Neišaiškintos paslaptys: "Zodiako žudiko" kodai  (12)

Prieš keturis dešimtmečius, 1970 metų spalio 27 dieną laikraščio "San Francisco Chronicle" žurnalistas Polas Avery (Paul Avery) Helouvyno "proga" gavo neįprastą atvirutę su užkoduotu tekstu. Kiek vėliau šio "sveikinimo" autorius buvo pramintas "Zodiako žudiku". Nors prisiminimai apie jo bylą jau baigia išblėsti, nusikaltimas liko neišaiškintas, o dauguma koduotų tekstų - neiššifruoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Zodiako žudikas" žmonijos istorijoje "pasižymėjo" kaip bene vienas šiurpiausių serijinių žudikų. Jis pats savo laiške, siųstame laikraščiui "San Francisco Chronicles", teigė, jog iš viso nužudė 37 žmones. Deja, jis taip ir nebuvo sugautas - teoriškai jis vis dar gali būti gyvas ir netgi nepakeitęs savo senosios gyvenamosios vietos. Paslaptinga "Zodiako" istorija prasidėjo 1968 metų gruodžio 20 naktį. Neapšviestu keliu netoli Benicia miesto (Kalifornija) važiavęs vairuotojas aptiko dviejų paauglių - Betty Lou Jensen ir David Faraday - palaikus. Tyrėjai nerado jokių užuominų apie tai, kas galėjo įvykdyti tokį šiurpų nusikaltimą. Vėliau, žmonėms bandant apsiprasti su kraupia realybe, praėjus vos keliems mėnesiams, Vallejo policijos nuovada sulaukė telefoninio skambučio, po kurio sekė dar vienas nusikaltimas. 1969 metų liepos 4 dieną, iškart po vidurnakčio anoniminis asmuo telefonu pranešė dar apie vieną kraupų įvykį - šį kartą nusikaltimas buvo įvykdytas viešame parke, o aukomis tapo dar viena jauna įsimylėjėlių porelė. Į skambutį atsiliepė budintis pareigūnas. Skambinantysis monotonišku balsu prisiėmė atsakomybę tiek už dvigubą žmogžudystę, tiek už ankstesniais metais įvykdytą nusikaltimą. Nors 9 milimetrų kalibro ginklu šūvį patyręs vaikinas išgyveno, jis negalėjo identifikuoti įtariamojo. Dabar yra manoma, jog tai buvo pirmasis skambutis, kai skambinantysis buvo pats "Zodiako žudikas".

Nuo to laiko žudikas pradėjo "bendrauti" laiškais ir sveikinimų atvirutėmis. Kiekvienas šių pranešimų būdavo užbaigiamas kryžiumi perbrauktu apskritimu - šis simbolis vėliau buvo pramintas "Zodiako parašu". Žudikas laiškus ir kai kuriuos koduotus pranešimus siuntinėdavo į skirtingus ir populiarius laikraščius, į kurių tarpą pateko ir "San Francisco Examiner", "Los Angeles Times" bei "Vallejo Times Herald". Pagal "Zodiako žudiko" pageidavimą, kriptogramos būdavo publikuojamos kiekvieno laikraščio pirmajame puslapyje. Pavyzdžiui, praėjus mėnesiui nuo pirmojo žudiko telefoninio skambučio, jis trijų laikraščių redakcijoms atsiuntė ranka rašytą laišką ir dalį koduoto pranešimo. Autorius pateikė kai kurias dviejų praėjusių nusikaltimų smulkmenas ir paaiškino, kad keisti simboliai sudaro užšifruotą pranešimą, kurį iššifravus būtų galima atskleisti jo tapatybę. Laiškas baigėsi perspėjimu. Žudiko reikalavimu, kriptograma turėjo būti atspausdinta pirmuosiuose laikraščių puslapiuose iki 1969 metų rugpjūčio mėnesio pirmosios dienos - nepaklusimo atveju maniakas grasino toliau tęsti žmogžudysčių seriją.

Savaime suprantama, jog išsiųsdamas šifruotą kodą ir "užuominą" į to kodo įminimo raktą, "Zodiako žudikas" visada mėgindavo suklaidinti tyrėjus. Praėjus daugiau kaip 40 metų, dauguma kriptogramų vis dar tebėra neišspręstos. Galbūt jų ir neįmanoma išspręsti, nes jos neturi jokio loginio pagrindo? Teorijų yra įvairių. Daugumoje laiškų būdavo išsakomi grasinimai ir liguistos fantazijos. Pavyzdžiui, vienas žudiko reikalavimų buvo toks, kad tame regione gyvenantys žmonės pradėtų nešioti jo parašą - kryžiumi perbrauktą apskritimą - imituojančias drabužių sagas. Nesutikus to daryti, buvo grasinama mirtimi. "Zodiako žudikas" ilgus metus buvo intensyvių ir prieštaringų debatų objektas. Dar ir dabar nemažas skaičius tyrėjų ir kriminalistika besidominčių žmonių bando nustatyti jo asmens tapatybę arba bent jau išspręsti jo sukurtus galvosūkius. Didžioji dalis bylos metu surinktos informacijos yra skaitmenizuota, tad šiais duomenimis - laiškais, eskizais, policijos ataskaitomis ir net video medžiaga - gali pasinaudoti bet kuris panorėjęs. Tačiau mįslės sprendimas vis dar nerastas. Kaip rašoma internetinėje enciklopedijoje "Wikipedia", "Zodiako žudiko" nusikaltimai, laiškai ir kriptogramos, kuriuos jis siuntė policijai ir laikraščiams, tapo įkvėpimu daugeliui holivudinių filmų, romanų ir serialų. Kai kurie žinomesni filmai - "Dirty Harry", "The Zodiac Killer", "Zodiac Killer", "Zodiac", "The Zodiac", ir "The Exorcist III". Byloje buvo daug įtariamųjų. Vienas jų - Arthur Lee Allen - mirė 1992 metais. Kitų įtariamųjų tarpe buvo žmogus vardu Jack Tarrance, kuris dabar taip pat yra miręs. Tačiau egzistuoja tikimybė, jog tikrasis nusikaltėlis vis dar gyvas. Bent jau prieš keturis dešimtmečius jis aiškiai duodavo suprasti, kad nusikaltimus įvykdė būtent jis, o ne kas nors kitas, ir iš to galima spręsti, kad dėmesį jis tikrai mėgo. O jei jis miręs, tai jo kodai ir kodų sprendimas vis dar tebėra populiarus tiek profesionalių, tiek mėgėjų detektyvų laisvalaikio užsiėmimas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(14)

Komentarai (12)