„Padėtis Rusijoje yra daug baisesnė, nei mes manome“. Lucasas atkapstė, ką griežtai slepia Kremlius  ()

Jei pakankamai ilgai kankinsi statistiką, galiausiai ji prisipažins. Vadovaudamasis šiuo amžinu principu, Vladimiras Putinas sugebėjo išgauti nedidelį 2,1 proc. praėjusių metų Rusijos ekonomikos nuosmukį, nors tikėtasi dviženklio skaičiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keista tai, kad mes juo patikėjome, rašo Edwardas Lucasas savo straipsnyje „Financial Times“.

Tarptautinis valiutos fondas ir Pasaulio bankas klusniai perdirbinėjo oficialius Maskvos 2022 m. augimo skaičius, skatindami susimąstyti apie Rusijos atsparumą. Jei Rusija galėjo atlaikyti plačiausias Vakarų sankcijas nuo Pietų Afrikos apartheido laikų, galbūt reikėjo susimąstyti. Yra rimtas pagrindas nepasitikėti oficialiais Rusijos duomenimis apie bet ką.

Jeilio vadybos mokyklos dekanas Džefris Sonnenfeldas (Jeffrey Sonnenfeld) pažymi, kad Rusijos oficialioji statistikos agentūra „Rosstat“ per pastaruosius metus patyrė vadovų kaitą ir jau buvo smarkiai susikompromitavusi. Bet kokiu atveju Putinas gavo skaičius, kurių norėjo. „Rosstat“ prognozuoja, kad 2023 m. Rusijos ekonomikos augimas sieks 0,3 proc. Edwardas Lucasas prognozuoja, kad tai bus nesąmonė.

Labiausiai mąstantys ekonomistai nesėdi kaip viščiukai lizde ir nelaukia, kol jiems į burną bus įkišti duomenys. Jie žiūri į kitus rodiklius. Kinijoje tai buvo tokie rodikliai kaip krovinių vežimas geležinkeliais ir elektros energijos suvartojimas. Rusiją dabar skaityti turėtų būti daug paprasčiau.

Trys milijonai labiausiai išsilavinusių Rusijos žmonių išvyko iš šalies, išsiveždami savo intelektinį kapitalą ir energiją. Namuose Rusijos valstybė šaldytuvus ir kitą buitinę techniką kanibalizuoja dėl mikroschemų, kurių nebegali importuoti. Sonnenfeldo stebėtojų grupės Jeilyje duomenimis, 1000 iš 1200 didžiausių užsienio įmonių investuotojų Rusijoje jau visiškai pasitraukė iš šalies. Iki invazijos į Ukrainą jų pajamos sudarė 35 proc. viso Rusijos bendrojo vidaus produkto. Tarp jų – naftos ir dujų bendrovės, pavyzdžiui, BP (nurašyta 25,5 mlrd. JAV dolerių), kurios palaikė Rusijos iškastinio kuro vamzdynų pralaidumą ir prižiūrėjo jos įrangą.

 

 

Rusijos gamtinių dujų eksportas beveik nutrūko. Anksčiau Europa pasiimdavo didžiąją dalį Rusijos tiekiamų dujų, o dabar jų kiekis sumažėjo beveik iki nulio. Nežinoma, kas susprogdino „Nord Stream II“, bet tai buvo visiškai nereikalinga. Europa pademonstravo kinišką veiksmingumą ir greitai sukūrė SGD pajėgumus, kad galėtų importuoti suskystintas dujas, kurių Rusija techniškai nepajėgia pagaminti. Todėl Rusijos garuojančios dujos liko be rinkos. Prireiktų ne vienerių metų, kad būtų nutiesti Rusijos dujotiekiai alternatyviems pirkėjams.

Be abejo, Kinija, Indija ir kitos šalys vartoja rusišką naftą, kurios Europa nebeimportuoja. Tačiau Rusija ją parduoda nuostolingai. „Deutsche Bank“ apskaičiavo, kad Rusija uždirba vos trečdalį savo prieškarinių pajamų iš iškastinio kuro. Be to, Rusijai išgauti naftą darosi vis brangiau – maždaug dvigubai brangiau nei vidutiniškai pasaulyje. Išgauti barelį naftos Rusijai kainuoja 45 JAV dolerius, o dar 12 dolerių kainuoja ją pristatyti klientams. Tai puikiai tinka Vakarams, nes nenorima, kad pasaulinė naftos kaina kiltų, ir nenorima, kad Rusija uždirbtų pinigų. Kadangi daugiau nei pusę Rusijos biudžeto sudaro pajamos iš iškastinio kuro, vyriausybė dabar plėšia savo juodai dienai skirtus fondus. Po to neabejotinai bus imtasi dar ekstremalesnių pajamų gavimo priemonių.

 

 

Tokio dydžio vasalinė valstybė kaip Rusija, yra gerai, kol nereikia pradėti apmokėti sąskaitų. Bloga žinia ta, kad Putinas bus vis labiau linkęs imtis desperatiškų priemonių, kad šis karas baigtųsi palankiai. Į pagrindinę Ukrainos infrastruktūrą nukreipta Rusijos branduolinį užtaisą galinčių nešti hipergarsinių raketų salvė buvo nerimą keliantis rodiklis, ką gali padaryti į kampą įvarytas V. Putinas. Neabejotinai galime tikėtis, kad pinigų stokojanti Rusija į fronto liniją mirčiai išmes dar daugiau žmonių, blogai apmokytų šauktinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(189)
(3)
(186)

Komentarai ()

Susijusios žymos: