10 slaptų, dabartinį pasaulį valdančių ekonominių tendencijų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2013-10-05 19:14
Nu jofancy susikeikus. Nedarbo lygį galima greitai sumažinti sutrumpinus darbo valandas, kažko darbuotojus atleisti galima, o darbo valandos stabilios, link didesnių. Augimas negali būti begalinis, dabar bus dešimtmečiai ekonominio smukimo, kai žmonės klykdami ir besispardydami riedės nuo kalniuko, pradžioje neįsigys geresnės mašinos, po to nebus už ką pirkti tualetinio popieriaus, galiausiai nebus ko įdėti vaikams į burną, po to kanibalizmas, etc... Apibendrinta prognozė. Viskas čia susideda, žmonių skaičius, resursų kokybė (geriausi vaisiai nuraškyti) ir daug kitų niuansų, dėl kurių gyvenimo kokybė tik blogės. Nežinau, kiek svarbios skalūnų dujos, bet jos padėties nepataisys. Jos nėra labai gera iškasena/energijos resursas.
sigun 2013-10-06 00:25
Nu prognozė kaip iš fallout ar pan. Arba discoverio "pasiruošėlių" pasauliniam ar bent JAV kataklizmui. Iš pradžių pamėginkim susitart kas turima galvoje "dabar"? Nes kažkada buvau kiek susidomėjęs earthdrum, resilience.org, Post Carbon Institute, archdruid ir t.t., nors jų piešiami kataklizmai ir atrodė gerokai perdėti. 5 metai parodė, jog skepticizmas buvo visai pagrįstas, nes jų kasdien kartojamas ir išgavimo kiekiais bandomas pagrįst "jau praktiškai prasidėjo naftos (angliavandenilių) pikas" bei tuoj pat po jo seksiantis spartus griuvimas taip ir neatėjo. Ką po 5 metų galų gale net jie patys pripažįsta. Ta prasme puikiai suprantu, jog yra resursų limitas ir dar kiti limitai, tik va užkliūna apokalipsinių pasaulių paišymas. Šiuo atveju gal būtų įdomu paskaityt: http://physics.ucsd.edu/do-the-math/201 ... physicist/ , kai autorius susitinka su kitokią nuomone turinčiu.
vanduo4 2013-10-06 00:34
Ydomu, siu tendenciju isdestymas eiles tvarka turi kazkokia "uzslepta" prasme ar ta eiles tvarka atsitiktine? Kodel visgi 10, o ne 11 ar 12?
immortallt 2013-10-06 00:38
Visada pasaulyje buvo krizės, o augimas dar bus ilgai ilgai. Nes ir prieš 2000 metų manė, kad viskas jau pasiekta ir viskas jau sukurta. Viskas gamtoje vyksta ciklais, net mada. Ką puikiai matau, tai rankinių mados ir įrengimai. Susiperki kažką specifinio gaminti, kad galėtum. Gamini, užsidirbi už specifinius gebėjimus ir tada išeina iš mados. Brangią įrangą užkonservuoji, palauki 5-6 metelius ir vėl ištrauki, vėl gamini labai panašius produktus, tik šiek tiek kitokius. Kurie piešia pasaulio pabaigas, tai jas jau piešia turbūt kokius 6,000-8,000 metų, nuo civilizacijos pradžios. Kažkaip tai viena civilizacija žlunga, tai kita, bet žmonės kaip gyveno, taip gyvena.
vanduo4 2013-10-06 00:56
Man liko nesuprastas klausimas - kaip sios tendensijos valdo pasauly? koks ju tarpusavio rysys. Straipsnyje nera atsakymo, pagal tai kokia straipsnio tematika. Tema daug platesne nei turinys.
vanduo4 2013-10-06 00:57
Arba bent autorius nurodytu, kodel jis iskele butent sias tendencijas?
technologas 2013-10-06 01:21
Iki 2000 trendas visai neblogai atitinka. Čia reikia daug dalykų įvertinti, geologiją, tą pačią fiziką. Beje, gamini ir užsidirbi pastaruosius kelis dešimtmečius Lietuvoje skamba kiek ironiškai, bedarbystė didelė, vyksta evakuacija. Tikiu, kad kai kurie pagal pažįstamus gali pasakoti kitaip, bet statistika negailestinga Beje, kas liečia JAV. Kokiais 1965-1978 metais eilinis darbuotojas galėjo - turėti namelį užmiestyje, didelį automobilį, nedirbančią žmoną/namų šeimininkę ir dar vaikus į mokslus galėjo leisti. Šiuo metu daugumai tenka rinktis vieną iš šių variantų. JAV apie 50 milijonų gauna maisto talonus. Deniers will deny
Luftwaffle 2013-10-06 05:37
Noah Smith http://www.theatlantic.com susisiek ir paklaus. Ar tavo manymu, ponas Noah cia skaitineja tavo komentarus? (facepalm)
immortallt 2013-10-06 11:17
Bedarbystė didelė tik ant popieriaus. Tai jau faktas, nebe nuomonė. Padaryk, kad už visas išmokas reikia eiti dirbti viešuosius darbus - nebeliks norinčiųjų beveik. Tada nedarbas bus fiksuojamas max 5%. Populiacijos mažėjimas nebūtinai reiškia, kad ekonomika mažėja. Turint omeny spartų technologinį vystymąsį, tai didėja pragyvenimo lygis sparčiai. Evakuacija... Šiaip reiktų atsimerkit, turbūt šiais metais emigravimas ir imigravimas bus lygūs. O jei bent kiek žinotum istoriją, tai žinotum, kad Airijoje prieš didelį pakilimą ir buvo emigracija ir žymiai masiškesnė. Norvegija prieš maždaug 30 metų prarado visą kartą. Bet tau svarbu tik papiešti baisų vaizdelį.
punktyras 2013-10-06 13:42
Maniau, daugiausia aptarinėjama bus fotoelektrinės technologijos raida ir neįtikėtini pasiekimai.