Filmas vakarui. Didžiosios Žemės katastrofos: mūsų gimtosios planetos gimimas (Video, EN, RU)  (0)

Mūsų Žemės amžius apie 4,5 mlrd. metų. Visą šį laikotarpį ji buvo priversta egzistuoti nuo vienos katastrofos iki kitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemė sukasi 23º kampu pasvirusia ašimi ir turi palydovą – Mėnulį. Egzistuoja hipotezė, kad po Žemės gimimo susidūrė dvi planetos, iš kurių viena buvo mūsų žemės planeta, o kita hipotetinė planeta Tėja. Vietoje pasaulio sunaikinimo įvyko atvirkščiai – ši katastrofa suformavo Žemės palydovą Mėnulį.

Iš kur mes apie tai žinome ? Astronomas dr. William Hartman atsakymų ieško kitose planetose.

Merkurijus ir Marsas išraustas meteoritiniais krateriais, kuriems virš 4 mlrd. metų. Surandami krateriai, kurių diametras apie 1000 km. Reiškia ir Žemė turėjo daugybę susidūrimų. Hartmanas nusprendė, kad Žemė susidūrė su tokiu pat objektu, kaip ir kitos 20 planetų, kurios skrieja apie Saulę. Iš nuolaužų ir susiformavo Mėnulis. Hartmano teoriją palaikė ir NASA, atgabenusi grunto iš Mėnulio, pagal savo cheminę sudėtį labai panašaus į Žemės viršutinį sluoksnį.

Dr. Robin Canup, naudojusi kompiuterinius modelius Saturno palydovų ir jo žiedų tyrimui, pritaikė juos ir Hartmano teorijos teiginiams ir tokiu būdu juos patvirtino.

Filme įtaigiai kalbama šiais ir kitais reikšmingais klausimais, pvz., apie mėnulio įtaką gyvybės atsiradimui Žemėje. Žemę nuolat pasiekdavo ledinės kometos, iš kurių susiformavo vandenynai. Mes jau žinome apie Mėnulio įtaką potvyniams ir atoslūgiams Žemėje. Priešistoriniais laikais Mėnulis buvo žymiai arčiau mūsų planetos ir potvyniai būdavo žymiai stipresni. Jie nuolat skalaudavo krantus ir į vandenynus patekdavo dideli kiekiai įvairių mineralų. Taip susidarė amino rūgštys – statybinė gyvybės medžiaga. Taip atsirado pirmosios primityvios ląstelės, molekulinės grandinės, formavosi bakterijos, atsirado fotosintezė ir gaminosi deguonis.

Filme teigiama, kad be katastrofų mūsų paprasčiausia nebūtų.

Filmo režisūra: Sophie Harris

Filmo pavadinimas anglų kalba: Birth of the Planet

Filmo trukmė: 44 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2014 m.

Filmas anglų kalba:

Filmas rusų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (0)