Trapi pusiausvyra: 10 galimų pokyčių Saulės sistemoje ir viskas apsiverstų aukštyn kojomis (Foto)  (2)

Žmonija gyvena nedidelėje žalioje planetoje turėdama vienintėlį palydovą, su kuriuo skrieja apie geltoną žvaigždę kartu su kitomis septyniomis planetomis bei nesuskaičiuojamais kosminiais objektais, santykinai neblogai pažįstamais mokslo vystymosi dėka. Bet kas būtų, jeigu įvykiai vystytųsi pagal kitokį scenarijų ir mūsų sistema atrodytų visai kitaip ?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mes tyrinėjame kosmosą, kaupiame vis daugiau duomenų apie Saulės sistemą ir šiuo metu žinome apie ją 100 kartų daugiau negu prieš 100 metų. Kuo daugiau turime informacijos, tuo labiau suprantame, kaip pavyko žmonijai ir visam organiniam pasauliui vystytis būtent tomis aplinkybėmis, kurias turime šiuo metu. Todėl išsiaiškinkime dešimtį hipotetinių Saulės sistemos pokyčių ir būsime nustebinti.

1. Kas galėjo atsitikti, jeigu Marsas nebūtų praradęs savo magnetinio lauko?

Jis labiau primintų Žemę, turėtų vandenynus ir, gal būt, būtų išvystęs savo organinį gyvenimą. Negalima paneigti, kad kažkada taip ir buvo.

2. Jeigu Žemė prarastų Mėnulį, pas mus Žemėje būtų tamsesnės naktys, silpnesni potvyniai ir atoslūgiai, klimatas – nestabilus.

Jeigu vadovautis prielaida, kad Mėnulio nebūtų nuo Žemės formavimosi pradžios iki mūsų dienų, tikriausiai mūsų planeta suktųsi žymiai greičiau, sukurdama 8 valandų parą ir 1000 dienų ilgio metus.

3. Jeigu apie Žemę būtų susiformavę žiedai, kaip apie Saturną, naktinis dangus būtų vaizdingesnis, kadangi žiedai atspindėtų daugiau šviesos, negu Mėnulis. Kitą vertus, mažiau šviesos pasiektų Žemės paviršių ir žiemos būtų atšiauresnės, o vasaros – trumpesnės.

4. Kas atsitiktų, jeigu Jupiteris taptų žvaigžde ? Astronomai yra įsitikinę, kad didžiausiai mūsų sistemos planetai pritrūko santykinai nedaug laiko ir „pastangų“, kad taptų tikra žvaigžde – rudąja nykštuke. Jeigu taip būtų atsitikę, įsivyrautų chaosas apie ją ir Žemė jame vargu ar išliktų.

5. Jeigu Žemė suktųsi į kitą pusę, Saulė mūsų planėtoje tekėtų vakaruose ir leistųsi rytuose. Pasikeistų vėjų kryptys ir planetos klimatas. Europai tektų atsisveikinti su šiltais jūrų vėjais ir tenkintis šaltais Sibiro vėjais.




6. Jeigu Žemė pasikeistų vietomis su Marsu, tai reikštų milžinišką temperatūros pasikeitimą. Marse būtų žymiai šilčiau, ištirptų poliarinės kepurės ir klimatas taptų panašus į dabartinį žemiškąjį klimatą. Žemėje, deja, gerokai atšaltų.

Pasidalinkite su draugais
(59)
(8)
(51)

Komentarai (2)