Pekinas įtaria didelę išdavystę. Kas nutiko su Kinijos kariuomene  ()

Kelis mėnesius vykstančio tyrimo metu jau sulaikyta apie 70 asmenų, tarp jų ir liepą atleistas ministras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija įtaria, kad buvęs jos užsienio reikalų ministras ir karininkų grupė suteikė amerikiečiams slaptą informaciją apie Kinijos raketų pajėgas, praneša portalas „Asia Sentinel“.

Kelis mėnesius vykstančio tyrimo metu jau sulaikyta apie 70 asmenų, tarp jų ir liepą atleistas ministras.

Kas nutiko su Kinijos kariuomene

Praėjus beveik pusmečiui po netikėto Kinijos užsienio reikalų ministro Qin Gang atsistatydinimo, atsiranda naujos informacijos apie galimas to priežastis ir aplinkybes. Žiniasklaidos teigimu, buvusį ministrą Pekinas galimai įtaria išdavyste.

„Kovo mėnesį Kinijos lyderio Xi Jinpingo vizito pas Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną metu Putinas Xi atskleidė, kad užsienio reikalų ministras Qin Gang atliko svarbų vaidmenį nutekinant Kinijos raketų paslaptis JAV“, – praneša portalas „Asia Sentinel“, remdamasis anoniminiais informacijos šaltiniais.

Jau kurį laiką ekspertai ir stebėtojai spėlioja, kad Qin Gang pašalinimas iš pareigų buvo susijęs su maždaug tuo pačiu metu Kinijos raketų pajėgose prasidėjusia sulaikymo ir atleidimo banga. Tačiau šių atleidimo priežasčių Pekinas oficialiai nepranešė, o korupcija dažniausiai buvo nurodyta kaip tikėtinas paaiškinimas. Tačiau, pasak „Asia Sentinel“, byla gali būti daug rimtesnė, o tyrimas taip pat bus susijęs su įtariama išdavyste.

Portalo informatorių teigimu, Pekinas įtaria, kad Kinijos pareigūnai suteikė amerikiečiams slaptą informaciją apie jo raketines pajėgas, įskaitant branduolines.

Portalo teigimu, Pekinas į šią bylą žiūri itin rimtai, iš viso dėl to sulaikyta apie 70 žmonių.

„Iki šiol mums pavyko nustatyti apie 70 žmonių, kurie buvo pašalinti atliekant tyrimą raketų pajėgose“, – portalas cituoja Kanados konsultacijų bendrovės „Cercius Group“, užsiimančios geopolitika, ekspertus.

„Asia Sentinel“ nenurodo, kaip pats Qin Gang buvo susijęs su galimu slaptų Kinijos karinių duomenų nutekėjimu. Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad tiek jis, tiek rugsėjį iš pareigų atleistas Kinijos gynybos ministras Li Shangfu buvo įtariami turintys vaikų Jungtinėse Valstijose. Turėdami tokią artimą šeimą didžiausio pasaulinio konkurento teritorijoje, jie gali būti labiau sekami ar šantažuojami.

Korupcija Kinijos kariuomenėje

 

„Kadangi Kinijos raketų paslaptys pateko į Vašingtono rankas, Kinijos vyriausybė turės skirti trilijonus juanių savo raketų sistemai perkonfigūruoti“, – „Asia Sentinel“ cituoja vieną iš savo pašnekovų, norėjusių likti anonimu.

Tyrimas dėl Kinijos raketų pajėgų taip pat bus susijęs su korupcija pasirašant didžiulius ginklų kontraktus Kinijos kariuomenei, o tai, tikimasi, dar labiau pagilins problemą.

„Šiuo metu tyrime kalbame ne tik apie lėšų grobstymą ar kyšių paėmimą iš valstybės valdomų įmonių, bet ir pažemintus kokybės kontrolės standartus, dėl kurių Kinijos kariuomenė, įskaitant raketų pajėgas, perka ir tikriausiai naudoja žemos kokybės karinę techniką“, – teigia šaltiniai.

Pekinui rimtų problemų kelia ir įtarimas perdavus slaptą informaciją JAV, ir didelio masto korupcija kariuomenėje. Kaip pažymi „Asia Sentinel“ cituoti ekspertai, raketų pajėgos būtų itin svarbios bet kokio atviro konflikto Azijoje atveju, pavyzdžiui, Kinijos invazijos į Taivaną atveju.

 

„Šio klausimo sprendimas yra labai svarbus ne tik Xi, bet ir visai Kinijos kariuomenei, nes operatyvinė įranga yra būtina norint pasiekti kovinę parengtį. Tačiau šios žalos atitaisymas neabejotinai užtruks ilgai, dar labiau atitolinant bet kokius galimus karinius veiksmus prieš Taivaną“, – rašoma portale.

Qin Gang – kas jis?

Qin Gang yra karjeros diplomatas ir patikimas Kinijos lyderio Xi Jinpingo bendražygis. Prisaikdinimo metu jis buvo vienas jauniausių užsienio reikalų ministrų šalies istorijoje ir buvo vadinamas Užsienio reikalų ministerijos „kylančia žvaigžde“.

Anksčiau jis buvo Kinijos ambasadorius JAV, taip pat dirbo Kinijos ambasadoje JK, o 2014-2018 metais buvo Xi Jinpingo administracijos diplomatinio protokolo direktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(4)
(52)

Komentarai ()