Plinta „velnio atodūsiu“ vadinama psichotropinė medžiaga, kuri iš žmogaus atima valią (Video)  (3)

Bekvapė, beskonė, bespalvė, bet mirtinai pavojinga. Medikai griebiasi už galvos – vienas baisiausių šio amžiaus narkotikų iš Kolumbijos pradėjo sparčiai plisti pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš alkaloidinių augalų, turinčių psichotropinį poveikį (Kolumbijoje jie auga laisvai), vaisių gaminami milteliai tampa mirtinu ginklu nusikaltėlių rankose.

Miltelius pila į gėrimus, kartais tiesiog papučia į veidą

Skopolaminas, kitaip dar vadinamas „velnio atodūsiu“ arba „burundanga“, dažniausiai vartojamas ne svaiginimosi, o svaiginimo tikslais.

Kolumbijos nusikaltėliai paprastai įberia šių miltelių potencialioms aukoms į maistą ar gėrimus, pavyzdžiui bare ar kavinėje. Tačiau vietiniai pasakoja, kad pakanka žmogui į veidą papūsti šio kvaišalo miltelių ir po kelių minučių pasireiškia jo poveikis.

„Žmonės išeina linksmintis, o po dviejų ar trijų parų prabunda ant parko suoliuko. Žmonės pas mus atvyksta be prisiminimų ir pinigų“, – thespec.com sakė San Jose universitetinės ligoninės Bogotoje seselė Maria Fernanda Villota.

Žmogus tampa marionete, nesugebančia kontroliuoti savo veiksmų

 Iš tiesų skopolamino miltelių poveikis – bauginantis. Žmogus, kuris yra jų apsvaigintas, tampa tarsi marionete, zombiu, nesugebančiu kontroliuoti savo veiksmų ir aklai darančiu tai, ką jam liepia.

Šio narkotiko aukos praranda ir atmintį, ir laisvą valią. Paliepti jie daro bet ką: ištuština banko sąskaitas, atiduoda automobilio ar buto raktus, atsiduoda prievartautojams. Yra pasitaikę atvejų, kad iš skopolaminu apkvaišintų aukų būdavo išimami net vidaus organai. Narkotikas paverčia aukas itin sukalbamais įvairiausiems sumanymams.

„Aš neturėjau nei jėgų, nei valios pasakyti aplinkiniams, kad su manimi kažkas negerai, aš tiesiog dariau tai, ką jie sakė: atrakinau savo buto duris, atidaviau pinigus, vyro fotoaparatus, viską, ir tai dariau su džiaugsmu, visa laimė, kad manęs neišprievartavo“, – pasakojo viena iš skopolamino aukų.

Kodėl jis taip veikia?

Portalui thespec.com mokslų daktaras Camilo Uribe plačiau paaiškino, kodėl skopolaminas veikia būtent taip. Pasirodo, šis narkotikas blokuoja neurotransmiterius, pernešančius informacija smegenų sričiai, atsakingai už trumpalaikę atmintį. Kitaip tariant, to, ką žmonės daro apsvaiginti šio narkotiko, smegenys paprasčiausiai nefiksuoja.

Savo ruožtu „The Daily Mail“ žurnalistui Bogotoje narkotikais prekiaujantis asmuo sakė, kad gramas „velnio atodūsio“ atrodo lygiai taip pat kaip gramas kokaino, tačiau skopolaminas, jo žodžiais, yra blogiau nei juodligė, o jo perdozavimas gali būti mirtinas.

Vartojo ir CŽV, ir naciai, ir jūrininkai

Tiesa, šis narkotikas nėra naujiena. Galima rasti informacijos, pavyzdžiui, rašoma Johno D. Marko knygoje „The Search for the Manchurian Candidate“, kad XX a. 7-ame dešimtmetyje CŽV, atlikdama prieštaringai vertinamus elgsenos programavimo eksperimentus, taip pat kliovėsi juo.

Teigiama, kad ir nacių „mirties angelas“ Josefas Mengele skopolaminą apklausų metu naudojo kaip savotišką tiesos serumą. Iš tiesų, kaip minėta, pirmosiomis minutėmis žmogus praranda laisvą valią, tad klausiamas tikrai gali papasakoti viską, ką žino. Tačiau vėliau, įrodyta, nuo skopolamino apima haliucinacijos, tad nežinia, kiek tokios apklausos būdavo naudingos.

Tiesa, šis narkotikas buvo vartojamas ir kaip vaistas. Tikinama, kad mažos jo dozės palengvina jūrligės ir Parkinsono ligos simptomus.




Narkotiką platina to nenorėdami

Nepaisant to, jis mirtingai pavojingas. Kasmet Kolumbijos policijos pareigūnai tiria tūkstančius nusikaltimų, kai žmonės buvo apsvaiginti skopolaminu. Deja, dažniausiai aukos nieko neprisimena, tad sučiupti nusikaltėlius yra itin sunku.

Maža to, pasirodo, pasitaiko atvejų, kai medikams teka gydyti ne tik narkotikais apsvaigintą auką, bet ir nusikaltėlį, kuris pastarosios medžiagos taip pat įkvėpė.

Galima rasti informacijos, ir kad skopolamino vartoję žmonės yra bandomi ir kitus įtraukti į šį liūną. Pavyzdžiui, prostitutėmis paverstos merginos skopolaminu ištrina savo krūtis prieš duodamos jas bučiuoti klientui. Po keletos sekundžių žmogus tampa zombiu, visiškai paklusniu „šeimininko“ valiai: jis nežino, kas atsitiko, ir atgyja tik po kelių dienų geriausiu atveju kažkur gatvėje, be piniginės ir dokumentų.

Sukrėtė žiūrovus ir internautus iš vakarų

Šio narkotiko veikimu susidomėjęs amerikietis Ryanas Duffy su draugu buvo nuvykęs į Bogotą tam, kad savo akimis įsitikintų „velnio atodūsio“ egzistavimu. Po to jis sukūrė dokumentinį filmą, kurį galima rasti ir populiariuose vaizdo įrašų talpinimo svetainėse. Pavyzdžiui, „Youtube“ šis filmas buvo peržiūrėtas daugiau nei 16 milijonų kartų. Jis sukrėtė Vakarų televizijų žiūrovus ir internautus.

„Šie augalai – kaip Kolumbija. Labai gražūs, bet labai pavojingi“, – tikiname jame.

Auka papasakojo, kaip jautėsi

Apie savo potyrius filme pasakoja ir skopolamino auka. Jauna mergina tikino, kad gatvėje ją kartą sustabdė vyras, kuris norėjo paklausti kelio. Merginai jis parodė lapelį su adresu. Vieta buvo netoli, tad ji nusprendė jį palydėti. Pakeliui vyras ją pavaišino sultimis, kurias turėjo su savimi. Taip į jos organizmą pateko skopolamino.

 „Mes kartu grįžome į mano namus. Aš jam atidaviau visas savo, savo vaikino santaupas. Vis ieškojau, ką dar galėčiau atiduoti ir jaučiausi labai laiminga tai darydama. Kai narkotikai nustojo veikti, nuvykau tiesiai į policiją. Negalėjau nieko suprasti. Tiesiog verkiau. Mane ištiko panikos priepuolis“, – pasakojo ji.

Atima sielą

Didelė problema ir tai, kad žmogus, kuris vartojo skopolamino, nesijaučia ar neatrodo kitaip nei kiti, tad tai sunku pastebėti. „Tai kaip hipnozė. Žinote, kodėl jį vadina „velnio atodūsiu“? Nes jis atima tavo sielą“, – pasakojo kita skopolamino auka filmo kūrėjams.

Narkotikai, mano jis, jam buvo sugirdyti viešnamyje, kuriame su draugu lankėsi. Apsvaigęs vyras nusikaltėliams atidavė visą savo turtą. Po kelių dienų atsigavęs jis sužino, kad prarado ne tik pinigus, bet ir draugą. Šis mirė, nes norėdami vis labiau kontroliuoti, nusikaltėliai jam sugirdė per didelę skopolamino dozę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(59)
(9)
(50)

Komentarai (3)