Saldainiai, bananai, kava ir dar 3 maisto produktai, kurių peršalus geriau nevalgyti  ()

Ką valgyti ir ko nevalgyti, kai sergate peršalimu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saldainiai, bananai, kava ir dar 3 maisto produktai, kurių peršalus geriau nevalgyti

Sergant norisi save palepinti kuo nors saldžiu ir skaniu... Tačiau valgydami pyragus ar saldainius gulint lovoje rizikuojate ne tik priaugti papildomų kilogramų. Cukrus, esantis saldumynuose, paskatina vidinius uždegiminius procesus, kurių organizmui visiškai nereikia: su jais kovodamas eikvojate energiją ir išteklius, o sveikimas vėluos. Net ir vartojant ledinukus nuo gerklės skausmo, svarbu rinktis tokius, kuriuose nėra cukraus.

Sūrūs ir riebūs produktai taip pat yra juodajame peršalimo ligų sąraše. Druska dirgina jau uždegiminę gerklės gleivinę, o riebi mėsa, keptos bulvės ir sumuštiniai su sviestu – papildomas darbas skrandžiui, nes tiek riebalų ne taip lengva suvirškinti.

Pasigailėkite savo virškinimo sistemos ir rinkitės lengvesnius, lengvai virškinamus produktus.

Sūris yra vienas iš produktų, įtrauktų į daugelio žmonių mitybą. Jis suteikia organizmui baltymų, kalcio, B grupės vitaminų. Tačiau jo vartojimas šaltuoju laikotarpiu nepadės kovoti su gerklės uždegimu, sloga, raumenų skausmais. Todėl sergant užkandžiauti sūriu – ne pati geriausia mintis.

Ar dėl ligos jaučiatės kaip išspausta citrina ir vargiai randate jėgų išlipti iš lovos? Net nemėginkite pasistiprinti kava: ji pašalina iš organizmo skysčius, o dehidratacija pablogina bendrą būklę.

Vanduo – medžiaga, tirpinanti toksinus, kurie susidaro žūstant ligas sukeliančioms bakterijoms, skatinanti jų pasišalinimą su prakaitu ir šlapimu. O jei gersite kavą, o ne žolelių arbatas, toksinai liks organizme ir jį nuodys.

 

Tas pats pasakytina ir apie energinius gėrimus. Peršalimo metu organizmas dirba ne savo galimybių ribose, kovodamas su bakterijomis ar virusais, o jei dar gersite energinius gėrimus su dideliu kofeino kiekiu, galite pabloginti savijautą. Padažnėjęs pulsas, galvos svaigimas, jėgų netekimas – tai jūs tikrai pajusite. Juolab kad energiniai gėrimai dažniausiai būna gazuoti, o gazuotų gėrimų vartojimas peršalimo metu suerzins gerklę.

Ar peršalimo metu galima valgyti vaisių? Citrusinius vaisius – tikrai taip, nes vitamino C dozės dabar nepakaks. Bet skanių ir prinokusių bananų geriau atsisakyti, ir valgyti juos tik atsigavus. Kodėl? Bananų valgymas skatina histamino – medžiagos, galinčios sukelti tokius reiškinius kaip bronchų spazmas, viduriavimas, raumenų mėšlungis – gamybą. Sutikite, tokie pojūčiai jums nenaudingi ligos metu. O cukrų gausa bananų minkštime taip pat negali būti laikoma naudingu veiksniu.

Ką galima valgyti peršalimo metu?

 

Vištienos sultinys, neriebus jogurtas, kefyras, kepti obuoliai, avižiniai dribsniai, kai kurios neriebios žuvies rūšys, česnakai, imbieras – šie produktai padės atsistoti ant kojų. Tačiau neverskite savęs valgyti, jei peršalimas atėmė visą apetitą: tai normali organizmo reakcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(4)
(9)

Komentarai ()