„Toliau – branduolinis ginklas.“ Kaip NATO turėtų reaguoti į „Shahed“ kritimą Rumunijoje  (1)

Šiaurės Atlanto aljansas atkakliai užmerkia akis prieš „netyčia“ Rumunijoje numuštą „Shahed“ ir raketą Lenkijoje, per kurią žuvo du lenkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų baimė dėl tiesioginio karinio eskalavimo skatina Rusijos agresiją. „Focus“ kalbinti karo analitikai yra tikri, kad NATO stumia „raudonąsias linijas“ ir kad Rusijos provokacijos tęsis.

Naktį iš rugsėjo 3-iosios į 4-ąją Rusijos armijos atakos Ukrainos teritorijoje metu paleisti iraniečių dronai „Shahed“ nukrito Rumunijos teritorijoje. Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos nusitaikė į uosto teritoriją Izmaile, Odesos srityje, bet nepataikė.

Rumunijos gynybos ministerija nusprendė nekelti problemos ir greitai sureagavo: „Rusijos armijos puolimo priemonės niekada nekėlė tiesioginės grėsmės Rumunijos teritorijai ar jos teritoriniams vandenims“.

Rumunijos kariuomenė padidino budrumą sausumos, jūros ir oro erdvėje, o Gynybos ministerija pasmerkė Rusijos atakas prieš civilius Ukrainos taikinius ir infrastruktūrą.

Ukrainos pasieniečiai paskelbė, kad Rumunijoje nukrito ir susprogo du šahedai. Pasieniečiai informavo Rumunijos kolegas, tačiau jie į pranešimą apie Rusijos bepiločių orlaivių nukritimą nereagavo.

O jei nukris branduolinė raketa?

Atkreipkite dėmesį, kad dronų detonacija Rumunijos teritorijoje nėra pirmas toks incidentas. Šių metų vasario 10 dieną Rumunijos oro pajėgos pamatė Rusijos ginkluotųjų pajėgų iš laivo, esančio Juodojoje jūroje, paleistą sparnuotąją raketą. Sviedinys praskriejo per Ukrainos ir Moldovos oro erdvę ir grįžo į Ukrainą.

Rumunijos gynybos ministerija tuo metu pranešė, kad taikinys nuskriejo 35 kilometrus į šiaurės rytus nuo sienos su šia šalimi.

Kitas pavyzdys: dviejų rusiškų raketų kritimas Lenkijos Przezvody kaime per didžiulius raketų smūgius Ukrainai 2022 metų lapkričio 15 dieną, su tragiškomis pasekmėmis. Žuvo du Lenkijos piliečiai.

Pasak Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centro vadovo, karo eksperto Serhijaus Kuzano, Rusija bepiločio lėktuvo ataką prieš Rumuniją panaudojo kaip bauginimo veiksmą. NATO šalys turi keisti požiūrį į reakciją į Rusijos agresiją, kitaip į jų teritoriją ateityje kris rimtesni sviediniai.

 

„Būtina suprasti, kad branduolinio ginklo panaudojimas yra kitas klausimas ir konfrontacijos objektas branduolinio klubo valstybėms. Rusija tęs agresijos aktus prieš kitas NATO šalis, kad artimiausios Ukrainos kaimynės jaustųsi neapsaugotos nuo raketų ir bepiločių orlaivių“, - paaiškino jis.

Pirmasis minimalus žingsnis, pasak eksperto, yra atimti iš Rusijos Federacijos galimybę gaminti smogiamuosius dronus ir raketas. Būtina nustatyti visas jų gamybos ir paleidimo vietas, perduoti ginkluotosioms pajėgoms visus reikalingus tolimojo nuotolio ginklus ir veikti.

„Jei NATO nenori reaguoti, tai gali padaryti Ukraina, bet mes turime ribotą priemonių rinkinį. Vakarų žvalgyba padės identifikuoti visas vietas, o vyriausybės parūpins ginklų ir technologijų“, – sakė Kuzanas.

NATO griežtai reaguos į tikslinę Rusijos Federacijos ataką

Tokią silpną Šiaurės Atlanto aljanso reakciją į Maskvos karines provokacijas paaiškina reakcijų neapskaičiavimas – ar įgyvendinti 4, ar 5 steigimo sutarties straipsnį, teigia Ukrainos Socialinės plėtros centro politinių ir teisinių programų direktorius Ihoris Reiterovičius.

 

Ketvirtasis straipsnis numato šalių konsultacijas, kai, kurios nors iš jų nuomone, kyla grėsmė kurios nors šalies teritoriniam vientisumui, nepriklausomumui ar saugumui. O penktasis straipsnis įpareigoja visas NATO šalis visomis priemonėmis padėti šaliai, nukentėjusiai nuo ginkluoto užpuolimo.

„Visi baiminasi tiesioginio eskalavimo su Rusija ir labiau užmerks akis į panašius incidentus kaip Rumunijoje ir Lenkijoje. Kas gali pakeisti Aljanso reakciją? Tikslinis Rusijos ginkluotųjų pajėgų puolimas kariniams ar civiliniams objektams NATO šalyse“, – pažymėjo politikos analitikas.

Epizodiniai dronų ar raketų kritimai ateityje liks be dėmesio ir reakcijos. Kartkartėmis Kremlius Aljanso šalis išbandys „smulkiais pjūviais“, nes dronų sprogimai yra naudingi Rusijos visuomenės įvaizdžiui, reziumavo Reiterovičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(9)
(-6)

Komentarai (1)