Alberto Einšteino vardo pasauliniai mokslo apdovanojimai  (0)

Ko ge­ro žy­miau­sias XX am­žiaus moks­li­nin­kas nu­si­pel­no ir sa­vo var­do pre­mi­jos. Tad ne­nuo­sta­bu, kad aka­de­mi­nei ben­druo­me­nei sa­­vo įžval­go­mis, o pla­čia­jai vi­suo­me­nei – bent jau cha­riz­ma­tiš­ka šu­kuo­se­na ži­no­mą A. Ein­štei­ną Pa­sau­lio kul­tū­ros ta­ry­ba pa­si­rin­ko sa­vo kas­me­ti­nės pre­mi­jos, tei­kia­mos moks­li­nin­kams, sim­bo­liu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet sukanka 30 metų nuo to laiko, kai Pasaulio kultūros taryba įsteigė kasmetinius Alberto Einšteino vardo pasaulinius mokslo apdovanojimus (Albert Einštein World Award of Science – AEWAS). Alberto Einšteino vardo mokslo apdovanojimai yra kasmetinis apdovanojimas, teikiamas Pasaulio kultūros tarybos, „kaip mokslinių ir technologinių tyrimų ir vystymų skatinimo ir pripažinimo iniciatyva“, ypatingą dėmesį skiriant tyrimams „suteikusiems tikros naudos ir gerovės žmonijai“.

Apdovanojimo gavėjus įvertina ir atrenka Tarpdisciplininis komitetas, sudarytas iš pasaulyje pripažintų mokslininkų, tarp kurių ir 25 Nobelio premijos laureatai.

Apdovanojimas pavadintas Alberto Einšteino vardu, o laimėtojui įteikiamas diplomas, atminimo medalis ir 10 000$.

Pasaulio kultūros taryba 2014-ųjų Alberto Einšteino vardo mokslo apdovanojimą įteiks Dundee universiteto, JK, enzimologijos profesoriui, Medicininių tyrimų tarybos baltymų fosforilinimo ir ubikvitinavimo skyriaus ir Signalų transdukcijos terapijos (DSTT) padalinio direktoriaus pavaduotojui serui Philipui Cohenui.

Prizas paskirtas už keturis dešimtmečius jo ryškios ir nenutrūkstamos mokslinės karjeros, paskirtos baltymų fosforilinimo ypatingos svarbos, reguliuojant praktiškai visus fiziologinius procesus, nustatymui ir tyrimui.


Profesorius seras Philipas Cohenas pasakoja apie savo domėjimosi fosforilinimo procesu, kaip reguliavimo mechanizmu, pradžią

Apdovanojimo ceremonija įvyks Aalto universitete, Helsinkyje, Suomijoje.

Profesoriaus Coheno pasiekimai tiksliausiai atitinka AEWAS „tikros naudos ir gerovės suteikimo žmonijai“ kriterijus, nes šie tyrimai labai svarbūs vaistų ir gydymo metodų kūrimui viso pasaulio mastu.

Įdomūs faktai apie Albertą Einšteiną ir jo indėlį į matematiką ir fiziką

Albertas Einšteinas buvo teorinės fizikos genijus. Jis geriausiai žinomas dėl masės ir energijos ekvivalentiškumo, reliatyvumo teorijos, Brauno judėjimo ir fotoelektrinio efekto. Jis buvo pagerbtas Nobelio fizikos premija 1921 m. Štai keletas įdomių faktų apie Albertą Einšteiną.

Pagrindiniai faktai apie Albertą Einšteiną

Albert Einštein Photograph

Gimė: 1879 kovo 14 d.

Gimimo vieta: Ulmas, Wurttembergo karalystė Vokietijoje

Religija/tautybė: žydas aškenazis

Sritis: fizika

Mokykla ir aukštasis mokslas: lankė katalikiškąją pradinę mokyklą Miunchene, paauglystėje lankė Luitpoldo gimnaziją. Baigė Politechnikos akademiją Ciuriche, Šveicarijoje 1900-aisias metais, gavo fizikos ir matematikos diplomą.

Pagrindiniai pasiekimai: Specialusis reliatyvumas, bendrasis reliatyvumas, fotoelektrinis efektas, Brauno judėjimas, Bose-Einšteino statistika.

Apdovanijmai: Nobelio fizikos premija 1921m., Copley medalis 1925 m. už indėlį į kvantų teoriją ir reliatyvumo teorijos sukūrimą, Maxo Plancko medalis 1929 m. už pasiekimus fizikoje.

Mirė: 1955 balandžio 18 dėl abdominalinės aortos aneurizmos, sulaukęs 76 metų, Princetone, Naujajame Džersyje, JAV

Žymūs pasiekimai fizikos, matematikos ir astronomijos srityse

Young Einštein

Keletas įdomių faktų apie Albertą Einšteiną ir jo ženklų indėlį į fiziką ir astronomiją: