Alberto Einšteino gyvenimas. Antra dalis: vidutinio studento kelias link reliatyvumo teorijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

loggo 2010-06-28 02:23
Nenoriu nei nieko įžeisti, nei kažko įrodyti, bet pastebėjau kelias klaidas tekste: 1. "Tačiau daugelis psichologų teigia, jog tai [BRŪKŠNYS] gana dažnas atvejis [KABLELIS] kai kalba [NE KALBA EINA - niekur nenueis, o KAI KALBAMA] eina apie itin daug pasiekusius žmones [TAŠKAS]" 2. Logika? "Daugeliui galėjo būti netikėta staigmena, kad toks didis mokslininkas mokykloje nebuvo pažangus mokinys. ", ir "<..> su pagiriamuoju auklėtojo raštu. Turėdamas šį raštą Einšteinas gali dvejais metais anksčiau, nei oficialiai nustatytas minimalus amžius, kreiptis į Ciuricho politechnikumą su prašymu leisti laikyti stojamuosius egzaminus." Šios dvi citatos prieštarauja viena kitai: pirma teigia, kad jis buvo prastas mokinys, kita, jog jis turėjo mokytojo pagyrimą, su kuriuo galėjo 2 metais anksčiau stoti į politechnikumą. 3. "Likimas padovanojo Einšteinui dar vienus [metai - daugiskaitinis daiktavardis, dėl to ne VIENUS, o VIENERIUS] laisvės metus" 4. "Laisvamaniška dvasia sudaro sąlygas dar kartą niekieno nekliudomam pakvėpuoti gyvenimo gaiva, kol suaugusio žmogaus statusas ir jį galutinai priverst [PRIVERS (?) - trūksta veiksnio; pagal bendrą teksto stilių, t.y., dominuojant esamajam laikui, turbūt turėtų būti PRIVERČIA] skubėti siekti karjeros, rūpintis uždarbiu ir pripažinimu." 5. "Tai [BRŪKŠNYS] mano angelas sargas šiame pasaulyje" 6. "Kupinas priešingybių [KABLELIS] Einšteinas randa tolesnės egzistencijos būdą ir tampa išdidžiu atsiskyrėliu." 7. "Visa tai rodo Einšteina [einšteinĄ] turint tipiškų" 8. "muzikuoja - smuiką visuomet nešiojasi, - [NEREIKIA BRŪKŠNIO] keliauja, vakarais sėdi prirūkytose smuklėse" 9. "Visai kas kita [BRŪKŠNYS] asmeninės studijos, kurioms [įterpinys, KABLELIS] kaip paprastai [įterpinio pabaiga, KABLELIS] atsiduoda namie" 10. "Visi jo draugai pasirenka profesinę karjerą ir po kiek laiko Einšteinas liko [liekA - tęsiant straipsnio stilių, taip pat sakinio stilių, naudoti esamąjį laiką] vienintelis skyriaus absolventas" 11. "Per daug nenusimindamas Einšteinas mėgino [mėginA - straipsnyje per daug šokinėjama tarp būt. k. laiko ir es. laiko] į mokslo pasaulį rasti kitą kelią - jis skelbia publikacijas moksliniuose žurnaluose." Tačiau jam nelabai sekėsi [sekasI]. Pamėgino [pamėginA] daktaro disertaciją įteikti universiteto profesoriui, tačiau šis nesusidomėjo. Tiesa, atsiuntė [gauna] 230 frankų kvitą už darbą, tačiau [tačiau keisti į BET, kartojasi] nieko daugiau." 12. Žodžiu... Istorijos/biografijos pasakojimui reiktų naudoti bendrą laiką per visą tekstą, nebent tam neleistų kontekstas. Nuolat be priežasties kaitaliojasi pasakojimas tarp es. laiko ir būt. k. laiko. 13. "Iš jo dvidešimt trijų priede paskelbtų tekstų [KABLELIS] dvidešimt vienas pasirodo 1905 m." ---- Gali būti, kad pats padariau klaidų arba kad ne visas išrinkau. Vėl gi, nenoriu nieko įrodyti, tiesiog būtų maloniau skaityti straipsnius be klaidų. Be kita ko, visai įdomi biografija.
špokas 2010-06-28 11:47
Darwin-was-right 2010-06-28 14:06
Ot lietuviai... Jums tik ir kabinetis prie visko, kazkokie skeptikai kur bepaziuresi...! Puikus straipsniai beje.
Separatistas 2010-06-28 14:24
Einšteinas nebuvo vidutinis mokinys - jis buvo labai pažangus ir gerai mokėsi. Čia tik visuomenės sugalvotas mitas, kad prastai besimokantis labiau savim pasitikėtų.
Topazas 2010-06-28 18:21
Kad blogai mokėsi kokią fiziką - tai tikrai absurdas. Bet jei kalbam apie kitus, Einšteinui neįdomius dalykus, tai visko gali būti... Iš to ir išplaukia vidutinio mokinio įvaizdis, nors jis ir nėra tikslus, manau... PS. Skaitydamas neradau jokios klaidos, man jos visiškai netrugdo. PPS. Ši dalis tokia pat gera kaip ir pirmoji, laukiam tęsinio
mytech 2010-06-28 21:20
Pasisakiusiems. Ziurint kuriame taske yra stebetojas Saunus straipsniukas. Tik nesikabinekit kad be lt raidziu, tai gravitacijos poveikis erdvelaikiui. Paskaitysit po 30m bus normalu
C6H12O6 2010-07-06 13:04
Gerbiamas autoriau, pirmoje pasakojimo apie Albertą dalyje paneigėte mitą apie jo prastą mokymąsi, teigdamas, kad "Iš visų apie Einšteiną sklidusių paskalų ypač tvari ta, kad jis neva prastai mokėsi mokykloje. <...> Per visą mokyklos laiką yra vienas iš geresniųjų." Antroje dalyje jau kalbate apie tai, "<...> kad toks didis mokslininkas mokykloje nebuvo pažangus mokinys." Tai kaip yra iš tiesų?