Gabrielius E. Klimenka. Neišsipildžiusios Vangos pranašystės  (14)

Kas gi nėra girdėjęs apie didžią pranašę Vangą? Visi kas ją žino, suvokia, kad ji labai tiksliai yra išpranašavusi begalę ateities įvykių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidoje vis pasirodo straipsniai apie jos pranašystes, leidžiamos knygos ir statomi filmai, tad kaip čia abejosi tokia didžia pranaše? Šia asmenybe žavisi nemažai besidominčių pranašais žmonių, tačiau ar ji išties buvo pranašė, kyla nemažai abejonių.

Tyrimai ir abejonės

Vangos fenomeną ne kartą bandyta tirti. Tyrimų būta visokių – ir patikimų ir nelabai, patvirtinančių ir paneigiančių mistines pranašės galias. Yra tyrimų, teigiančių, kad kas penkta Vangos pranašystė buvo klaidinga, kiti pateikia vos ne šimtaprocentinį pranašysčių išsipildymą.

Vieno tyrimo metu buvo ištirtos 823 Vangos pranašystės. Išsipildžiusiomis buvo pripažintos 445, dar 288 buvo palaikytos dviprasmiškomis ir tik 90 klaidingomis. Tiesa, yra vienas „bet“. Tyrimą atliko sociologas Veličko Dobrianovas (Величко Добрянов) – jis, beje, teigė, kad net 68,3 % Vangos pranašysčių buvo teisingos. Kodėl šis tyrėjas kelia įtarimą? Apie jį yra labai mažai informacijos, tačiau viena aišku, jis priklausė vadinamajam Bulgarijos sugestologijos institutui, kurio narė buvo ir pati Vanga, o tai, žinoma, kelia įtarimą. Šis tyrimas buvo atliktas Vangos pasekėjo, todėl jo objektyvumas kelia nemažai abejonių. Juk nori to ar nenori, panašaus pobūdžio tyrimus, norint pasiekti kuo objektyvesnį rezultatą, turėtų atlikti nesuinteresuoti asmenys, o čia suinteresuotumas tiesiog akis bado.

Įdomu tai, kad tyrėjai, kurie nėra Vangos fenomeno šalininkai, pateikia kitokius skaičius. Jie teigia, kad 85 % to, ką ji išpranašavo, neišsipildė. Tiesa, kai kurie tyrėjai pateikia dar „liūdnesnius“ skaičius – 98-99 % neišsipildžiusių pranašysčių.

Žinoma, kaip sakoma, „būkim biedni, bet teisingi“ – dabar sudėtinga atrinkti, kas tiesa, o kas melas. Štai, pavyzdžiui, teigiama, kad Vanga prieš mirtį meldėsi, kad Prancūzijoje gimtų jos įpėdinis. Tačiau dvi jos padėjėjos, kurios su ja buvo 20 metų, Vitka Petrovska (Витка Петровска) ir Katerina Gankina (Катерина Ганкина), teigė, kad jos niekada negirdėjo Vangos kalbant apie tokį asmenį. O štai chirurgas Ivanas Petrovas (Иван Петров), kuris gydė Vangą paskutiniais jos gyvenimo mėnesiais, teigė, kad pati Vanga nieko niekada negydė, o visi jai priskiriami žoliniai receptai buvo sukurti vėliau apie ją rašiusių autorių. Kai kurie tyrėjai mano, jog žiniasklaidoje platinamo Vangos pranašystės yra skirtos manipuliuoti visuomenės nuomone. Net jei dauguma ir teigia, kad netiki tokiomis pranašystėmis, tačiau pasąmonėje vis tiek išlieka tam tikra žinia, ir tuo atseit puikiai naudojasi kai kurios institucijos.

Esmė ta, kad dokumentais patvirtintų Vangos žodžių mes nerasime. Viskas, kas jai priskiriama, tėra perpasakoti atvejai arba, deja, kitų sukurti dalykai. Nepaisant to, daug žmonių pasitiki Vangos pranašystėmis, net ir tomis, kurių Vanga niekada nedarė.

Šiek tiek neišsipildžiusių pranašysčių

Vangai priskiriama be galo daug įvairių pranašysčių apie žmonijos ateitį, ir kasmet jos darosi vis įmantresnės ir įdomesnės. Nežinia ar visos jos buvo realiai išsakytos, tačiau įdomu tai, kad tie Vangos tyrėjai, kurie bendravo su jos artimiausio rato žmonėmis, pastebi, jog pastarieji teigia, kad Vanga, niekada jokių pranašysčių apie žmonijos ateitį nėra dariusi. Anot jų, vadinamoji pranašė kalbėjo tik apie asmeninius dalykus. Nepaisant to, ar tos pranašystės turėjo realų pagrindą, jos vis pasirodo tai vienur, tai kitur. Štai kelios garsios pranašystės, kurios nors ir priskiriamos Vangai, tačiau neišsipildė.

Teigiama, kad ji tvirtino, jog 1973 metai (kiti šaltiniai nurodo 1970 metus), tuometinė Tarybų Sąjunga įves kariuomenę į Čilę, tačiau tai, kaip žinia, neįvyko.

1990 metais JAV prezidentas Džordžas Bušas turėjo išsiskirti su žmona ir žūti lėktuvo katastrofoje.

1997 metais turėjo prisikelti Serafimas Sarovskis, o tada egiptietiška mumija turėjo prakalbėti žmonijai.

Iki 2008 metų JAV prezidentu turėjo tapti moteris.

Pasidalinkite su draugais
(89)
(23)
(66)

Komentarai (14)