Kolonializmas ir Afrikos raida

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2013-07-23 09:22
Užbėgant kvailiems komentarams, jau minėjau, valstybių ar sąjungų įrimas baigiasi neprognozuojamai, ir lažybų dėl tokių dalykų nelabai kas leistusi. Net ir TSRS atveju, visos teisinės galimybės bei oficialūs komentarai nesudarė tokio įspūdžio, jog to laikmečio vadovybė galėtu imtis tikrų karinių veiksmų. Pasirodo vadovybė viena, o karinė vadovybė kas kita.
moo 2013-07-23 11:37
Be geografinių, didelių skirtumų nematau. Tiesa, kolonizuoti galim dykynę, aneksuojama jau veikiantis juridinis vienetas, kas yra kur kas blogiau. Toliau veiksmai itin panašūs.
Arns 2013-07-23 12:26
moo, gal tu būsi kažkada portale siautėjusi "karvė", kuri irgi fantazijomis grindė savo tiesas? Na ir kokių? Vėl pasakosi kaip teršė gamtą gūdžiais 1960 m, bet nežiūrėsi kas dėjosi likusiame pasaulyje, net Vakaruose? Pasakosi kaip vengė lietuvių 1946 m, pamiršdamas jog tuo metu Vakaruose pvz juodaodžiai, musulmonai, buvę nacistai ir t.t. taip pat buvo žiūrimi kreivai? Pasakosi kaip pagal skyrimus čia atvykdavo kitataučiai, ir nutylėsi jog visi taip "keliavo" tuometinėje sąjungoje? Vėl pasikartosiu, norint bet ką galima pritraukti tokiu požiūriu. Taip žmonės aptikę nežinomą piešinį egipto heroklifuose fantazuoja apie sraigtasparnius, antikos užrašuose įrodimus apie milžinų egzistavimą, viduramžių kronikose kovas su drakonais...
HardAxe 2013-07-23 14:17
"Veikiau jau priešingai" formuluotė netinka išvadoms. Išvados turi būti konkrečios.
moo 2013-07-23 15:59
Prisiminiau kaip 80taisiais, paprašius tetulės parduotuvėje pieno (savitarnos nebuvo), mane paimė už skverno ir iššvokštė - "говори на нормальном языке, щенок литовский". Nieko tokio, visokių žmonių būna, tuomet man paaiškino tėvai. Dabar gi, žiūrint iš perspektyvos, turint išsilavinimą, girdint tėvų ir senelių pasakojimus bei žinant istoriją, tos moters poelgis man tapo itin suprantamas - tokios buvo kolonizatorių.. akhem, atsiprašau, draugų bendrasąjungiečių nuotaikos ir tikslai.
vvv2 2013-07-23 16:03
- ant Sovietinio rublio buvo parašyta, kad Sovietų valstybė (arba perėmėja?) rublį dengia auksu ir kitu valstybės turtu.
rivas 2013-07-24 09:07
Sunku pasakyti, kaip butu buvę jei ... Bet akivaizdus kolonializmo trūkumai, tai, kad nebuvo leista susikurti nacionalinėms valstybėms, ir neleidžiama ir dabar. Tuaregu sukilimas Malyje šviežiausias pavyzdys. Tai privedė prie begalės pastovių karinių konfliktu. Antra problema- nebuvo galimybių susiformuoti vietinė elitai ir išėjus/išvarius baltuosius visas vakarietiškas valdymo aparatas tapo mašina be vairuotojo, arba, tiksliau, pradėjo važinėti savamoksliai
vanduo4 2013-07-28 05:57
Man tai Afrikos situacija primena zmoniu labiau linkusiu prie gamtos, o ne prie civilizacijos, gyvenima. Panasiai kaip bomzai - nesugebejo prisitaikyti prie civilizacijos - isejo y gatve. Aisku vykdomos akcijos jiems reabilituoti, bet jie nenori tos reabilitacijos. Kol juos priziure, todel kazka daro, tik paliko ramybeje - prarado darba, gyvenamajy busta paverte landyne ir galiausiai vel gatveje. Taip ir su Afrika. Pvz.: Kol baltieji valde zemes uky, per metus sugebedavo nuimti keliata derliu. Juodukai nusavino bendroves, taciau nesugebejo ju islaikyti ir bankrutavo. O bankrutavo todel, kad visi negrai yra kruti - nepasidalino ka kam daryti, nes dirbantis kazkam yra suvokiamas kaip vergas kazkam. Panasiai kaip Bajorija Lietuvoje - dirbti bajorams buvo negarbe, tad issipletus pasaulinei prekybai pirkliai pradejo akivaizdziai priesintis bajorams, nes turejo pakankamai resursu islaikyti savo apsauga, o bajorams niekas nachaliava dirbti nenorejo. Tik pajuto zmones galimybe pasipriesinti bajorijai ir ju sistema zlugo. Visi emesi veiklos vardan saugumo. Deja Afrikoje visi naikina kitus, kurie imasi veiklos, kad veliau netektu jiems dirbti. 1. Pvz.: Afrikoje taikomas vudoo ir burimai. Zodziu raganautojai ir burejai deginami ant lauzo ir kitaip aukojami Dievams, kad sie juoduku neuzburtu. O tie raganautojai yra gudrautojai = mastantys zmones. Isvada: jie tiesiog naikino potencialiai protingus zmones 2. Pvz.: Islamas - jie iki siol negali gyventi pagal savo individualius norus. Koranas ir politinis jo pritaikymas, reguliuoja visas gyvenimo sritis, tad naujovems pasireiksti jokiu sansu. Jie tik nekiancia Vakarieciu, kad sie vercia juos keistis. Duok jiems valia, tai uzmetys civilizacija bombomis ir (vietoj to, kad eitu dirbti) melsis 10 kartu per diena del to kas liko.
Arns 2013-07-28 09:26
vanduo4, daugiau nesąmonių vienoje žinutėje parašiusio reiktu gerai paieškoti. Vieni stereotipai, ir nė lašo žinių. 1) Afrika nėra savaime "bomžų" šalis. Dalis nereikalingų baltųjų planams nė nebuvo civilizuoti, būtent todėl raštingumas ten vienas žemiausių. O kaip žinia be rašto jau nebūsi nei geras vadovas nei geras prekeivis parduodantis už tinkamą kainą. Didysis nuosmukis išvijus "baltuosius" pasireiškė gal tik dviejose valstybėse Nigerijoje ir Ruandoje. Visur kitur situacija arba liko panaši arba pablogėjo dėl šalutinių veiksnių, pvz karinių konfliktų. 2) Įvėlei Lietuvą ir bajorus, dar pasaulinę prekybą bei viso to žlugimą iš tingėjimo. Suvėlei nesuderinamus dalykus. Kodėl? a) Lietuvos ir bajorų nebuvo, nes prasidėjus nepriklausomybės kovoms, didelė dalis stojo į Lenkijos pusę, kuri siekė atkurti ATR. b) Po nepriklausomybės karų pradėta vykdyti žemės reforma, po kurios net teoriškai negalėjo likti stambių darinių, pradžioje galima buvo turėti daugiausiai 60 hektarų. Tik daug vėliau padidinta norma iki 80 hektarų. Tad stambiosios žemdirbystės net nebuvo. c) pasaulinės prekybos net per visą tarpukarį praktiškai nebuvo. Turbūt net nesupranti jog anuomet šitame krašte vis dar vyravo natūrinis ūkis, kai didžiąją dalį reikiamo produkto pasigamindavai pats. O į prekybą jau išeidavo ne pavieniai žmonės, bet stambios kompanijos.Tik jos galėjo paruošti pakankamai produktų, turėti galimybę vykdyti logistiką, kuri tuomet buvo kur kas sunkesnė nei šiomis dienomis. 3) Taip, Afrikoje vis dar gyvas misticizmas. Tačiau pvz katalikybė ir voodoo labiau būdingas P. Amerikos Karibų salų tautoms. Didelėje dalyje Afrikos ryškiai dominuoja arba katalikybė arba islamas, kurie kartais nuolaidžiauja seniesiems papročiams. Tačiau jokių didesnių inkvizicijų, ypač prieš protą nevyksta... 4) Apie islamą iš vis nusišnekėjai. Matyt net nepasidomėjai kokiose šalyse propaguojamas islamas, ir kiek iš jų bent priartėjo savo šariato įstatymais Iranui ar Saudo Arabijai. Iš vis, kiek Afrikiečių, tegu vien paėmus islamiškas šalis, jaučia neapykantą Vakariečiams, matyt nė nebandei pagalvoti. Arba parašei kas ant liežuvio painiodamas net žemynus...
PCP 2013-07-28 11:44
Liberija - JAV išlaisvintų vergų įkurta valstybė. Teritorija niekada nebuvo kolonizuota balto žmogaus, išvengė 19-20a europiečių kolonializmo. Nepaisant to - šalis tiek socialine, tiek ekonomine prasme (sprendžiant pagal HDI ir GDP per capita) yra visiška šiknos skylė. Gal kas paaiškins who's šituo atveju?