NASA: Kosminės katastrofos 2012 m. nebus (Video)  (25)

Pasaulio pabaigos 2012 metų gruodžio 21-ąją nebus – Žemė nesusidurs su Nibiru planeta, jos nesunaikins ekstremalus Saulės aktyvumas ar mūsų Galaktikos plokštumos kirtimas, pareiškė vienas žymiausių asteroidų tyrinėtojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Ameso tyrimų centro Astrobiologijos instituto vyresnysis mokslininkas daktaras Davidas Morrisonas, vienas žymiausių pasaulyje asteroidų specialistų, pareiškė, kad plačiai internete paplitęs gandas, neva dėl kažkokios kosminės katastrofos 2012 metais įvyks pasaulio pabaiga, tėra paprasčiausia apgavystė, skelbia „Physorg.com“.

Tokį ažiotažą jis laiko savotiška „kosmofobijos“, kurią kursto neva mokslinės interneto svetainės ir asmenys, siekiantys iš jos uždirbti, atmaina. Visus galimus neva 2012 m. pasauliui gresiančios kosminės katastrofos scenarijus, kurie cirkuliuoja virtualioje erdvėje, D. Morrisonas yra išnagrinėjęs tarptautinės organizacijos „Astronomical Society of the Pacific“ interneto svetainėje. Šios organizacijos leidžiamame „Astronomy Beat“ leidinyje mokslininkas atsako į su 2012 m. tema susijusius klausimus, pradedant šumerų žiniomis apie mįslingąją Nibiru planetą, baigiant Žemės magnetinių polių pasikeitimo hipoteze.

Pasak „Physorg.com“, jau keletą mėnesių NASA ir daugelis astronomų gauna susirūpinusių žmonių, išgąsdintų žinios apie neva 2012 m. įvyksiančią pasaulio pabaigą, apie kurią plačiai diskutuojama internete, laiškus. Aptarinėjami įvairūs globalinės katastrofos scenarijai, tarp kurių yra ir susidūrimas su išgalvota planeta Nibiru, mirtinai pavojingas Saulės aktyvumas, neva pražudysiantis gyvybę Žemėje, 2012 m. įvyksiantis Saulės sistemos judėjimo trajektorijos susikirtimas su Paukščių Tako galaktikos plokštuma ir t.t. Visus juos D. Morrisonas vadina kosmofobijos – kosmoso baimės – apraiškomis, kuri esą ypač sustiprėjo šiais metais.

Pasak leidinio, visame pasaulyje pripažintas Saulės sistemos ir asteroidų ekspertas susilaukia tiek daug klausimų apie 2012 metais neva gresiančią pasaulio pabaigą, kad nusprendė išsiaiškinti, kas slypi už tokio masinę psichozę primenančio reiškinio.

Vienas įdomiausių jo atradimų – tai, kad lapkričio mėnesį kino teatrus pasieksiančio naujo fantastinio filmo „2012“ platintojai tyčia kursto paniką, kurdami pseudomokslines svetaines ir ragindami žmones ieškotis informacijos apie 2012 metų įvykį internete. Tokius savo veiksmus jie vadina virusine rinkodara, kai žinia apie naują paslaugą ar produktą plinta tarsi kompiuterinis virusas. Pasak D. Morrisono, daugelis svetainių, į kurias atveda paieškos raktažodis „2012“, skelbia nesąmones ar klaidingus faktus, neretai jų kūrėjai būna knygas apie 2012 m. pasaulinę katastrofą parašę autoriai, siekiantys padidinti jų pardavimus.

Mokslininkas siūlo skaitytojams susipažinti su tikrais faktais, skaičiavimais ir vertinimais, bei nepasiduoti norintiems pasipelnyti iš baimės pardavinėjimo. Pasak jo, esama nemažai priežasčių nerimauti dėl Žemės planetos ateities, tačiau 2012 metų žiemos lygiadienis esą tikrai neturėtų niekam kelti susirūpinimo.

Tačiau argumentai, ramus mokslininkų tonas ir apeliacijos į sveiką protą neretai yra bejėgiai prieš iracionalios baimės kurstytojus. Puikus pavyzdys – šis reklaminis filmukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(1)

Komentarai (25)