Stebinanti žinia. Kiek iš tikrųjų išgyvendavo dinozaurai (Video)  ()

Daugeliui dinozaurų nereikėjo daug laiko, kad pasiektų didžiulius dydžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dinozaurai, bent jau daugelis iš jų, buvo didžiausi kada nors Žemėje gyvenę gyvūnai. Paleontologai ir toliau randa vis daugiau šių būtybių liekanų, kurių dėka atskleidžiamos naujos jų gyvenimo paslaptys. O kiek iš tikrųjų gali gyventi dinozaurai? Apie tai rašo „Science Focus“.

Kaip žinote, beveik visi dinozaurai dingo Žemėje dėl didžiulio asteroido kritimo maždaug prieš 66 milijonus metų.

Anksčiau paleontologai manė, kad dinozaurai užtruko ilgai, kad pasiektų savo didžiulį dydį. Tai yra, jie augo lėtai šimtus metų, o gal ir ilgiau. Tačiau, kaip rodo nauji duomenys, dinozaurai iš tikrųjų augo labai greitai ir mirė jauname (pagal žmogaus standartus) amžiuje.

Norėdami sužinoti dinozauro amžių, mokslininkai taiko tą patį metodą kaip ir nustatant medžių amžių. Medžių kamienuose galima rasti rievių, kurių kiekviena atitinka vienerius nugyventus metus. Lygiai taip pat beveik tokias pačias rieves arba augimo linijas galima rasti ir dinozaurų kauluose. Kuo daugiau rievių, tuo senesnis senovės gyvūnas.

Pavyzdžiui, mokslininkai išsiaiškino, kad vienas garsiausių milžiniškų plėšrūnų Žemėje – tiranozauras – iki pilno dydžio išaugo maždaug 16–22 metais. Tačiau šios rūšies atstovai nugaišdavo jau sulaukę 27–33 metų.

 

O kiti dideli senoviniai mėsėdžiai dinozaurai, priklausantys carchadontosaurus genčiai, galėjo gyventi nuo 39 iki 53 metų.

Remiantis tyrimais, didžiausi dinozaurai Žemėje, turintys labai ilgus kaklus, tokie kaip brontozauras ir Diplodocus, taip pat nugaišdavo 40-50 metų amžiaus. Tačiau yra įrodymų, kad kai kurie šių senovės gyvūnų atstovai galėjo gyventi iki 70 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(1)
(52)

Komentarai ()