Netrukus susidurs El Niño ir didžiulis Atlanto karštis. Skelbiama, kas laukia Žemės 2023 metais (Video)  ()

Tyrėjai mano, kad 2023 m. Atlanto uraganų sezonas tiesiogiai priklauso nuo to, kaip baigsis ši konfrontacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad iki 2023 m. rugpjūčio mėn. El Niño (El Ninjo) susiformuos iki 90 % savo galios, jis taip pat išliks stiprus per rudens piko uraganų sezoną, kuris Atlante prasidės birželio 1 d. Dabar sinoptikų dėmesys sutelktas į kylančią vandenyno temperatūrą, ir ne tik Atlanto vandenyne, rašo „IFLScience“.

Tyrėjai pažymi, kad pasauliniu mastu jūros paviršiaus temperatūra, galinti sukelti uraganus, 2023 m. pavasarį buvo labai aukšta. Tačiau mokslininkai pažymi, kad temperatūra uraganams iš tikrųjų svarbi tik dviejose vandenyno vietose: Šiaurės Atlanto baseine, kur gimsta ir sustiprėja uraganai, taip pat rytinėje-centrinėje atogrąžų Ramiojo vandenyno dalyje, kur yra suformavęs El Niño.

Problema ta, kad šiais metais šios dvi sritys tiesiogine prasme konfliktuoja ir greičiausiai susidurs kaktomuša, darydamos priešingą įtaką lemiamoms sąlygoms, kurios sukels arba nutrauks Atlanto uraganų sezoną. Gera žinia ta, kad Karibų jūros ir Atlanto vandenyno pakrantės rezultatu gali džiaugtis – uraganų sezonas bus vidutiniškas. Blogos naujienos: viskas gali pasikeisti veikiant El Niño.

Kaip gimsta uraganai

Didesnė tikimybė, kad uraganai susidarys ir sustiprės, kai atogrąžų žemo slėgio sistema susiduria su aplinka, kurioje yra šiltesnė viršutinio vandenyno temperatūra, atmosferos drėgmė, nestabilumas ir silpnas vertikalus vėjo poslinkis.

Paprasčiau tariant, šiltas vandenyno vanduo suteiks energijos uraganui vystytis. Vertikalus vėjo poslinkis arba vėjo stiprumo ir krypties skirtumas tarp viršutinių ir apatinių tropinės audros regionų sutrikdo procesą ir iš tikrųjų į audrą įneša sauso oro, sulėtindamas jos augimą.

Atlanto vandenyno vaidmuo

Šiame procese jis atlieka labai paprastą vaidmenį – iš esmės uraganai semiasi energiją iš šilto vandenyno vandens: kuo aukštesnė temperatūra, tuo uraganui geriau.

 

Tyrimai rodo, kad metai, kai Atlanto vandenyne buvo neįprastai aukšta temperatūra, pasižymėjo aktyviausiais Atlanto uraganų sezonais. Pavyzdys:

  • 2020 m. – rekordiškai daug – 30 pavadintų tropinių ciklonų;
  • 2005 m. – 28 pavadintos audros, rekordiškai daug – 15 iš jų tapo uraganais.

Ramiojo vandenyno vaidmuo

Atogrąžų Ramusis vandenynas iš tikrųjų vaidina sudėtingesnį vaidmenį formuojantis Atlanto uraganams. Atsakymas slypi teleryšiuose – procesų grandinėje, kai vandenyno ar atmosferos būklės pasikeitimas viename regione sukelia didelius cirkuliacijos ar temperatūros pokyčius kitame.

Vienas pasikartojantis nuotolinio ryšio inicijavimo atogrąžų Ramiojo vandenyno klimato kintamumo modelis yra El Niño. Tyrėjai pažymi, kad kai atogrąžų Ramusis vandenynas yra neįprastai šiltas, gali susidaryti El Niño, dėl kurio viršutiniuose vandenyno sluoksniuose gali susidaryti aukšta temperatūra. Tai savo ruožtu pakeis vertikalią ir rytų-vakarų atmosferos cirkuliaciją tropikuose.

 

Tada bus sukurtas nuotolinis ryšys, kuris paveiks rytų-vakarų vėjus viršutiniuose atmosferos sluoksniuose virš tropikų ir galiausiai sukels didelio masto stiprų vertikalų vėjo srautą Atlanto vandenyno baseine. Ir jis sugebės nuslopinti uraganus. Mokslininkai mano, kad būtent taip ir turėtų nutikti šią vasarą.

El Niño ir karščio priešprieša Atlanto vandenyne

Pasak Ajovos valstijos universiteto atmosferos mokslų docentės Christinos Patricola, tyrimai rodo, kad šiltasis Atlanto vandenynas ir atogrąžų Ramusis vandenynas gali konfliktuoti, todėl Atlanto uraganų sezonas gali būti beveik vidutinis.

 

Stebėjimai ir modeliavimas patvirtina šią prognozę. Pavyzdžiui, Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos 2023 m. prognozėse šiais metais numatoma 12–17 audrų, iš kurių 5–9 bus uraganai, o 1–5 – dideli uraganai.

Kas gali suklysti

Deja, ne tik Atlanto ir Ramiojo vandenynų atogrąžų temperatūra vaidina svarbų vaidmenį, yra ir kitų veiksnių. Pirma, El Niño. Jeigu nepasitvirtins nors viena iš prognozių – El Niño arba Atlanto atšilimas, tai gali sutrikdyti pusiausvyrą.

Antra, Madden-Julian osciliacija (svyravimai), debesų ir kritulių modelis, slenkantis tropikuose 30–90 dienų ciklais, gali paskatinti arba slopinti audrų susidarymą.

Trečia, svarbų vaidmenį atlieka dulkių audros, kuriose yra šilto, sauso ir dulkėto oro iš Afrikos, kuris gali slopinti atogrąžų ciklonus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()