Kolonializmas ir Afrikos raida

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

punktyras 2013-07-22 16:45
Na, Amerika nebe kolonija jau kiek? 237 metus. Afrikos kolonizacija baigėsi prieš gerus 50. Dar nemažai gyventojų pamena ją ne iš istorijos vadovėlių. Ar manai, kad jei nebūtų buvę kolonializmo Amerikoje, viskas būtų daug prasčiau? Kodėl Valstijos kovojo už nepriklausomybę, jei būti kolonija yra geriau? Ne būrimas iš kavos tirščių straipsnis, o iš turimų faktų ir istorijos pamokų daromos prielaidos. Tokia, sakykime, simuliacija. Nors panašu, vienintelis dalykas, ko mus išmokė istorija yra tas, kad iš istorijos nepasimokome.
Swift RR 2013-07-22 16:54
savaime suprantama kad afrikiečiai būtų neapsakomai žymiai labiau pažengę jei nebūtų buvę kolonizacijos. Galbūt šiandien tai būtų stipriausios valstybės dėl savo gamtos turtų. Mes, baltieji, būtume tokie patys degradai, jei kelias kartas pavergtų juodieji religiniai fanatikai. Nereikia net įrodymų rinkti, pagrindinis įrodymas kad prievarta nieko nepasiekiama, nes žmogus kitaip nebūtų žmogus.
Shinigami 2013-07-22 17:12
Bet Amerika ir nepriklauso tikriesiems amerikiečiams, indėnams. Ji vis dar priklauso baltiesiems kolonistams ir juodiesiems buvusiems kolonistų vergams. Svarbu ne kolonizavimas, o tvarka. O tvarka priklauso nuo to kas valdo ir kokius sprendimus priima. O kas valdė ir vis dar valdo valstijas? Tie patys kolonistai. Kitaip sakant baltieji kurie atėjo su žiniomis, ekonominę patirtimi ir mokslu. O ne vietiniai su magija ir prietarais. Jei straipsnis ne būrimas iš kavos tirščių tai tegu man pasako koki geriausia dabar kurti verslą, kad per dešimt metu garantuotai tapčiau milijardieriumi. Nes jei jie neburia iš kavos tirščių tai jiems tai numatyti turėtu buti kaip du pirštus apmiš**.
PCP 2013-07-22 17:15
Nu taip, per 10000metų nesugebėjo rato, plugo, matų sistemos, ar net rašto išrasti, bet kažkodėl kai kuriems atrodo, kad vat butent per tuos 200metų, jei tik ne baltieji - būtų nutikęs stebuklas Ir tik nereikia lyginti afrikos su lietuva Jeigu Lietuva, kaip ir kitos rytų europos valstybės vos okupantui pakėlus batą nuo kaklo po truputį atsigauna, tai afrikoje - viskas atvirkščiai. Pietų Rodezija, puikūs pavyzdžiai...
moo 2013-07-22 17:16
Afrikoje, ginklai ir mobiliosiomis tech. paremtos paslaugos!
moo 2013-07-22 17:17
http://en.wikipedia.org/wiki/Withdrawal ... pean_Union Tiesa, tektų atsiskaityti už visus punktus stojimo sutartyje, tačiau Briuselio tankų prie TV bokšto neįsivaizduoju. Ironiška "tautų draugystė".
Arns 2013-07-22 17:27
jei jau kalbam prie alaus, ar kokie vokiečiai nepasiustu tiek suinvestavus ima ir pabėga? Jei rimčiau, valstybių ar sąjungų skilimas buvo labai labai įvairus. Vienos stojo į karus, kitos taikiai, trečios nedraugiškai žiūrėdamos viena į kitą, ketvirtos priverstinai išdrąskytos. Niekados negali žinoti kaip bus, tik teorinė prielaida jog nesiimtu niekas veiksmų (pvz Didžioji Britanija su Airija (dėl dalies šaurėje), Prancūzija su Alžyru skyrėsi nesenai per pilietinius karus).
punktyras 2013-07-22 17:55
O kada likęs pasaulis ratą išrado? Kodėl prieš 10000 metų pėsti ir raiti, o ne trikinke keliavo? Juk jau iš Afrikos išsikėlę buvo seniausiai. Būtinybė – sumanumo gimdytoja. Kai to prisireikė, kai reikėjo keliauti su visa manta, prieš ~2500 metų ratas buvo išrastas. Ir kurių galų ratą išradinėti iš naujo? Jei būtų laisva prekyba ir bendravimas, Afrika būtų ne tik ratą atradusi Tai kad jau tavo duoto straipsnio pavadinimas sako, kad PAR (kur didžiulės aukso ir kt. atsargos veikiau skatina godumą, nei tvarią ekonomiką) slysta žemyn, kai tuo tarpu didžioji likusio kontinento dalis kyla.
UTF16 2013-07-22 18:15
Vienas didesnių straipsnio trūkumų – kodėl analizuojama tik Afrika? Kodėl nelyginama su kitomis kolonijomis, pvz., Azijoje?
Shinigami 2013-07-22 19:52
Nes tada griūtų visos jų teorijos.
Hmz 2013-07-22 20:35
nebuvo nei 1924, nei 1934, nei 1977 metų TSRS konstitucijoje.
Arns 2013-07-22 21:10
Tai mechanizmas toks pats koks ir buvo atliktas, Aukščiausioji Taryba turi nubalsuoti dėl pasitraukimo. Tuo tarpu koks mechanizmas iš ES? Jokio. Nes nėra aišku kieno sprendžiamoji galia, valstybei atstovauja tiek valstybės pareigūnai tiek išrinktieji į Europos parlamentą, per valstybės kvotas įgyje pareigybes. Taip pat tam tikrus sprendimus priima valstybių prezidentai...
PCP 2013-07-22 21:32
Gaila nei vengrai 1956, nei čekai 1968 apie tai nežinojo matyt ssrs konstitucijos niekas nei vengriškai nei čekiškai nebuvo išvertęs durneliai tūkstančius gyvybių aukojo, o pasirodo būtų užtekę tarybai nubalsuoti Oj, atsiprašau, tos šalys nebuvo ssrs narės, kažin, arns o su išstojimu iš Varšuvos pakto kaip? ar buvo procedura?
Vytax 2013-07-22 21:38
Žemės ūkio kolektyvizacija, trėmimai, svetima kariuomenė krašte, demokratijos nebuvimas tai tikrų tikriausi kolonijų atributai. Tik tiek, kad TSRS nebuvo atskiros šalies kaip kolonizatoriaus, čia kolonizatorius buvo komunistų partija, o visa TSRS jos kolonija.
Hmz 2013-07-22 22:58
Arns 2013-07-22 23:27
Jei yra numatyta galimybė, reiškiasi išstojimo galimybė susitarimas arba tradicija. Pasiskaityk atidžiau, nėra galimybės išstoti, yra galimybė pasiprašyti būti išspirtam. Šiuo atveju jei ES nenorės, neturėsi jokių šansų išstoti. Vienašališko teisiško mechanizmo nėra. Juokaujant, esant tokiai tvarkai kaip tu vadini "pažanga", TSRS CK būtu pasauliui įrodžiusi sąjunginės valstybės populizmą.
MrT 2013-07-22 23:38
Kai atvažiavo europiečiai, Japonai juos barbarais vadino, nes prausdavosi labai retai ir valgė tik naudodami šakutę (be peilių ir t.t.), kuomet Japonas prausdavosi kiekvieną dieną (need checking) ir buvo labai kultūringi. Palyginus su Japonais, tai buvo purvini "padarai". Beje, ką nori pasakyti, jog ten buvo samurajai? Japonai neturėjo ginklų, kuriuos pradėjo pirkti iš europiečių, bet ir pradėjus pirkti juos, vis tiek buvo samurajai. Tai buvo garbingas titulas su giliomis tradicijomis. Taipogi, jie buvo išsilavinę, raštingi, o ne eiliniai kariai. Japonai taipogi turėjo savitą raštą, mokėjo skaičiuoti. Tai buvo izoliuota šalis, tačiau ji nebuvo primityvi (taipogi turėjo ryšį su Kinija). Nors technologijų prasme Europiečiai juos šiek tiek lenkė. Galų gale, Japonai net nebuvo kolonizuoti. Afrikiečiams iki Japonų tuo metu tai kaip iki mėnulio. Jei ne šaunamieji ginklai tai jie būtu lygus vakariečiams (beveik). Europiečiai nepuolė jų kolonizuoti, nes tai buvo unikali šalis ir jiems buvo įdomu stebėti jų kultūrą, politiką. Nelabai supratau kodėl juos čia paminėjai
paldeiv 2013-07-23 02:39
Na sutinku su tavo nuomone, kad afrikieciams buvo labai toli iki japonu ir kad japonai turejo auksta kultura. Na europietis valge tik su sakute be peiliu, o japonas nei tos sakutes neturejo tik pagaliukus. Na samurajus paminejau noredamas parodyti kad japonai kaip ir kinai buvo atsilike nuo europieciu. Taip europieciai nekolonizavo Japonijos, Kinijos jie irgi nekolonizavo, aplamai Kinija buvo pusiaukolonija. Sakai japonai buvo atsilike siek tiek nuo vakaru? Manau, kad ne siektiek. Neturejo saunamuju ginklu, neturejo patranku, neturejo elektros, neturejo gelezinkeliu ir t.t. Siulau paziet filma: http://www.obuolys.lt/kinozona/filmas/27/ Ten viskas paremta tikrais faktais. Misionieriu atejimas sukele pramones perversma Japonijoje, tai as ir norejau pabrezti. Ir aplamai japnai ant tiek buvo izoliuoti ir ant tiek gerbe savo kultura, kad tam japonu imperatoriui reikejo kariauti pries samurajus jega, nes tie samurajai buvo nepatenkinti jog japonu imeratorius prekiauja su vakarais, perka ginklus, tiesia gelezinkelius ir t.t. Tai be europieciu invazijos vargu ar ten butu kas pajudeje nuo arklio prie traukiniu. Ir aplamai Japonija yra pats unikaliausias pavyzdys parodantis kokia teigiama europieciu itaka buvo. Japonija pereme visus gerus vakaru dalykus ir tapo stipriausia valstybe rytuose, o kai ji tapo tokia tai Britu Imperijai atejo galas ir baigesi jos viespatavimas vandenyne.
Eidumukas 2013-07-23 07:30
Išstojimas vienašališkas (pvz., anglai patys spręs, ar išstoti, ir niekas ES neklausia), o tik bendradarbiavimo sutartis, jei tokios bus norima po išstojimo, turės būti derinama šalies su ES.
Shinigami 2013-07-23 07:51
ES skirtingai nuo SSRS nėra karine jėga paremta sąjunga. Todėl jei panorėsime išstoti ES nieko nepadarys. Nes negali atsiusti kariuomenės musų priversti likti. Bet SSRS tai darė. O išstojus iš ES tereikia pakeisti įstatymus kurie atėjo su ES, jei jie mums nereikalingi ir viskas. Jei nevykdome ES nustatymų ir neimame iš jų pinigų nesame ES. Juolab, kad kiekviena narė turi mokėti narystės mokestį. Jei atsisakisime jį mokėti, niekas mūsų joje nelaikys per prievartą.