Kenedis nebuvo pirmasis Lee Harvey Oswaldo taikinys. Ar tai būtų išgelbėję JAV prezidentą? (Foto, Video)  ()

1963 m. balandžio 10 d., likus vos septyniems mėnesiams iki JAV prezidento Johno F. Kennedy nužudymo, žudikas Lee Harvey'us Oswaldas tupėjo už tvoros prabangiame Dalaso rajone ir nutaikė savo šautuvą į savo auką. Kas ji buvo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oswaldas taikėsi į itin konservatyvių pažiūrų buvusį JAV armijos generolą Edviną Walkerį. Osvaldas šovė pro Walkerio namo langą, bet kulka vos keliais centimetrais praskriejo už Walkerio galvos.

Dalaso policijos departamento tyrimas buvo vangus, o Osvaldas, jau stebėtas FTB, išvengė tolesnio patikrinimo. Ginklas, kuriuo Osvaldas šaudė į Walkerį – „Mannlicher-Carcano“ šautuvas, pirktas netikru vardu – buvo tas pats, kuriuo tų pačių metų lapkričio 22 d. Osvaldas nušovė prezidentą Kennedy (JFK).

Walkeris nusiteikęs prieš Kennedy ir komunizmą

Septintojo dešimtmečio pradžioje Dalasas, Teksase, buvo „politinio konservatizmo bastionas“, puiki vieta generolui Edwinui Walkeriui pradėti savo pokarinę karjerą.

Walkeris atsistatydino iš armijos 1961 m., kai sulaukė priekaištų dėl to, kad JAV pirmąją ledi Eleanor Roosevelt ir JAV prezidentą Harry Trumaną pavadino „rožiniais“ ir dalino dešiniojo sparno politinius traktatus savo pavaldiniams. Walkeris atvyko į Dalasą kaip žmogus su misija, kad pasipriešintų trims didžiausioms grėsmėms Amerikai: socializmui, komunizmui ir Johnui F. Kennedy.

 

Dalase Walkeris pradėjo galvoti apie kandidatavimą į gubernatoriaus postą ir netgi svarstė kandidatuoti į prezidentus.

1962 m. Walkeris buvo apkaltintas „maištu ir sąmokslu“ (bet nenuteistas), kai dalyvavo smurtiniuose protestuose Misisipės universitete po to, kai mokykla buvo priversta priimti juodaodį studentą Jamesą Meredithą kaip dalį federalinio įsipareigojimo panaikinti segregaciją.

Walkeris taip pat manė, kad Martinas Liuteris Kingas jaunesnysis buvo komunistas ir apkaltino visą pilietinių teisių judėjimą „palaikant Kennedy ir esant prokomunistiniu ir prosocialistiniu“.

Nepaisant audringos retorikos, 1962 m. Walkeris pralaimėjo demokratų pirminius rinkimus į Teksaso gubernatoriaus postą galutiniam nugalėtojui Johnui Connally.

Osvaldo motyvas: atsidavimas komunizmui

Anot Walkerio, vienas iš daugelio atvejų, kai JFK pasirodė kaip silpnas prezidentas, buvo jo politika Kuboje, kur Fidelis Castro neseniai pavertė Kubą komunistine – prie pat JAV teritorijos. Walkeris ne tik norėjo, kad JAV kariuomenė pašalintų Castro, atėjusį į valdžią po 1959 m. revoliucijos, bet ir atvirai ragino nužudyti komunistų lyderį.

 

Lee Harvey'us Oswaldas gyveno vos už kelių minučių kelio nuo Walkerio Dalase, išsinuomotame dviviečiame bute, kuriuo dalijosi su žmona Marina ir jų mergaite. Osvaldas susipažino ir susituokė su Marina Sovietų Sąjungoje, kur Osvaldas trumpam bandė gyventi kaip sovietų gamyklos darbuotojas.

Grįžęs į Dalasą, Osvaldas dirbo spaustuvėje, o per pietų pertraukas skaitė komunistinius laikraščius rusų kalba. Jis buvo daug girdėjęs apie tokią figūrą kaip Walkeris, kuris buvo vienas garsiausių antikomunistinių balsų Dalase ir visoje šalyje.

Manoma, kad Osvaldas, kuris karštai palaikė naują Kubos valdžią, Walkerį matė kaip tiesioginę grėsmę. Walkeris buvo kažkas, kas turėjo daug ryšių ir autoriteto. Oswaldas nusprendė nužudyti Edviną Walkerį.

Jis skaitė apie Walkerį, girdėjo jį kalbant, matė jį asmeniškai, o priešiška Walkerio pozicija dėl daugelio dalykų, įskaitant Kubą, įžiebė Osvaldui pykčio ugnį. Manoma, kad tokį vienišių kaip Osvaldas, kuris turėjo daug pykčio, tokia poliarizuojanti figūra kaip Walkeris paskatino jį veikti.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()