Nuo 5 minučių iki 1 dienos. Kuris gyvūnas Žemėje gyvena trumpiausiai. Sutinkamas ir Lietuvoje  ()

Kai kurie žmonės mano, kad žmogaus gyvenimas yra per trumpas, tačiau jis niekaip neprilygsta šių gyvūnų gyvenimo trukmei.


Lašalas
Lašalas
© Algirdas (public domain) | https://lt.wikipedia.org/wiki/Vaizdas:La%C5%A1alas.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais žmonės sako, kad žmogaus gyvenimas per trumpas, todėl reikėtų vertinti kiekvieną akimirką. Palyginti su šiais vabzdžiais, žmonės gyvena beveik amžinai. Kas yra šis vabzdys, kurio gyvenimo trukmė trumpiausia? Apie tai rašo „Live Science“.

Tiesą sakant, mokslininkams labai sunku tirti gyvūnus, kurių gyvenimo ciklas trumpas. Be to, Žemėje dar yra daug neatrastų rūšių gyvų būtybių, kurios gali gyventi labai trumpai. Tačiau tokie vabzdžiai kaip lašalai vis dar yra pagrindiniai pretendentai į trumpiausiai planetoje gyvenančio rekordininko titulą.

Pasaulyje yra apie 2500 lašalų rūšių, Lietuvoje užregistruotos 63 rūšys.

[Vokietija!] Tik 29€ už kampinį šlifuoklį. Būtinas daiktas meistraujantiems. Ribotas kiekis
4985 1

Puiki kaina!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Gera kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pasak Luke'o Jacobuso iš Indianos valstijos universiteto (JAV), lašalai išsirita iš kiaušinėlių ir gyvena kaip lervos 2 metus. Tačiau tai dar nėra tikras vabzdys. Jų sparnai atsiranda paskutiniuose vystymosi etapuose, kurie vadinami subimago ir imago. Tačiau lašalai gali daugintis tik paskutiniame etape. Suaugęs lašalas gali gyventi nuo 5 minučių iki 1 dienos.

Šie vabzdžiai neturi veikiančios burnos ir virškinimo sistemos, todėl gyvena iš lervos stadijoje sukauptų išteklių. Anot Jakobuso, dėl to, kad lašalai neturi virškinimo sistemos, patelės viduje gali turėti daug kiaušinėlių. Kartais galima rasti patelių su 10 000 kiaušinėlių kūno viduje, o kai kurie iš jų gali būti net vabzdžio galvoje.

 

Kadangi lašalai yra maistas kitiems gyvūnams ir jų gyvenimo trukmė itin trumpa, jie turi susilaukti daug palikuonių, kad daugelis būsimų vabzdžių galėtų išgyventi iki suaugėlio amžiaus.

Atsižvelgiant į tai, kad lašalai Žemėje gyvena maždaug 350 milijonų metų, ši išgyvenimo strategija veikia, mano mokslininkai. Labiausiai tikėtina, kad evoliucijos metu susiklostė, kad lervos turi daugiau šansų išgyventi ilgiau. Tai yra, lervos stadijoje vyksta ilgas maistinių medžiagų kaupimosi procesas, o tada suaugusiems vabzdžiams tereikia šiek tiek paskraidyti, daugintis ir padėti kiaušinėlius. Tai suaugusiųjų gyvenimas per vieną dieną.

 

Biologai dabar mano, kad lašalų rūšis Dolania americana gyvena trumpiausiai iš visų diatominių rūšių. Suaugę patinai gyvena tik 1 valandą, o patelės – 5 minutes. Tačiau šio laiko pakanka reprodukcijai ir kiaušinėlių padėjimui.

Iš stuburinių gyvūnų trumpiausiai gyvena Eviota sigillata rūšies žuvys – jos iš viso gyvena apie 2 mėnesius. Lervos pavidalu šios žuvys gyvena tris savaites, vėliau joms reikia dar savaitės ar dviejų, kad pasiektų suaugėlių stadiją, o suaugusios žuvys gali gyventi dar 3 savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()