Mažytis plėšrūnas prieš žudydamas kaukia prieš Mėnulį. Kas tai per padaras (Foto, Video)  (1)

Planetoje gyvena keista ir labai pavojinga miniatiūrinė būtybė, turinti vilkų įpročius.


Pietinė žiogapelė
Pietinė žiogapelė
© Sheri Cook (asmeninis albumas) | https://twitter.com/sheri_cook123/status/620201616008966145/photo/1

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje gyvena milijonai būtybių ir kai kurios iš jų nepavargsta stebinusios mokslininkus. Pavyzdžiui, JAV pietvakariuose ir šiaurės vakarų Meksikoje gyvena mažytis plėšrus graužikas, kuris prieš žudydamas kaukia prieš Mėnulį – ir tai visai ne vilkas, rašo „Live Science“.

Tai pietinė žiogapelė, dar žinoma kaip skorpionpelė (Southern grasshopper mouse, Onychomys torridus). Šie nuostabūs plėšrūs graužikai yra labai mažo dydžio ir minta vabzdžiais, kitais graužikais, kai kuriais augalais ir net nuodingais skorpionais. Pietinė žiogapelė yra plėšrus graužikas, kuris iš esmės yra atsparus skorpionų nuodams, o įdomiausia jų savybė – kaukimas prieš Mėnulį, kaip tai daro vilkai.

[Vokietija] Pamaitins net elektromobilį! Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės + saulės panelės. Ribotas kiekis (Video, „OUKITEL P2001E“)
4946 6

Nuostabi kaina

Su saulės panelėmis

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Ši pelių rūšis yra itin agresyvi plėšrūnė, kuri puola beveik viską, kas yra jos kelyje, net jei šis gyvūnas yra žymiai didesnis už ją pačią. Kai maisto ypač trūksta, šie gyvūnai taip pat gali griebtis kanibalizmo.

Pietinė žioagpelė persekioja savo grobį, tada sugriebia ir nužudo įkandusi į galvą. Viena mėgstamiausių šios rūšies aukų yra Arizonos skorpionas (Centruroidesculpturatus), kurio nuodai yra pakankamai stiprūs, kad nužudytų žmones, bet nepavojingi graužikams.

 

Mokslininkai jau nustatė, kad pietinė žiogapelė išmoko sumažinti nuodų poveikį „išjungdama“ cheminį kanalą, perduodantį skausmo signalą į smegenis. Tokiu būdu gyvūnai beveik nejaučia skausmo. Tačiau mokslininkai vis dar bando suprasti, kodėl toksinas joms nepavojingas. Kartais šios pelės medžiodamos skorpionus taiko kitokią strategiją: tiesiog nukanda uodegą, atimdami galimybę jiems apsiginti įgeliant.

Ne ką mažiau stebina ir tai, kad pietinė žiogapelė kaukia prieš Mėnulį: atsistoja ant užpakalinių kojų, iškelia nosį į orą ir skleidžia skardų šauksmą, kuris girdimas net maždaug 100 metrų atstumu.

 

Remiantis 2017 m. paskelbtu tyrimu, žiogapelių skleidžiami garsai sukuriami taip pat, kaip žmonių kalba ar vilkų kaukimas – sukuriant audinių vibraciją.

Tyrėjai vis dar nežino, kodėl jos staugia, tačiau mano, kad jos taip „žymi“ savo teritoriją. Pietinė žiogapelė yra labai agresyvi ir dažniausiai vienišė – nors šios rūšies atstovai gali gyventi patinėlių ir patelių poromis, tai dažnai baigiasi tuo, kad viena kitą užmuša.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai (1)