Elektroniniai akiniai pradeda akinių revoliuciją (Video)  (8)

Šią vasarą JAV bendrovė „PixelOptics“ pateiks rinkai pirmųjų pasaulyje elektronių akinių, automatiškai keičiančių lęšių židinio nuotolį, seriją „emPower".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„PixelOptics“ išrasti elektroniniai akiniai, automatiškai prisitaikantys prie skirtingu atstumu žmogaus matomų objektų, gali įprastus bifokalinius akinius paversti praeities dalyku. Nors iš pažiūros jie atrodo kaip įprastiniai, iš tikrųjų jie pradeda revoliuciją akinių srityje, skelbia „Dailymail.co.uk".

Pirmoji tokių akinių serija „emPower" naudoja  elektroninius automatiškai fokusuojančius lęšius. Jie padengti plonu skystųjų kristalų sluoksniu, kurie prireikus gali keisti savo išsidėstymą ir atitinkamai keisti židinio nuotolį, kad žmogus galėtų aiškiai matyti ir toli, ir arti esančius objektus.

Bifokalinius akinius dėvintys žmonės dabar gali pakeisti akinių židinio nuotolį automatiškai, tai yra, palenkę galvą, arba rankiniu būdu, palietę akinių rėmelyje paslėptą jungiklį, todėl „emPower" akiniai tuo pat metu tinka ir skaitymui, ir žiūrėjimui į tolį, sakoma pranešime.

Elektroninių akinių lęšiuose esantis skystųjų kristalų sluoksnis priklausomai nuo per jį leidžiamos silpnos elektros srovės keičia lęšių refrakcijos savybes, ir akinių židinio nuotolis automatiškai pritaikomas prie žmogaus stebimų objektų, kad ir kur – arti ar toli – jie būtų. Tradiciniai dviejų židinių (bifokaliniai) akiniai, kuriuos, kaip manoma, XVIII a. devintąjį dešimtmetį JAV išrado Benjaminas Franklinas, naudoja du įvairaus stiprumo lešius. Tačiau kai kurie tokius akinius, padedančius sufokusuoti žvilgsnį į arti ir toli esančius objektus, naudojantys žmonės skundžiasi, kad dėl mažo regėjimo kampo, verčiančio juos judinti galvą skaitant, svaigsta ir skauda galva.

„PixelOptics“ išrasti elektroniniai akiniai gali būti vienu jų rėmuose įrengto mažo mygtuko paspaudimu pritaikyti žūrėjimui į skirtingu atstumu esančius objektus. Skirtingai nuo įprastų bifokalinių akinių, leidžiančių sufokusuoti žvilgsnį tik į „arti“ ir „toli“ esančius objektus, elektroniniai leidžia pasirinkti visą eilę tarpinių padėčių. Be to, tokių akinių židinio nuotolis automatiškai pakeičiamas, kai judesio daviklis rėmeliuose užfiksuoja, jog žmogus pažvelgė žemyn, pavyzdžiui, atsiversdamas knygą.

„PixelOptics“ atstovai praneša, kad elektroniniai akiniai kaip ir įprastiniai bus gaminami pagal gydytojų receptus. Vartotojams bus siūlomas platus įvairių formų rėmėlių, spalvų ir stiklų dydžio pasirinkimas. Skelbiama, kad pirmieji „emPower" pavyzdžiai buvo pristatyti kovą Niujorke vykusioje parodoje „Vison Expo East“. Naujieji akiniai JAV rinką pasieks jau šią vasarą.

Kiekvienoje jų poroje yra įrengta miniatiūrinė baterija, kurios talpos pakanka nuolatiniam 8 val. veikimui. Tiek laiko užtenka maždaug 2 – 3 dienoms, kad akinių lęšiai galėtų automatiškai keisti židinio nuotolį. Baterijai išsekus ją galima įkrauti. „emPower" įdiegti du režimai – automatinis ir rankinis, tad vartotojas gali pasirinkti jam tinkamiausią, sakoma pranešime.

Pats didžiausias  šios naujovės trūkumas – didelė akinių kaina. Viena „emPower" pora kainuos nuo 1000 iki 1250 JAV dolerių, kartu su  rėmeliais, lęšiais, baterijos krovikliu ir dėklu.

Šiame vaizdo siužete – pirmasis žvilgsnis į elektroninius akinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(4)

Komentarai (8)