Pasaulį sukrėtusi nelaimė. Skelbiama Arecibo teleskopo sunaikinimo priežastis. Griuvimo video  ()

Neutronų skenavimo pagalba pavyko surasti nelaimės, dėl kurios buvo uždaryta observatorija Puerto Rike, kaltininką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus beveik 3 metams po radijo teleskopo sunaikinimo Arecibo observatorijoje Puerto Rike, mokslininkams pavyko išsiaiškinti nelaimės priežastį neutronų skenavimo pagalba. 2020 metų pabaigoje antenos gaudytuvas nukrito ant radijo teleskopo lėkštės ir padarė nepataisomą žalą 300 metrų skersmens Arecibo radijo teleskopo lėkštei, rašo „New Atlas“.

Natūralioje karstinėje duobėje esantis radijo Arecibo teleskopas buvo pradėtas eksploatuoti 1963 metų rudenį. Radijo bangoms priimti virš teleskopo lėkštės 150 metrų aukštyje buvo pastatytas 816 tonų sveriantis antenos gaudytuvas. Daugiau nei 50 metų radijo teleskopo pagalba mokslininkai atliko įvairius mokslinius kosmoso tyrimus, o taip pat šiuo radijo teleskopu astronomai išsiuntė vieną pirmųjų pranešimų potencialiems ateiviams.

Tačiau 2020 m. gruodžio 1 d. Arecibo radijo teleskopo mokslinė veikla baigėsi. Trūko kabeliai, laikantys antenos didžiulį gaudytuvą, ir visa konstrukcija nukrito ant didžiulės teleskopo lėkštės, ją sugadindama. Laimei, aukų nebuvo.

Mokslininkai atliko problemos tyrimą ir išsiaiškino, kad radijo teleskopas patyrė didžiulę žalą, o jo atkūrimas kainuotų labai brangiai, todėl buvo nuspręsta jo darbą nutraukti.

Tačiau nuo to laiko klausimas dėl radijo teleskopo lėkštės sunaikinimo priežasčių liko atviras. Neseniai mokslininkai iš Kolumbijos universiteto (JAV) pristatė šio incidento tyrimo rezultatus.

 

Jie paėmė pačius kabelius, taip pat jungtis, kuriomis jie buvo prijungti prie pakabinamos platformos, ir atliko jų neutroninį skenavimą specialiame izotopų reaktoriuje Oak Ridge nacionalinėje laboratorijoje, JAV.

Neutronų skenavimas naudojamas įvairiems moksliniams tikslams, nes jis pasižymi dideliu skverbimosi gebėjimu. Neutronai sąveikauja su medžiaga kitaip nei rentgeno spinduliai. Pastarieji tampa silpnesni dėl didelio medžiagos, per kurią praeina, tankio, tačiau neutronai normaliai sąveikauja su medžiaga ir yra taip išsibarstę, kad mokslininkai gali gauti labai aukštos kokybės vaizdus.

Mokslininkai nuskenavo cinkuotų kabelių ir jungiamųjų jungčių skerspjūvį. Paaiškėjo, kad kabelius veikiant apkrovai jie palaipsniui susidėvėjo. Dėl to iš kabelių pradėjo „tekėti“ cinkas, neatlaikęs apkrovos. Galiausiai cinko „nutekėjo“ tiek, kad jungtys kritiškai susilpnėjo.

 

Yra žinoma, kad prieš kritimą visiškai trūko du trosai, o trečiasis, neatlaikęs apkrovos, nebegalėjo išlaikyti konstrukcijos ir ji nukrito.

Žemiau esančiame vaizdo įraše galite pamatyti, kaip įvyko incidentas.

Arecibo teleskopas išgarsėjo 1995 m. kai finalinė James Bondo filmo „GoldenEye“ scena buvo nufilmuota būtent šiame teleskope.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()