Precedento neturintis duomenų paviešinimas - CŽA atskleidė visą turimą informaciją apie NSO: daugybė slaptos, iki šiol nežinomos informacijos  (2)

Ne vieną dešimtmetį JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kaupta medžiaga apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO) pagaliau tapo prieinama visuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja sciencealert.com, po daugiau nei 50 metų išslaptintas visas dokumentų apie NSO (dabar jie vadinami neatpažintais oro fenomentais (NOF)) archyvas, kurį sudaro beveik 3 tūkst. dokumentų.

Precedento neturintis duomenų paviešinimas įvyko žvalgybos interneto svetainės „The Black Vault“, kuri nuo praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio publikavo išslaptintus vyriausybinius dokumentus apie NSO (ir įvairios kitokios medžiagos), įkūrėjo pastangomis.

Pasak svetainės įkūrėjo Johno Greenewaldo (jaunesniojo), nuo 1996 m. siekta įrašų apie NSO paviešinimo. Kiek anksčiau, devintą dešimtmetį, pateikus reikalavimą, remiantis Informacijos laisvės aktu, imta publikuoti šiek tiek įrašų apie NSO.

O dabar Svetainės „The Black Vault“ įkūrėjas gavo iš CŽA visą archyvą apie NSO, kuriame – daug iki šiol neviešintos informacijos.

J. Greenewaldo teigimu, nėra lengvo būdo patikrinti, ar tai – visas CŽA archyvas (kaip teigia agentūra), ar JAV vyriausybė turi slaptų įrašų apie NSO, apie kuriuos dar nežinome.

 

Dabartinę išslaptintos medžiagos kolekciją sudaro net 2 780 dokumentų ir tai yra didžiulė pergalė informacijos laisvės srityje, siekiant žinių apie paslaptingą objektą, be to, tai ir asmeninė J. Greenewaldo pergalė.

Šimtai 20 a. vidurio dokumentų pateikiami PDF formatu, o didelės apimties įrašai suarchyvuoti specialia programa. Paminėtina, kad ne visa informacija lengvai skaitoma. Daugelis detalių dokumentuose paredaguotos, o skenogramos ir fotokopijos nėra geriausios kokybės.

Tiems, kurie svetainėje tikisi rasti įrodymų, kad JAV vyriausybė slėpė turimas žinias apie Žemėje besilankiusius NSO objektus, teks nusivilti. NSO dokumentų archyvą sudaro įrašai apie incidentus su objektais ar fenomenai, kuriuos sudėtinga identifikuoti netgi ekspertams.

Terminai, pvz., anomalieji oro objektai, nėra nežemiškų gyvybės formų sinonimai. Trumpai tariant, kaip neseniai paaiškino Arizonos universiteto astronomas Chrisas Impey, NSO reiškia paprasčiausiai neidentifikuotus skraidančius objektus.

 

2020 m. JAV buvo priimtas įstatymas „Dėl ekonominio saugumo ir paramos, skiriamos dėl koronaviruso poveikio“ (angl. Coronavirus Aid, Relief and Economic Security). Dėl tam tikrų jo punktų CŽA privalėjo paviešinti minėtą NSO archyvą.

Galbūt ateityje paaiškės, kad išslaptintas ne visas CŽA archyvas, gal šiais metais dar daugiau sužinosime apie NSO. J. Greenewaldas laiko savo pareiga prisidėti prie teisybės atskleidimo, kad ir kokia keista ji būtų.

„Visuomenė turi teisę žinoti, – teigė J. Greenewaldas. – Manau, man pavyko įgyvendinti užsibrėžtą tikslą – kad žmonės turėtų lengvą prieigą prie svarbios medžiagos ir galėtų susidaryti nuomonę apie tai, kas vyksta.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(7)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: