Ar valdžios pasikeitimas Slovakijoje turės įtakos ginklų tiekimui Ukrainai  ()

2023 m. kovo mėn. Slovakija ginklams pervedė 10 % savo gynybos biudžeto, tačiau net ir laimėjus prorusiškajai partijai, kažkas ginklų klausimu gali pasikeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Smer“ partijos pergalė parlamento rinkimuose Slovakijoje su jos atvirai prorusišku lyderiu Robertu Fico, kuris po pergalės patvirtino, kad atšauks karinę pagalbą Ukrainai, vertinama kaip gana didelė rizika.

Juk prie odiozinio Vengrijos premjero Viktoro Orbáno, kuris yra didžiausias ES ir NATO vienybės trikdys, pridedamas dar bent vienas realią galią turintis politikas. Bet kuriuo atveju pirmiausia reikia palaukti, kol bus suformuota pati vyriausybė, nes koalicijos formavimas Bratislavoje dar laukia dėl to, kad nors „Smer“ surinko daugumą balsų, tai yra apie 23 proc.

Bet apskritai situacija atrodo taip, kad dėl pagalbos ginkluotei iš Slovakijos galima tiek nesijaudinti. Ankstesnio vyriausybės vadovo Peterio Pellegrini valdymo laikotarpiu šalis nuo plataus masto invazijos pradžios į Ukrainą išsiuntė gana nemažą kiekį sovietinio tipo ginklų. Be to, jis tapo pirmuoju, kuris atsiuntė visavertę oro gynybos sistemą S-300 pavidalu ir paskelbė apie savo pasirengimą aprūpinti naikintuvus. Ir būtent kartu su Lenkija buvo perduoti MiG-29.

Ir parama iš Bratislavos tuo nesibaigė. Slovakija praėjusių metų liepą taip pat sustiprino ginkluotąsias pajėgas sraigtasparniais Mi-17 ir priešlėktuvinių raketų kompleksais „Kub“. Be to, mainais į „Leopard 2A4“ šalis perdavė 30 BMP-1 pagal labai palankią formulę 2:1.

Gerai žinoma ir tiesioginė sutartis dėl naujų ratinių savaeigių artilerijos įrenginių „Zuzana 2“, užsakytų Ukrainoje. Taip pat buvo perduotos išminavimo sistemos ir medicininės medžiagos, be karinės įrangos – raketos, skirtos S-300 ir orlaiviams, amunicija, sovietinių ginklų atsarginės dalys ir kt.

 

Ir šios pagalbos dydis Slovakijai buvo tikrai reikšmingas, kaip ir Ukrainai. Visų pirma, šių metų kovą per susitikimą su Slovakijos parlamento pirmininke Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotoja Olena Kondratiuk padėkojo už pagalbą ir pažymėjo, kad „Slovakija ypač suteikė karinę pagalbą Ukrainai – 10 % savo gynybos biudžeto ir pagal šį rodiklį patenka į geriausių pasaulio šalių dešimtuką“.

Bet kiekviena šalis turi savų pagalbos išteklių, Slovakijoje jie toli gražu nėra begaliniai. Ir net proukrainietiškasis Peteris Pellegrini teigė, kad šalies resursai karinei pagalbai jau išnaudoti. Tačiau jis pabrėžė, kad vis dar yra sutarčių dėl ginklų ir šaudmenų gamybos, kurias vykdo slovakų ginklų pramonė.

 

O objektyviai žiūrint, Slovakija jau perdavė absoliučią daugumą to, ką galėtų pervesti pagalbos forma, o tie ištekliai, kurie teoriškai dar liko, gali būti pervesti bet kokio tipo žiediniu tiekimu.

Taip pat mažai tikėtina, kad kas nors galėtų kelti grėsmę naujų ginklų, kurie užsakomi pagal sutartis ir gali būti finansuojami iš ES fondų, tiekimui. Todėl, kaip dabar matyti, valdžios pasikeitimas Slovakijoje gali turėti pasekmių, bet ne reikšmingų, ginkluotės klausimu.

Tačiau kalbant apie politiką, antrasis atviras prorusiškas lyderis NATO ir ES tikrai negali garantuoti nieko teigiamo. Ir atvirai kalbant, Roberto Fico kliedesių skaičius neturėtų panaikinti pagalbos svarbos, kurią Slovakija suteikė Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()