Okupuotos Lietuvos kariuomenės paslaptys: ką atskleidžia 616 lengvojo artilerijos pulko ginkluotės etatai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

BlueC 2014-04-29 16:20
ra2, Nei nukvailinu, nei ką. Sakyčiau atvirkščiai - turėjo Stalinas planą, ir ne tokį jau kvailą. O ir dabartiniai įvykiai rytuose rodo, kad ten sėdi ne visiški idiotai, šį tą sugeba. Tik kad "stavkės" pas juos tik dviem žingsniams į priekį, o ilgalaikės pasėkmės - "o gal praeis kaip nors" stiliaus. O partijos istorija, kaip šalitinis šioje diskusijoje - daugiau nei abejotinos vertės. Nebent "Kratkij kurs istorii VKP(b)".
Arns 2014-04-29 16:32
Statai vežimą prieš arklį. Jei planas plėstis, ankščiau ar vėliau kraštai būtu prijungti. Tačiau kai kalbame apie 1941 m. TSRS pasirengimą užpulti Vokietiją, būtent ir reikia rasti kokius nors rimtus įrodymus. Aš tuo ir grindžiu savo klausimus, kur ta infrastruktūra, kur tie žmonės, kur bazavosi, iš kur ir kada bei per kur atkeliavo. Kaip buvo slapstomasi nuo šnipų (juk karas užklupo vos išvežus kelis traukinius "šnipų", tad reikštu pirma perbazavo techniką puolimui, ir tik paskui ėmėsi valyti nepatikimus sluoksnius ar net kaimiečius iš teritorijų, kuriose įsikurtu puolimui parengti kariniai daliniai)
murava 2014-04-29 16:56
ra2 rašė Tai, kad jie tarnavo sovietinėje kariuomenėje apie kokį nulį kalbate?
BlueC 2014-04-29 17:28
Arns, Dėl prisijungimo-okupacijos toliau nematau reikalo diskutuoti, nes kaip matau tai interpretacijos reikalas. Liekame prie savo nuomonių. Dėl vežimo statymo prieš arklį. Na gerai, "šnipus" (kitaip sakant 1941m. tremtinius) pirma išveža, po to dislokuoja armiją. Ir tame matai nelogiškumą kokį? Tai gal reikia palikti "šnipus", kad spėtų iššniukštinėti viską, tik po to išvežti? 1941m. Baltijos šalių gyventojų deportacija (trėmimai) kaip tik paremia rengimosi pulti teoriją. Argumentai: 1) Veidrodinis principas, Vokietija taip pat "išvalo" savo pasienį. Suvorovas mini kažkokio karininko memuarus, kur jis "girdi iškeldinamų Rumunijos pasienio kaimo moterų raudas" - bus karas. 2) Sumažinamas krūvis NKVD, atsilaisvinusius kadrus nukreipiant į naujai "išvaduotų" teritorijų valymą, kontrolę. Gynybai tokie veiksmai nepadėjo. Matome iš birželio 23-ios sukilimo. Trėmimai nuteikia visuomenę prieš SSRS, RA, NKVD. Tai kur čia arklys, ir kur vežimas? Vėl liksime prie subjektyvių interpretacijų?
Arns 2014-04-29 17:57
nežinau, ar ne ta koja išlipom, kad taip su BlueC nesusišnekam... suimti pradžioje aukštesni karininkai, tam tikrų valstybinių įstaigų vadovai ir pan, pirmosiomis dienomis. Bet tikrasis visuomenės valymas prasidėjo kaip tik tuo metu, kai anot jūsų versijos, turėjo prasidėti Vokietijos užpuolimas. O žinant kiek kartų, bent jau dideliais mastais, buvo atliekamas valymas RA, aš ir teigiu, jog naujųjų teritorijų ideologinis ir politinis paklusnumas nebuvo net pradėtas "gryninti".
murava 2014-04-29 22:50
Arns rašė Valymas vyko visą laiką prieš karą, per karą ir pokaryje iki pat Stalino mirties, tai buvo pastovi sovietų kariuomenės būsena. Pradėtas buvo ir Lietuvoje.