Filmas vakarui. Paslaptingi ženklai, koduojantys žmonijos praeitį ir dabartį (Video, RU)  (1)

Kazachstano kūrėjų filmas apie tai, kad pasaulis pilnas paslaptingų reiškinių bei ženklų, o vienas iš tokių yra dviguba DNR (deoksiribonukleorūgštis) spiralė. Nors dokumentiniame filme nemažai dėmesio skiriama Kazachstano mokslo indėliui tiriant DNR grandines, pateikiama ir daug įdomios informacijos apie DNR svarbą, jos pritaikymą ne tik medicinos, bet ir istorijos moksluose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1953 m. anglų biofizikas F. Crickas ir amerikietis J. Watsonas paskelbė hipotezę apie antrinę DNR struktūrą. Už šį atradimą 1962 m. jiems įteikta Nobelio premiją. Pagal jų hipotezę DNR susideda iš dviejų priešingos krypties grandinių sudarančių dvigrandę spiralę. DNR turi užkoduotą informaciją apie žmogų (pvz., balsą, akių spalva ir kt.).

Manoma, kad DNR turi visą informaciją apie žmonijos istoriją – praeitį ir dabartį. Ši informacija ir yra filme įvardijama „paslaptingaisiais ženklais“.

Mokslininkai mano, kad tai didžiausias atradimas žmonijos istorijoje po Č. Darvino. Yra nuomonių,  kad 21 a. taps DNR technologijų amžiumi. Vystosi visai naujas mokslas – DNR genealogija, tai istorijos daktiloskopija (atpažinimas), kuris gali patvirtinti arba paneigti vienus ar kitus istorinius  momentus.

Istorikams sunku atsakyti į klausimą – kada buvo apgyventas vienas ar kitas regionas. Jie paprastai siūlo kreiptis į geologus ar antropologus. Žinome, kad žmonijos migracijos negalima sustabdyti. Kada atsiskyrė tautos ? Turime daug giminingų kalbų, neaiškūs jų atsikyrimo klausimai.

Manoma, kad atsakymus galėtų duoti mokslas – DNR genealogija ir daktiloskopija.

Filmas turėtų sudominti studijuojančius genetiką, istoriją, biologiją ir kt. mokslus.

Filmo režisūra: Chakim Bulybekov

Filmo pavadinimas rusų kalba: Tainyje znaki

Filmo trukmė: 26 min. 31 sek.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2013 m.

Norite daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai (1)