Nafta, teroras ir bejėgė OPEC: kodėl kainos nebereaguoja į konfliktus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AndriusBalsys 2015-12-18 08:47
waldas20, todėl, kad tai ne ekonomisto, o finansininko klausimas. Mažeikių nafta dirba rinkos sąlygomis, jų kaina yra indeksas+transportavimo kaštai-nuolaida%, kad importuoti iš kitų gamyklų neapsimokėtų. Kitaip sakant, pigiau kuro vargu ar gausi. Neste iš Suomijos importuoja, bet tik todėl, kad jie etanolio įmaišo daugiau ar kažkokių priedų deda ir mažiau akcizo moka. Iš kitur importas pelningas būna trumpais tarpais, o iš Rusijos/Baltarusijos importas pelningas nebent kontrabanda, nes tik dėl akcizų skirtumo jis ten pigesnis. Kainą numušė ne elektromobiliai, bet tikrai skalūnai. Kaip čia taip? JAV iš didžiausios pasaulio importuotojos patapo eksportuotoja. Jinai naftos išgauna daugiau nei Saudo Arabija. Kaip manai, kaip tai paveikia pasaulio tiekimą ir kainą? Kitaip sakant, pasaulyje kasdien tarkim reikia 100vnt naftos. Atėjo JAV ir 20vnt, kurią iki šiol importuodavo dabar patys išgauna. Taigi, pasiūla išaugo iki 120vnt, bet suvartojama vis dar tik 100vnt. Po truputį kainos krenta ir paklausa dėl mažų kainų išauga iki 110vnt. Tada pradeda naftą tiekti Sirija, OPEC padidina apimtis norėdama išlaikyti rinkos dalį ir pasiūla išauga dar iki 130vnt, o paklausai nuo 110vnt nebėra kur augti. Maža kaina naudinga visoms šalims, kurios naftą importuoja ir kurios gyvena ne iš naftos eksporto. Net ta pati JAV, kuri nafta pati apsirūpina, jai geriau pigi nafta. Nafta nėra auksas, po paskutinės Paryžiaus konferencijos tapo aišku, pasaulis sieks 0 emisijų bent iki 2070, o gal iki 2050 bei palaipsniui mažins iškastinio kuro vartojimą iki to. Tai reiškia, galime sunaudoti tik 20% žinomų iškastinio kuro rezervų iki to laiko. Kiek bus nafta verta tada, kai jos niekam nereikės? Absoliučiai nieko. Gavyba išliks keliuose telkiniuose pasaulyje, kur savikaina bus mažiausia. Taip, iki to laiko tikrai mokės pagaminti visus chemikalus iš biomasės, jau dabar >25% pakeitė biomase naftą. Kuras iki to laiko iš vis liks nebent tik oldschool automobiliams.
technologas 2015-12-18 10:24
Grafikas labai gražiai koreliuoja. Pradėjo JAV QE - kaina kilstelėjo. Nustojo - smuko kaip dieduko kelnės. No money - no oil. Kadangi daug gręžinių esant tokiai kainai nerentabilūs, naujų pradėti irgi neapsimoka, galiausiai gavyba smuks, tuomet vis tiek galiausiai suveiks ir pasiūla/paklausa, pamatysim kainos šoktelėjimą su tradicinėmis depresinėmis pasekmėmis.
sangvinic 2015-12-19 21:12

WWr 2015-12-24 17:31
Visi visko prišnekėjo, bet Paryžiaus klimato kaitos konferencijos niekas nepaminėjo. Broliai ir seserys, ar žinot, kad ten nuspręsta, jog po ~30 metų iškastinis kuras jau iš vis būti deginamas!? Štai ir puolė jį dabar visi išpardavinėti kiek kas turi ir bet kokiais kiekiais, nes greitai iškastinio kuro niekam nereikės, kadangi ir be Paryžiaus konferencijų įtakos paklausa savaime menksta. Puikiu to pavyzdžiu Lietuvoje tapo Druskininkai, kurie turbūt pirmieji iš vis atsisakys iškastinio kuro: pernai pasistatė biokuro degalinę (biokuras dvigubai pigesnis už dujas) ir dėl dėl mažo dujų suvartojimo, nes jos tenaudojamos vien gyventojų maistui gaminti, taip išbrango dujų infrastruktūros išlaikymas, kad kaštai naudotojams tapo nepakeliami. Dabar ten savivaldybė svarsto ar statyti gamtinių dujų arba naftinių LGP dujų talpyklas, arba nafik visiškai dujų Druskininkuose atsisakyti, o gyventojams vietoj dujinių viryklių pastatyti elektrines. Antras variantas taptų moderniu Lietuvos žingsniu į ateitį ir pavyzdžiu kitiems. Nafta tai dar dar, bet dujų deginimo Lietuva tikrai gali per metus dvejus visiškai atsisakyti persiorentuodama į biokurą.