Filmas vakarui. Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (Video, EN)  (0)

Filmas apie didžiausio pasaulyje elementariųjų dalelių greitintuvo (angl, Large Hadron Collider, LHC) uždavinius, konstrukciją, jo statybos ir montavimo darbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LHC pastatytas netoli Ženevos, Šveicarijoje. Projekto iniciatorius Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN). Projekte dalyvavo apie 2000 Europos, Amerikos, Japonijos ir kt. šalių mokslininkų ir inžinierių. Projekto uždaviniai: dalelių masės prigimtis, medžiaga ir antimedžiaga, tamsioji visatos energija, juodųjų skylių susidarymas ir kt. mokslo klausimai.

Greitintuvą sudaro 27 km ilgio požeminis (50–175 m gylyje) tunelis ir statiniai žemės paviršiuje, kuriuose sumontuota valdymo įranga bei aptarnavimui reikalingi kompresoriai, ventiliacijos, šaldymo ir kt. įrengimai. Tunelyje sumontuoti vamzdžiai apsupti superlaidžių magnetų, šaldomų skystu heliu. Šiais vamzdžiais leidžiami protonų pluoštai.

Filme daug dėmesio skiriama toroidinio LHC aparato – ATLAS ir detektoriaus (angl. Compact Muon Solenoid, CMS) konstrukcijai ir montavimui, kurio paskirtis tyrinėti protonų susidūrimą aukštose energijose. Pirmieji LHC bandymai buvo vykdomi 2008 m.

Filmas naudingas ne tik besidomintiems dalelių fizika, bet ir moksleiviams, studentams bei visuomenei.

Filmo scenarijus: Kay Hill

Redaktorius: Nick Karcher

Filmo pavadinimas anglų kalba: Hadron Collider - Mega Structures - Big BangMachine

Filmo trukmė: 45 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2011 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)