"Įpėdinis iš praeities": genetinis sutapimas, ar akivaizdi tiesa?  (6)

Kalifornijoje (JAV) gyvenanti septintokė kartu su savo seneliu sudarė genealoginį medį, kuriuo parodė, jog Barack'as Obama yra giminingas visiems ankstesniems Jungtinių Valstijų prezidentams, išskyrus Martin'ą Van Buren'ą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks sąryšis atsirado dėl to, kad tiek Obamos, tiek kitų prezidentų šeimos medžių šaknys siejasi su 13-ojo amžiaus pradžios Anglijos karaliumi  Džonu Plantagenetu (John “Lackland” Plantagenet). Van Buren'as (kuris tarp kitko buvo pirmasis JAV gimęs JAV prezidentas) į šią grupę neįtraukiamas, kadangi jo protėviai buvo olandai, o ne anglai.

Šios jaunosios tyrinėtojos darbas įspūdingas tuo, jog į jį įdėta daug istorijos žinių ir genealoginių tyrimų informacijos. Tačiau ar galutinis rezultatas yra reikšmingas, priklauso nuo to, kas ir kiek  tiki “įpėdinio iš praeities” koncepcija. Pagal ją galima nesunkiai atsekti, jog didelės šiandien gyvenančių žmonių grupės yra kilusios, pavyzdžiui, iš Čingischano, Marijos Antuanetės arba kitų įžymių istorinių veikėjų. Vaizdumo dėlei, paieškos variklis "Wolfram Alpha" puikiai parodo, koks nereikšmingas yra genetinis ryšys tarp dešimtosios kartos palikuonių; šiuo požiūriu "giminystė" yra labai daugiaprasmė sąvoka. Pavyzdžiui, yra įrodyta, kad egzistuoja tolimas giminystės ryšys tarp Barack'o Obamos ir Hillary Clinton.  Tiems, kas domisi tokio pobūdžio informacija, vertėtų atkreipti dėmesį į entuziasto Mark'o Humphry sukurtą interneto svetainę “Royal Descents of Famous People.”

Kitas požiūris, žinoma, yra toks, kad mūsų giminystė su visa likusia žmonija nėra daugiaprasmė ar net dviprasmė, ir kad tai greičiau yra principas, kuriuo derėtų vadovautis tiek asmeninėje etikoje, tiek užsienio politikoje. Portale "The Atlantic" dar 2002 metais publikuotame straipsnyje "The Royal We" diskutuojama ši idėja - kad "visi" yra giminingi "visiems likusiems". Jame taip pat pastebima, kad toks faktas turi toli siekiančias pasekmes: "Lygiai tas pats procesas veikia keliaujant laiku į priekį. Iš esmės visi mes susilaukiame vaikų, ir jei tik giminystės linija nenutrūksta, visi palikuonys tarsi "pakimba" gigantiškame smėlio laikrodyje. Lygiai kaip kad mes esame kilę iš žmonių, gyvenusių prieš tūkstančius metų, taip ir praėjus keliems tūkstančiams metų kiekvienas iš mūsų galės būti laikomas arba visos žmonijos - arba niekieno - protėviu.

(10)
(0)
(10)

Komentarai (6)