Priklausomybės nuo cukraus tabu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2014-01-12 14:37
Man atrodo, kad truputį meluoji, nors ir nesu aš biologas. Gliukozė suteikia sotumo jausmą, bet po tam tikro laiko jis vėl sukyla. Fruktozė nesuteikia nei sotumo jausmo, nei alkio. Ir manyčiau reikia gana didelio fruktozės kiekio ilgą laiką, kad sugadintum kepenis... Kas liečia PSD, tai mano nuomone, jį reikėtų didinti. Niekas "nenubiednėtų" dėl papildomų minus 20lt, o rūkaliai ir alkoholikai galėtų susimokėt dar šiek tiek daugiau. Rezultate būtų galima pakelti atlyginimus medikams ir pan.
Acme 2014-01-12 23:57
. Ir taip kas per daug tas negerai, bet dabar labai lengva perdozuoti cukraus, nes jo deda visur, o ypač jo daug gaiviuosiuse gėrimuose. Už žmogaus blogus įpročius atsakomybė prisiima visuomenė, o ne ji jo nesupažindino su atitinkama informacija.
rwc 2014-01-13 02:09
tokia ir esmė. Metamės visi kiek galim, kad plytai ant kaimyno (ar paties) galvos užkritus būtų iš ko gydyti. Draudiminiu požiūriu atrodytų teisinga taikyti koeficientus pagal rizikos faktorius, tačiau: tegu diabetikai, autistai, silpnaregiai moka daugiau, ane? Tegu PSD koeficientas kyla su amžiumi ir priklausomai nuo profesijos pavojingumo, ane? Komerciškai teisinga, bet paneigiamas pats draudimo principas - išskaidyti riziką, kad kiekvienam nereikėtų nešiotis pagalvės paslydimo atveju. Dabar, kaip kiekybiškai įvertinsi, kiek ligonių kasoms kainuoja mano rūkymas. Kol kas nekainavo nė cento, nes plaučių ligomis sirgau tik vaikystėje, kol nerūkiau. Statistinis litras alaus į dieną kol kas irgi nei kepenų išpūtė, nei į traumpunktą nuvarė. O va, kad užsilenksiu pusmečiu anksčiau nei statistinis abstinentas - tai gal tegu abstinentai kompensaciją sumoka? Nebūčiau prieš dalį pensijos gauti anksčiau. Juk dirbu už juos ne prasčiau, kad algą atitinkamą moka.
Arthuras 2014-01-13 10:57
O jei susirgsi vėžiu sulaukęs kokių 50 metų?.. Gydantis galima gyventi 10 ir daugiau metų, jei vėžys laiku pastebimas. Įsivaizduoji, kokios sumos eina tokių ligų gydymui?..
immortallt 2014-01-13 11:34
Acme, dėkui, kad patikslinai. Rwc, fruktozė tokia nuodinga, tik kažkodėl valgydamas vaisius dar nenumirei Reiktų nepamiršti, kad yra endogeniniai ir egzogeniniai kintamieji (duoti ir įtakoti pačio žmogaus). Tai jei leidžiam žmogui daryti ką nori ir už padidintą riziką papildomai nereikia mokėti, tai nėra jokios motyvacijos rūpintis savo sveikata. Kol kas nekainavo nė lito... Jooo.... Gerai manai, kad nebus plaučių vėžio, kur net su lietuviškom kainom gydymas nuo 100,000 litų (jei užsilenksi ankstyvoje gydymo fazėje), stipriai padidintos insulto ir infarkto rizikos, kur su reabilitacija kainos ir 50,000 viršija.
Arthuras 2014-01-13 12:28
Dar ir medų prie to pačio reik pridėt... Tai va, valgysit medų - kepenis išsisiosit.
rwc 2014-01-14 04:45
Suvokt tai suvokiu. Taip, iš mano kišenės buvo gydomi mano seneliai, niekad nerūkę ir negėrę daugiau nei po taurelę per gimtadienius. O tie nuo paauglystės rūkę ir gėrę, atominiuose objektuose dirbę ir Sibirus atkentėję, iki šiol žilo plauko neturi, sveiki kaip ridikai. Paradoksalu? Esminis terminas: faktorius. Lietuviškai, daugiklis. Nulį daugink iš begalybės, vienetą dalink - tada ir suveiks. Disclaimer: neagituoju žalingų įpročių. Tik baikit vieną sykį propagandą, neva rūkantys ar geriantys, ar neduok Die valgantys mėsą, varo Sodrą į bankrotą.
immortallt 2014-01-14 12:40
rwc, akcizas irgi tinka, tik jį reiktų dar bent 3-4 kartus pakelti, kad padengtų medicinines, galbūt padengtų. Reiktų statistikos, kurios oficialiai neskelbia. Tik va bėda, kontrabanda dar labiau tada išaugtų. O šiaip taip, kontrabandą reikia pažaboti, bet ypač dabartinei vyriausybei tai neįmanoma, jie moka tik pasididinti sau algas, MMA pakelti ir blevyzgot.
rwc 2014-01-14 12:55
, akcizais Šengeno lyderius beveik pasivijom. Tereikia normaliai paskirstyt. Bet va su triumviratu - karūnuota buhaltere, agurko šmėkla parlamento predsiedatiele ir "galbūt", "reikia pasvarstyti" mykiančiu vyriausiuoju viziriu naivu tikėtis, kad akcizai nueis tam, kam jie ir sugalvoti. Nebent Sveikatos ministeris garsiau garmoške užgriežtų...
Acme 2014-01-14 13:14
).
Arthuras 2014-01-14 15:50
Akcizai keliauja į bendrą biudžetą ir tiek. O biudžetas, pas mus, kaip visada kiauras. Medicina skursta, nors ir yra gana aukšto lygio.
immortallt 2014-01-14 17:48
Jei beveik, turi omeny mažiausi, kokie gali būti pagal susitarimą, tada taip. O šiaip palygink, kur pakelis kainuoja 25 litus, o kur 8.