Fantastika artėja prie realybės. Iš branduolinių atliekų pagaminta baterija tarnaus amžinai  (9)

Ieškodamos tvarios energijos sprendimų, dvi bendrovės daro pažangą paversdamos branduolines atliekas deimantais, kurie tarnauja kaip baterijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug prieš septynerius metus Bristolio universiteto mokslininkai pristatė baterijos prototipą, sukurtą branduolines atliekas paverčiant deimantais. Šis novatoriškas požiūris ne tik siūlo potencialų branduolinių atliekų tvarkymo sprendimą, bet ir yra ilgalaikis energijos šaltinis, pranokstantis dabartines galimybes, rašo „IFLScience“.

Po šio proveržio gimusi bendrovė „Arkenlight“ rado baterijos pritaikymo galimybes sudėtingose ​​​​aplinkose, tokiose kaip stebėjimo įranga ugnikalniuose ir giliavandenėse vietose, ir netgi pasiūlė ją naudoti branduolinių atliekų saugyklose.

Svarbiausia čia yra anglis-14, sudėtingas radioaktyvus izotopas, kurio pusėjimo trukmė yra daugiau nei 5700 metų. „Arkenlight“ metodas apima radioaktyviosios anglies kaitinimą, paverčiant ją dujomis ir leidžiant kondensuotis į dirbtinius deimantus. Šie deimantai tampa ilgalaikiu elektros energijos šaltiniu, nes anglis-14 skyla į azotą-14, išskirdama elektronus.

Pradinės „Arkenlight“ programos apima mažos galios scenarijus, pvz., zondus, tyrinėjančius išorinę saulės sistemą, arba stebėjimo įrangą atokiose ir sudėtingose ​​vietose. Dėl mažos išėjimo srovės jos tinka tais atvejais, kai patvarumas viršija neatidėliotinus energijos poreikius.

 

 

Kita vertus, „Arkenlight“ konkurentė NDB teigia patobulinusi technologiją naudodama mikro deimantus aplink spinduliuotės šaltinį, kad išsklaidytų šilumą ir įtrauktų papildomų saugos priemonių.

Tačiau skepticizmas kyla svarstant NDB teiginius pakeisti ličio jonų baterijas automobiliuose ir išmaniuosiuose telefonuose. Ilgo pusėjimo izotopų, tokių kaip anglis-14, energijos šaltinių patvarumas kelia abejonių dėl jų tinkamumo didelės galios įrenginiams.

Nors NDB teigia, kad jų baterija „neišsikraus visą įrenginio eksploatavimo laiką“, tokių teiginių praktiškumas lieka neaiškus.

 

 

Be to, išlieka susirūpinimas dėl sąnaudų konkurencingumo ir masinio pritaikymo. Prieš du metus skeptikų iškelti klausimai NDB bendrovei lieka neatsakyti.

Nors kai kurios žiniasklaidos priemonės NDB potencialą vertina optimistiškai, reikia būti atsargiems. Amžinos energijos pažadas iš deimantų, pagamintų iš branduolinių atliekų yra intriguojantis, tačiau praktiniai iššūkiai ir neatsakyti klausimai išlieka. Kadangi šios įmonės plečia energetikos naujovių ribas, tik laikas parodys tikrąjį deimantinių baterijų poveikį ir galimybes mūsų ieškant tvarios ateities.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(5)
(39)

Komentarai (9)