2013 metų Nobelio Taikos premija  (0)

Ar­tė­jant gruo­džio 10-ajai, A. No­be­lio gi­mi­mo ir jo var­do pre­mi­jos tei­ki­mo die­nai, pats me­tas ap­žvel­gti šių me­tų lau­reatus ir jų vei­klą, nu­si­pel­niu­sią to­kio pa­ger­bi­mo.

Pir­mo­ji no­mi­na­ci­ja – Tai­kos pre­mi­ja.

2013 me­tais No­be­lio tai­kos pre­mi­ją lai­mė­jo Che­mi­nių gin­klų už­drau­di­mo or­ga­ni­za­ci­ja (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-12-02 2013 metų Nobelio Taikos premija  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nobelio Taikos premija visada sukelia daugiausiai svarstymų ir diskusijų. Tikriausiai tik Motinai Teresai skirta premija nebuvo kontroversiška. Tačiau ir šių metų laimėtojo, o tiksliau, visos organizacijos, kuriai premija paskirta, tinkamumas dvejonių kelia mažai. Tebevykstantis konfliktas Sirijoje galėjo tapti kibirkštimi, įplieskusia ugnį visame regione, kurio dūmai sklistų labai plačiai. Cheminio ginklo pašalinimas gal ir neužkerta kelio konfliktui kaip tokiam, tačiau bent jau padaro humaniškesniu (atleiskit už juodą humorą).


OPCW generalinio direktoriaus Ahmeto Üzümcü kreipimasis

Nobelio komiteto sprendimas paskirti šių metų Taikos premiją OPCW yra didelė garbė mūsų organizacijai.

Esame maža organizacija, ilgiau nei 16 metų ir toli nuo tarptautinio žiniasklaidos dėmesio, vykdė sunkią, bet garbingą užduotį – veikė kaip sargybinis, sergstintis pasaulinį cheminių ginklų draudimą, įsigaliojusį 1997-aisiais.

Tais metais šimtametės pastangos pagaliau buvo apvainikuotos sėkme, kai įsigaliojo Cheminių ginklų konvencija.

Mūsų organizacijai buvo pavesta tikrinti cheminių ginklų eliminavimą pasaulyje ir raginti visas tautas laikytis šios sunkiai iškovotos normos.

Nuo tada dirbome su tyliu pasiryžimu išlaisvinti pasaulį nuo šių pabaisiškų ginklų – ginklų, kurie buvo naudoti su siaubingomis pasekmėmis visą dvidešimtąjį amžių ir, deja, taip pat ir mūsų dienomis.

Įvykiai Sirijoje buvo tragiškas priminimas, kad dar liko daug nenuveiktų darbų. Mūsų širdys plaka kartu su Sirijos žmonėmis, neseniai tapusiais cheminio ginklo panaudojimo siaubo aukomis.

Dabar esame užsiėmę darbu, kuris turi užtikrinti, kad tokie baisumai nebepasikartotų.

Niekada per mūsų organizacijos gyvavimą nebuvome kviečiami patvirtinti naikinimo programos taip greitai – ir tebevykstant konfliktui.

Suvokiame didžiulį tarptautinės bendruomenės suteiktą pasitikėjimą.

Siekdami įgyvendinti pasaulio be cheminių ginklų viziją, kliaunamės savo darbuotojų ekspertize, profesionalumu ir pasišventimu – savybėmis, įgytomis per daugelį pasiekimų.

Tai nebūtų įmanoma be nuolatinės valstybių padalinių paramos.

Taikos premijos suteiktas pripažinimas įkvėps mus nenuilstamoms pastangoms, dar stipresniam pasiryžimui ir didesniam pasišventimui.

Nuoširdžiai tikiuosi, kad šis apdovanojimas ir kartu su Jungtinėmis Tautomis vykdoma OPCW misija Sirijoje padės sustiprinti pastangas pasiekti taiką šioje šalyje ir baigs jos žmonių kančias.

Naudodamasis šia proga, noriu padėkoti visiems, prisidėjusiems prie cheminių ginklų uždraudimo padarymo tvirta ir visuotine norma.

Nuolankiai laukiu šio apdovanojimo, suvokdamas mūsų komandos narių, – tiek buvusių, tiek esamų, – profesionalizmą, ir stiprią valstybių padalinių paramą.

OPCW priėmė planą dėl Sirijos cheminio ginklo programos pirmame 2014-ųjų metų ketvirtyje

Didžioji dalis kritinių cheminių medžiagų paliks Siriją iki 2013 m. galo.

Sunaikinta daugiau, nei 60 procentų neužpildytų kovinių galvučių ir bombų

OPCW Vykdomoji taryba (Executive Council – EC) šiandien patvirtino detalų Sirijos cheminių ginklų atsargų naikinimo planą. Pagal jį, Sirijos cheminiai ginklai bus išvežti sunaikinimui iš šalies teritorijos, siekiant užtikrinti jų sunaikinimą „saugiausiu būdu ir kuo greičiau“, ne vėliau, nei iki 2014 m birželio 30 d..

„Sveikinu šiandien Vykdomosios tarybos pasiektą sprendimą,” sakė OPCW generalinis direktorius Ahmetas Ümzücü. „Šis planas suteikia aiškius nurodymus. Jis nustato ambicingas gaires Sirijos vyriausybei. Ši būsima fazė bus didžiausias iššūkis ir jos įvykdymas laiku pareikalaus saugios aplinkos tikrinimui ir cheminių ginklų gabenimui. Bus labai svarbi tarptautinė nuolatinė parama ir pagalba.”

„Noriu pareikšti nuoširdžią padėką visoms šią misiją parėmusioms šalims – tiek finansiškai, tiek visaip kitaip,” kreipdamasi į Tarybą, sakė OPCW-UN Jungtinės misijos specialioji koordinatorė Sigrid Kaag. „Dabar stengiuosi įtikinti kitus prisijungti prie šių tarptautinių pastangų, kurios yra pagrindinė sėkmingo Vykdomosios tarybos sprendimo įgyvendinimo dalis.”

Vykdomosios tarybos sprendimas atskiria ginklo naikinimo veiksmus „Sirijos arabų respublikoje“ ir naikinimo veiksmus „už Sirijos teritorijos ribų“ bei nurodo tarpines naikinimo atkarpas, vedančias į visišką cheminių ginklų programos eliminavimą.

Plane numatoma iš Sirijos pašalinti visas deklaruotas chemines medžiagas ir prekursorius, išskyrus izopropanolį, ne vėliau, nei 2014 vasario 5 dienos, o „pačias kritiškiausias” chemines medžiagas išgabenti iš Sirijos iki 2013 m. gruodžio 15 d. Sirijos deklaruotos cheminio ginklo gamyklos bus griaunamos nuo 2013 m. gruodžio 15 d. iki 2014 kovo 15 d., remiantis rizikos kriterijais.

Dėl veiksmų už Sirijos ribų, Vykdomoji taryba nusprendė, kad prioritetinių cheminių ginklų naikinimas bus baigtas iki 2014 kovo 31 d., o visos kitos deklaruotos cheminės medžiagos – iki 2014 birželio 30 d.

OPCW generalinis direktorius pristatys pristatys specialų planą dėl Sirijos cheminių medžiagų sunaikinimo už Sirijjos arabų respublikos ribų, kuriame bus nurodymai, užtikrinantys aiškią atsakomybę kiekvienoje visų chemikalų naikinimo stadijoje ir atsižvelgiama į visus susijusius faktorius, įskaitant galutines datas, saugumo reikalavimus, ir bendrus kaštus. Generaliniam direktoriui taip pat pavesta šiam tikslui įkurti specialų fondą ir informuoti Vykdomąją tarybą apie progresą ir datų pokyčius.

Pranešdamas apie pažangą, generalinis direktorius informavo Vykdomajai tarybai, kad OPCW-UN Jungtinė misija kol kas sugebėjo patvirtinti >60 % Sirijos deklaruotos neužpildytos amunicijos. Paklusdama Vykdomosios tarybos sprendimui, Sirijos arabų respublika įsipareigojo sunaikinti visą neužpildytą amuniciją, – kovines galvutes ir bombas – iki 2014 sausio 31 dienos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: