Majai neigia, kad 2012 m. bus pasaulio pabaiga  (37)

Apolinario Chile Pixtunas pavargo nuo jį nuolat užgriūvančių klausimų apie tai, ar iš tiesų majų kalendorius baigsis 2012 m. gruodžio 21 d. Jo teigimu, tai tikrai nebus pasaulio pabaiga, praneša AP. O gal vis dėlto bus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne, nebus, atkakliai tvirtina majų indėnų vyresnysis. „Praėjusiais metais grįžau iš Anglijos. Dieve mano, kaip jie man įgriso su šitom nesąmonėm.“

Tačiau jo laukia dar sunkesnis metas, nes kitą mėnesį kino teatruose bus pradėtas rodyti filmas „2012“, kuriame žemę siaubs žemės drebėjimai, meteoritų lietūs, o cunamio banga užmes lėktuvnešį ant Baltųjų Rūmų.

Kornelio universitete dirbanti Ann Martin, kuri rengia internetinį puslapį „Curious? Ask an Astronomer“ („Norite sužinoti? Klauskite astronomo“), teigia, kad žmonės labai išsigandę.

„Liūdna, kai gauname laiškus nuo ketvirtoje klasėje besimokančių mokinių, kurie rašo, jog yra per jauni mirti, – sako A. Martin. – Taip pat gavome laišką nuo dviejų mažų vaikų motinos, kuri labai bijo, jog nepamatys, kaip jos vaikai užaugs.“

Gvatemaloje gyvenantis Chile Pixtunas sako, kad pasaulio pabaigos teorijos kyla iš vakarietiškos, o ne majų pasaulėžiūros.

Majų kalendoriuje nurodyta, kad šią lemtingą dieną baigiasi svarbus laikotarpis, o entuziastai teigia, jog 2012 m. įvyks nemažai astrologinių reiškinių, įskaitant ypatingai retą reiškinį, kuris įvyksta kartą per apytikriai 25 800 metų.

Tačiau didžioji dauguma archeologų, astronomų ir majų teigia, kad vienintelis reiškinys, kuris tą dieną gali įvykti Žemėje, yra Naujojo amžiaus (new age) filosofijos, populiariosios astronomijos bei internete klaidžiojančių gandų apie pasaulio pabaigą meteoritų lietus.

Paniką skatina ir televizijos laidos, pavyzdžiui, per „History“ kanalą parodytoje laidoje painiojamos Nostradamo ir majų „pranašystės“ ir klausiama: „Ar 2012 metais kosminis laikrodis galiausiai pasieks nulinį dienų skaičių ir nebeliks jokios vilties?“

Tai skamba panašiai kaip pastaraisiais dešimtmečiais vyravusios kitos apokaliptinės teorijos – 1987 m. „Harmoninio susiliejimo“, Jupiterio poveikio ar planetos X teorijos. Vis dėlto 2012-ųjų teorija turi kažkiek archeologinio pagrindo.

Septintąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį pietinėje Meksikos dalyje tiesiant greitkelį, buvo rasta labai blogai išsilaikiusi akmeninė lentelė, kurios išlikusiose dalyse iššifruotas užrašas, atitinkantis 2012 m. datą ir mistinį majų dievą Bolon Yokte, kuris siejamas ir su karu, ir su kūrimu. Tačiau dėl erozijos ir įsikilimų įrašo pabaiga praktiškai neįskaitoma.

Meksikos nacionalinio autonominio universiteto archeologas Guillermo Bernalis spėja, kad paskutiniai neišlikę simboliai galėtų reikšti: „Jis nužengs iš dangaus.“

Tačiau G. Bernalis pažymi, kad įrašuose, rastuose skirtingose majų radimvietėse, nurodytos datos gerokai pranoksta 2012 metus – pavyzdžiui, viename įraše nurodyti apytikriai 4772 metai.

Galų gale, sausrų niokojamame Jukatano pusiasalyje gyvenantys majai turi didesnių rūpesčių nei 2012-ieji.

„Jei paklausčiau majų kalba kalbančių žmonių, kas įvyks 2012 metais, jie nežinotų, ką atsakyti, – sako Jose Huchimas, Jukatano majų archeologas. – Kad ateis pasaulio pabaiga? Jie tuo nepatikėtų. Mes čia turime didesnių rūpesčių, tokių kaip sausra.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (37)