 1969 metais įvykdė mažiausiai penkias, tačiau prisipažino įvykdęs net 37 žmogžudystes ir įkvėpė kitus serijinius žudikus.

Pasak kodą iššifravusio trijulės, žinutėje nėra jokių realių užuominų apie žudymų motyvą ar savo tapatybę.

Laiške rašoma: „Tikiuosi, kad tu labai smagiai bandai mane pagauti… Aš nebijau dujų kameros, nes ji mane greičiau išsiųs į rojų (sic!), nes dabar turiu pakankamai man dirbančių vergų.“

46 metų amerikiečiui interneto dizaineriui Davidui Oranchakui prireikė kelių kompiuterinių programų ir daugybės metų darbo, kad jis iššifruotų sudėtingą kodą, prie kurio jis pradėjo dirbti 2006 m.

 

Jam padėjo australų matematikas Samas Blake'as ir belgų logistas Jarlas Van Eykcke'as, – sakė Oranchakas„San Francisco Chronicle“, kurie patvirtino atradimą FTB, atsakingai už tyrimą.


Let's Crack Zodiac - Episode 5 - The 340 Is Solved!

Pirmąją Kalifornijos laikraščiams išsiųstą žinutę mokyklos mokytojas ir jo žmona iššifravo 1969 m. „Man patinka žudyti, nes taip smagu“, – sakoma žinutėje vėl kalbant apie „vergus“, kuriuos jis teigė surinkęs tarnauti pomirtiniame pasaulyje.

 

Tačiau pirmajame pranešime naudojamas kodas buvo daug paprastesnis nei vadinamojo „340 šifro“, kuriame yra 340 simbolių, išskaidytų per 17 stulpelių.

„Visi mes, Zodiako kriptografijos bendruomenės nariai, supratome, kad šifruodami kodą turime ne tik išsiaiškinti, kokios raidės priklauso simboliams“, – sakė Oranchakas.

„340 šifras“ skaitomas įstrižai, pradedant nuo viršutinio kairiojo kampo slenkant vienu langeliu žemyn ir dviem langeliais į dešinę.

Pasiekus apačią, skaitytojas turi grįžti į priešingą kampą, sakė ekspertas savo „YouTube“ kanale paskelbtame vaizdo įraše.

Pasak jo, kodavimo sistema pateikiama 1950-ųjų JAV kariuomenės kriptografijos vadove.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(9)
(47)

Komentarai ()