„Artėjame prie 2014 m. linijų“ (Video)  ()

„Mes turime kitą užduotį – turime padėti toms pajėgoms, kurios vykdo kontrpuolimą.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2023 metų pradžios Rusijos kariuomenė užgrobė Ukrainos teritoriją, mažesnę nei Kyjivo teritorija. „The New York Times“ žurnalistai daro tokią išvadą išanalizavę Amerikos karo studijų instituto duomenis.

Iš viso Rusijos kariuomenė užėmė 857 kv. kilometrų nuo metų pradžios, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos jų atkovojo 370. Tuo pačiu metu, kaip rašo „New York Times“, šiais metais Rusija planavo užimti visą Donbasą, o tai yra vienas iš oficialių Maskvos karo tikslų. Amerikiečių žurnalistai pažymi, kad vasarą prasidėjęs Ukrainos kontrpuolimas kol kas neduoda jokių rezultatų. Tačiau Ukrainos generalinio štabo ataskaitose yra pranešimų apie naujas užimtas pozicijas.

Maksimas yra iš Ukrainos jaunų sėkmingų vadų kartos. Jis – ne karininkas, jis istorikas. Kai tik baigė universitetą, įstojo į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

„Nuo tų laikų, kai Rusija egzistavo įvairiais dariniais: Maskva, Rusijos imperija, Sovietų Sąjunga, dabar Rusijos Federacija, mes visada kariavome su šia valstybe“, – „Nastojaščiaja vremia“ sako jis. – Bismarkas kartą pasakė, kad Rusija be Ukrainos nieko verta. Ji negalės egzistuoti.“

Dveji metai kareiviu, paskui vadovų kursai – ir Maksimas tapo 59-osios brigados karininku. Dabar jis vadovauja daliniui Donecko kryptimi. Jis retai minimas kariniuose pranešimuose, tačiau karas, anot Maksimo, vyksta ne tik keliose gyvenvietėse.

„Dabar mes neturime užduoties vykdyti kontrpuolimą, – sako jis. – Bet mes turime kitą užduotį – turime padėti toms pajėgoms, kurios vykdo kontrpuolimą.  Turime daryti tam tikrą spaudimą toms jėgoms, kurios yra šia kryptimi. Per pastaruosius kelis mėnesius mano batalionas išlaisvino apie kilometrą. Mes pajudėjome į priekį. Iš viso buvo užimtos maždaug nuo penkių iki septynių priešo pozicijų.“

Padėties paaštrėjimą Donecko kryptimi jaučia fronto miestų ir kaimų gyventojai. Krasnohorivkos gyventojai sako, kad jau seniai nieko panašaus nepamena, kas vyksta pastarosiomis dienomis.

 

Galinos namas buvo seniai sugriautas. Sako, kad taip ir eina iš buto į butą, nuo sprogimo iki sprogimo. 

„Jau penktą namą keičiu. Čia apsigyvenau su vyru. Viskas čia yra mano: mama buvo palaidota, ji sugebėjo numirti per „mažąjį karą“, buvo palaidota kaip žmogus“, – pasakoja moteris. Ir ji paaiškina: „Buvo mažas karas. Šis yra didelis karas, „mažame kare“ buvo bent mėnesio paliaubos.“

Prasidėjus plataus masto invazijai, Rusijos kariuomenė šiek tiek atstūmė Ukrainos ginkluotąsias pajėgas iš užimtų pozicijų. Ir vietiniai supranta: dabar Ukrainos kariuomenė bando susigrąžinti tai, kas buvo prarasta.

Šiuo metu šia kryptimi artėjame prie 2014 metų linijų, kur buvo mūsų apkasai. Tie, kuriuos praradome plataus masto invazijos pradžioje, dabar artėjame prie šių linijų. Ir mes žinome, kaip gerai ten viskas padaryta ir įrengta“, – aiškina Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys Maksimas.

 

„Tai nevyko ilgą laiką. Dabar tapo visiškai nepakeliama. Tai, kas ten vyko, buvo sprogimas. Plytos skraidė!“ – Krasnohorivkos gyventoja Valentina pasakoja apie butą antrame aukšte, į kurį anądien įskrido sviedinys.

„Mes ten nebuvome, visada gyvename rūsyje“, – pašnibždomis sako subombarduoto buto savininkė ir paaiškina, kad tai baisu.

Istorikas, o dabar jau vadas Maksimas įsitikinęs: norint, kad derybos vyktų ukrainietiškomis sąlygomis, reikia neprarasti iniciatyvos. Jis tiki, kad miestai bus atstatyti ir žmonės sugrįš. Dabar svarbiausia nesustoti.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(3)
(78)

Komentarai ()

Susijusios žymos: