„Dropbox“ istorija: ką atsakyti Styvui Džobsui? (II dalis)  (2)

„Mus kasdien lydi mobilieji telefonai, nešiojami kompiuteriai, planšetės ir daugelis kitų įrenginių. Reikia programos, kuri juos visus sujungtų ir leistų lengvai keistis duomenimis,“ – taip skambėjo pirmasis „Dropbox“ įkūrėjo Drew Houston idėjos pristatymas „Y Combinator“ akseleratoriaus atstovams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eik susirask partnerį

Pirmasis dalykas, kurį patarė „Y Combinator“ įkūrėjas Paul Graham – susirasti tinkamą partnerį. D. Houston greitai kreipėsi į draugus su klausimu ar pažįsta gerų programuotojų ir taip atrado iraniečių kilmės kompiuterių mokslų studentą Arash Ferdowsi. Šiandien abu „Dropbox“ įkūrėjai juokauja, kad susižadėjo po antro pasimatymo.

Panašu, kad D. Houston padarė A. Ferdowsi neigiamą įtaką, po 6 mėnesių jis buvo išmestas iš universiteto. Priežastis - jie kartu dirbo po 20 valandų per dieną, kad priverstų „Dropbox“ veikti kiekviename kompiuteryje.

Ultimatumas investuotojams

Du jaunuoliai kompaniją „Dropbox“ įkūrė 2007 metais ir parodę prototipą neužilgo gavo pirmąją investiciją iš „Y Combinator“ akseleratoriaus. Deja, šios investicijos „Dropbox“ verslo modeliui sukurti ir palaikyti nebūtų užtekę, todėl D. Houston pradėjo ieškoti naujų investuotojų.

Investuotojai: „Yra tūkstančiai debesų pagrindu veikiančių duomenų talpinimo paslaugų.“
Drew: Ar kasdien naudojate bent vieną iš jų?
Investuotojai: „Ne...“
Drew: „... “

Drew ir Arash ėmėsi rizikingo plano. Jie pakvietė 7 įtakingiausius Silicio slėnio rizikos kapitalo fondų atstovus, pateikė jiems pasiūlymą ir datą, iki kada jie praneštų apie savo sprendimą investuoti. Galutinės datos pateikimas investuotojams buvo palaikytas įžūliu gestu, bet visi fondai susisiekė su „Dropbox“ įkūrėjais jau kitos dienos ryte. Planas išdegė.

Ilgai lauktas startas

2008 metais „Dropbox“ paleido pirmąją viešą versiją. Per šiuos metus jie surinko pirmuosius 200 000 vartotojų, išsikėlė į didesnį biurą ir pasamdė dar 7 darbuotojus (daugiausia programuotojų) bei nemažino darbo apsukų ir vis dar dažnai nakvodavo tiesiog biure. 2009 metų pradžioje darbuotojų skaičius jau buvo išaugęs du kartus, o vartotojų skaičius – daugiau nei dešimt kartų ir viršijo 2 000 000.

„Dropbox“ komanda stengėsi, kad kiekviena šios programos detalė būtų ideali. Kartą jie praleido dvi dienas spręsdami „Dropbox“ ikonos „Apple Mac“ kompiuteriuose problemą: jos šešėlis atrodė tamsesnis nei kitų „Mac“ programų. Ne paslaptis, kad pats Drew Houston buvo „Apple“ ir jos įkūrėjo Steve'o Jobso gerbėjas. Neužilgo jam buvo lemta susitikti su pačiu „Apple“ įkūrėju ir vadovu.

Kaip atsispirti „Apple“?

2009 metų gruodžio mėnesį Drew Houston ir Arash Ferdowsi keliavo į susitikimą išnuomotu automobiliu. Nenuostabu, kad „Dropbox“ įkūrėjai prieš susitikimą su savo dievaičiu S. Jobsu jaudinosi ir važiuodami tobulino paskutines programos pristatymo detales.

Kai Drew atvertė savo laptopą ir ruošėsi parodyti pristatymą, S. Jobsas numojo ranka. Jis pasakė: „Aš žinau, kuo jūs užsiimate“. Tądien pats „Apple“ vadovas turėjo pasiūlymą „Dropbox“ komandai. Drew prisimena, kad Styvas susitikimo metu šypsojosi ir siūlė sumokėti už „Dropbox“ devynženklę sumą. „Apple“ laikė „Dropbox“ strategine investicija.

Kol atsidavę „Apple“ gerbėjai negali pasakyti „Ne“ nė vienam kompanijos produktui, „Dropbox“ įkūrėjams teko atsisakyti paties S. Jobso pasiūlymo. Drew ir Arash norėjo kurti savo pačių kompaniją ir išvažiavo išnuomotu „Toyota Prius“ atgal į savo biurą.

Po metų „Apple“ jau buvo sukūrusi savo debesų paslaugą „iCloud“, kuri šiandien turi jau virš 200 milijonų vartotojų ir yra vienas didžiausių „Dropbox“ konkurentų. Į „Dropbox“ žaidimų aikštelę koją stato ir „Google“ su „Google Drive“ ir daugelis kitų interneto grandų.

Patys „Dropbox“ įkūrėjai pripažįsta, kad nuo pat pirmos dienos susiduria su stipria konkurencija ir be kūrybiškų rinkodaros sprendimų nebūtų pasiekę to, ką turi šiandien. Apie „Dropbox“ rinkodarą skaitykite trečioje dalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Augustinas Zinevičius
(3)
(1)
(1)

Komentarai (2)