NASA patvirtino. Saturno žiedai „išnyks“ jau 2025 m. Kokia priežastis  ()

Po pusantrų metų garsiosios dujų milžino puošmenos iš Žemės nebebus matomos. Tačiau tame nėra nieko stebėtino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai patvirtino, kad garsiuosius Saturno žiedus bus galima stebėti tik iki 2025 metų pradžios, vėliau jie „išnyks“ ir taps nematomi iš Žemės.

Viskas dėl planetos pasvirimo, kai žiedai mums iš Žemės atrodys kaip beveik nematoma linija. Tai nereiškia, kad Saturno žiedai išnyks amžiams, juos vėl galima bus pamatyti 2038 m.

Nors šios struktūros vis dar nyksta dėl masinio praradimo, praeis nemažai laiko, kol Saturnas visam laikui praras savo garsiąją ypatybę, rašo „Daily Mail“.

Saturno žiedai yra didžiulės struktūros, kurių bendras plotis yra nuo 70 000 iki 140 000 km. Tuo pačiu metu jie yra labai ploni. Žiedų storis neviršija 10 metrų, o kai kurie žiedai ploni kaip popierius.

Saturno žiedai daugiausia susideda iš ledo, uolienų ir dulkių gabalėlių, kuriuos įtraukė planetos gravitacija. Manoma, kad šios struktūros atsirado iš kometų, asteroidų nuolaužų, taip pat sunaikinus dujų milžino palydovus. Mokslininkai iki šiol ginčijasi, kada šie žiedai atsirado: vieni mano, kad jie atsirado kartu su planeta, kiti – kad atsirado palyginti neseniai.

 

Kai Saturnas keičia savo padėtį, tada iš Žemės tampa matomas žiedų kraštas, todėl jie yra beveik nematomi. Dėl savo pasvirimo Saturnas šiek tiek svyruoja link Saulės ir nuo jos per visą savo 29 metų orbitą aplink žvaigždę.

Tai reiškia, kad trumpą laiką kas 13,7-15,7 metų žiedai yra aiškiai matomi iš Žemės. Dabar jie pasvirę žemyn į Žemę 9 laipsnių kampu, o iki 2024 metų šis kampas sumažės iki 3,7 laipsnio.

Todėl žiedai, esantys 1,2 milijardo km atstumu nuo mūsų, tarsi išnyksta. Kai kampas sumažės, jų pamatyti bus beveik neįmanoma. Tik 2038 metais Saturno žiedus bus galima pamatyti dabartine forma. Žiedai bus vis labiau matomi nuo 2032 m.

 

Nors šį kartą Saturno žiedai amžinai neišnyks, mokslininkai vis dar mano, kad tai įvyks tolimoje ateityje. Pavyzdžiui, prieš baigdamas savo misiją ir pasinerdamas į dujų milžino atmosferą 2017 m., erdvėlaivis „Cassini“ atrado, kad žiedai nyksta dideliu greičiu. Aparato prietaisai parodė, kad žieda kas sekundę praranda nuo 600 kg iki 2,8 tonų masės. Astronomai vis dar bando išsiaiškinti, kaip greitai Saturno žiedai sunaikinami veikiant Saulės spinduliuotei. Esamos hipotezės rodo, kad Saturno žiedai visiškai išnyks po kelių šimtų milijonų metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: