Košmaras Rusijai. 600 bombų. Į Ukrainą atkeliauja monstrinės „AASM Hammer“ (Foto, Video)  ()

Keli šimtai galingų bombų keliauja į Ukrainą. Jos yra geresnės už amerikietiškas JDAM.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina jau seniai naudoja JDAM bombas, tačiau jos pasirodė esančios pažeidžiamos Rusijos elektroninio karo sistemų, kurios sumažina jų pataikymo tikslumą nuo kelių metrų iki 30-40 metrų. Tai neturi didelės įtakos šių bombų atveju dėl jų griaunamosios galios atvirose vietose, tačiau situacija yra kitokia, kai kalbama apie, pavyzdžiui, bunkerius. Be to, šios bombos netinka kovai su judančiais taikiniais.

Šiuolaikinės „AASM Hammer“ valdomos bombos neturės šios problemos, nes jos turi atitinkamas nukreipimo galvutes. Prancūzija ketina 2024 metais Ukrainai pristatyti 600 bombų po 50 vienetų per mėnesį.

Košmaras Rusijai

Prancūzai jau seniai linkę tam tikrus dalykus projektuoti kitaip nei konkurentai, o tai aiškiai matoma gynybos sektoriuje, kur daugelis ginklų sistemų turi savybių, kurių nėra amerikietiškoje įrangoje.

Vienas iš tokių įdomių atvejų yra „Safran“ sukurti „AASM Hammer“ moduliai, kurių pavadinimas kilęs iš Armement Air-Sol Modulaire ir Highly Agile Modular Munition Extended Range.

 

Struktūriškai tai yra moduliai, pritaikyti naudoti standartinėse „Mk 82/83/84“ bombose, sveriančiose 225 kg, 450 kg ir 900 kg, tačiau čia, skirtingai nei JDAM-ER, uodegos dalyje, be sulankstomų sparnų, yra ir raketinis variklis.

Tai reiškia, kad bombą galima paleisti net skrendant nedideliame aukštyje, o jos nuotolis sieks iki 15 km. Tai leidžia vykdyti oro ataką prieš pagrindinius taikinius naudojant radaro horizontą, kuris apsaugo nuo vidutinio nuotolio priešlėktuvinių sistemų antžeminių radarų ir tuo pat metu saugiu atstumu nuo mažo nuotolio priešlėktuvinių sistemų, tokių kaip „Pancir-S1“.

Savo ruožtu, paleidus iš didelio aukščio, bombos nuotolis viršija 70 km, panašiai kaip ir JDAM-ER ar jų rusiškų klonų atveju. Tokios galimybės leidžia „AASM Hammer“ vartotojui pasirinkti tinkamą taktiką priklausomai nuo sąlygų, ko negalima pasakyti apie konkurentus.

 

Taip pat yra didelių skirtumų skyriuje, kuriame yra nukreipiamoji galvutė. Ji yra trijų tipų. Bazinis variantas – klasikinis, pigiausias inercinės ir palydovinės navigacijos derinys kelių metrų tikslumu, tačiau kiti du įdomesni, leidžiantys pataikyti į taikinį iki 1 metro tikslumu.

Viename iš jų papildomai yra infraraudonųjų spindulių jutiklis, kuris mato taikinio šiluminį vaizdą, o kitame – lazeriu valdoma galvutė. Abu jie leidžia pataikyti net į judantį taikinį, nors antruoju atveju reikia stebėtojo arba drono, apšviečiančio taikinį lazerio spinduliu.

 

Šiuo metu gaminami 250 kg ir 1000 kg variantai, kurie greičiausiai bus gabenami į Ukrainą, tačiau planuojama ir 500 kg sverianti versija.

Šių bombų panaudojimo Ukrainoje klausimas taip pat lieka nežinomas, nes tai gali būti posovietinė įranga, iš dalies pritaikyta joms nešti, kaip šiuo metu yra su JDAM, taip pat gali būti, kad netrukus ukrainiečiai gaus daugybę „Mirage 2000“ naikintuvų, apie kuriuos gandai sklando jau kelis mėnesius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(193)
(3)
(190)

Komentarai ()