Paslaptis išspręsta. TKS astronautai surado tai, ko ieškojo 8 mėnesius  ()

Dar kovo mėnesį NASA astronautas prarado dalį savo derliaus ir buvo apkaltintas pomidoro suvalgymu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronautai pranešė, kad pagaliau rado pomidorą, kurį užaugino Tarptautinėje kosminėje stotyje ir pametė NASA astronautas Frankas Rubio. Jis buvo ilgai kaltinamas, juokais, žinoma, kad suvalgė šią daržovę, bet dabar, atradus pomidoro liekanas, buvo išteisintas, rašo „Space“.

Šių metų kovo pabaigoje nuėmęs dar vieną mažyčių pomidorų, užaugintų TKS, derlių, kiekvienas astronautas gavo dalį derliaus. Visų pirma NASA astronautui Frankui Rubio, kuris rūpinosi pomidorais, buvo labai sunku juos auginti mikrogravitacijos sąlygomis. Tačiau į specialų maišelį supakuotas Rubio pomidoras nuskriejo ir pasiklydo, nors kiti stoties įgulos nariai juokais apkaltino astronautą slapta suvalgius daržovę.

TKS mikrogravitacijos sąlygomis daugelis dalykų gali lengvai pasimesti, o jei jie nėra tokie svarbūs misijai, tada jų paieškai neskiriama daug laiko. Juolab, kad stotis yra didelė, o astronautai turi pakankamai kitų užduočių, kurias jie turi atlikti kosmose.

Rubio pirmą kartą buvo paklaustas apie dingusį pomidorą rugsėjį, kai jis kalbėjo su Žeme apie rekordą, kuris buvo netikėtas astronautui. Dėl problemų su Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“, kuris metų pradžioje turėjo grąžinti jį ir dar du astronautus iš Rusijos Federacijos į Žemę, Rubio kosminėje stotyje išbuvo 371 dieną. Nors jo misija turėjo trukti tik pusę metų.

 

Tada Rubio juokaudamas pareiškė, kad pomidoro ieškojo kelias valandas ir buvo įsitikinęs, kad daržovė bus rasta ir visi žinos, kad jis jos nesuvalgė. Rubio, kaip ir kiti astronautai, daug laiko neskyrė paieškoms, nes būdamas kosmose turėjo laiko atlikti daug svarbių eksperimentų.

Spalio mėnesį, kai Rubio jau buvo grįžęs į Žemę, žurnalistai vėl užsiminė apie dingusį pomidorą, tačiau astronautas pranešė, kad jo TKS dar nerasta.

 

„TKS oro drėgnumas yra apie 17 %. Pomidoras tikriausiai jau taip išdžiūvo, kad gali būti nebeaišku, kas tai. Bet tikiuosi, kad jis bus rastas“, – tuomet sakė Rubio.

Bet po 8 mėnesių šio pomidoro liekanas visiškai atsitiktinai kosminėje stotyje aptiko astronautai.

„Mūsų draugas Frankas Rubio, kuris jau iškeliavo namo, jau seniai buvo apkaltintas pomidoro suvalgymu. Bet mes galime jį išteisinti. „Mes radome pomidorą“, – sakė NASA astronautė Jasmine Mogbeli per gruodžio 6 d. tiesioginę transliaciją iš stoties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(4)
(34)

Komentarai ()