Pikčiausia žvaigždė Visatoje. Raudonoji pabaisa išspjauna plazmą 1000 km/s greičiu  ()

Labai gerai, kad Saulėje tokių reiškinių nėra, kitaip gyvybė Žemėje būtų neįmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos mokslininkai atrado vieną iš galingiausių kada nors pastebėtų žvaigždžių. Medžiagos išstūmimo iš tolimos žvaigždės greitis buvo beveik 1000 km/s, rašo „ScienceAlert“.

Mokslininkų prognozėmis, po 2 metų mūsų Saulė pasieks maksimalų aktyvumą, vadinasi, turėtume tikėtis daugybės saulės dėmių atsiradimo žvaigždės paviršiuje, labai galingų žybsnių ir stipriausių vainikinių masių išmetimų.

Tuo metu nuo Saulės paviršiaus į kosmosą bus išmestas didžiulis kiekis energijos, radiacijos ir milžiniški plazmos srautai. Žinoma, tokie išsiveržimai įprasti, tačiau jie neturi tokios galios. Visas šis saulės aktyvumas sukelia geomagnetinių audrų atsiradimą, kurios, jei jos kyla dėl stiprių išsiveržimų, sukelia neigiamų pasekmių Žemei. Tokiu atveju gali kilti ryšio problemų, nukenčia net elektros energijos tiekimo sistemos, tai yra, nutrūksta elektra.

Žemiečiams pasisekė, kad Saulėje nepasirodo tokie blyksniai, galintys visiškai prasiveržti pro mūsų planetos magnetinį lauką ir sunaikinti jos atmosferą. Žinoma, visa gyvybė Žemėje būtų sunaikinta.

Tačiau tokius galingus superblyksnius aptiko astronomai iš Kioto universiteto (Japonija) tolimojoje žvaigždėje, kuri yra binarės žvaigždžių sistemos V1355 Orionis dalis. Ši sistema priklauso žvaigždžių klasei, vadinamai RS Canum Venaticorum. Tokiose sistemose dvi skirtingų spektrinių klasių žvaigždės skrieja labai arti viena kitos.

 

Manoma, kad tokiose binarėse žvaigždžių sistemose esančios žvaigždės patiria vienus iš galingiausių astronomams žinomų blyksnių. Be to, kai kurios iš šių žvaigždžių yra labai ryškios, tačiau ne matomame, o rentgeno spindulių diapazone.

V1355 Orionis sistemą sudaro dvi žvaigždės: viena K spektrinės klasės ir antroji G klasės. Pirmoji iš jų – milžiniška žvaigždė, skleidžianti neįtikėtinai galingus blyksnius, kuriuos lydi milžiniškos plazmos emisijos į kosmosą.

Remiantis nauju tyrimu, ši žvaigždė patiria vienus galingiausių mokslininkų kada nors matytų išsiveržimų. Japonijos astronomų teigimu, milžiniškos žvaigždės blyksniai yra 10 kartų stipresni nei galingiausi Saulės blyksniai.

 

Mokslininkai užfiksavo milžinišką plazmos iškrovą, kuri didžiulės srovės pavidalu į kosmosą skrido 990 km/s greičiu. Mokslininkai mano, kad išsiveržimo metu į kosmosą išskrido trilijonai tonų plazmos, ir tai tik per galingiausią emisiją.

Tokie žvaigždžių stebėjimai yra labai svarbūs, nes jų galingi pliūpsniai, kaip jau minėta, gali pakenkti gyvybės atsiradimui ar vystymuisi šalia esančiose planetose. Todėl mokslininkai bando suprasti, kaip šie protrūkiai atsiranda ir kokia jų atsiradimo priežastis.

Tokių žybsnių stebėjimas taip pat gali padėti suprasti galingiausių mūsų Saulės žybsnių mechanizmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()