16 brangiausių medžiagų  (4)

Daug amžių nemenka dalis žmonijos mano, kad auksas – brangiausia medžiaga. Tačiau taip toooli gražu nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

16. Šafranas — $11 už gramą

Tai unikalus prieskonis, kuriame dera skonis ir nauda. Jo gamyba reikalauja labai daug rankų darbo, o šafrano aromatui, skoniui ir gydomosioms savybėms neprilygsta jokie kiti prieskoniai.


15. Auksas — $56 už gramą

Įžymiausias brangusis metalas, be kurio, veikiausiai neapsieina nė viena moteris. Jis vertinamas nuo senų senovės. Visa, kas gražu, lyginama su auksu.


14. Rodis — $58 už gramą

Itin retas platinos grupės metalas. Vidutiniškai 1 tonoje Žemės plutos yra vos 0,0002 g rodžio. Aukso yra maždaug 10 kartų daugiau. Ir tuo viskas pasakyta.


13. Platina — $60 už gramą

Sidabriškos plieno spalvos retas taurusis metalas. Kaip ir auksas, ji atspari rūgštims, šarmams ir kitoms agresyvioms medžiagoms.


12. Metamfetaminas — $100 už gramą

Tai virė pagrindinis serialo „Breaking Bad“ herojus. Įstatymais draudžiamas ir akivaizdžiai su juo susipažinti neverta.


11. Raganosio iltis — $110 už gramą

Vertinamas dėl (tariamų) medicininių savybių ir kaip žaliava peilių kriaunoms. Vargšams raganosiams gresia išnykimas.


10. Heroinas — $130 už gramą

Sąmonę keičiantis opiatas. Geriau su juo neturėti jokių reikalų. Sprendžiant iš filmų, jo gauti sudėtinga, tad ir kaina atitinkama.


9. Kokainas — $236 už gramą

Narkotikas, kuris, nepaisant jo brangumo, nieko gero neduoda. Mirtinai pavojingi balti kristaliniai milteliai. Laikomas „švaresne“ ir natūralia narkotine medžiaga, todėl ir kainuoja brangiau už heroiną.


8. LSD — $3 000 už gramą

Psichoaktyvioji medžiaga, priskiriama narkotikams. Brangi lėta mirtis. Šio pusiau sintetinio narkotiko gamyba gan sudėtinga, tad ir kaina atitinkama.


7. Plutonis — $4 000 už gramą

Sidabriškos baltos spalvos sunkus trapus radioaktyvusis metalas. Naudojamas branduolinio ginklo gamyboje, kaip branduolinis kuras atominiuose reaktoriuose ir kaip kosminių aparatų energijos šaltinis.


6. Painitas — $9 000 už gramą

Šis mineralas toks retas, kad apie jį praktiškai niekas ir nežino. Oranžinio ar rausvai rudo atspalvio mineralas atrastas vos prieš 65 metus. Dabar pasaulyje rasti keli šimtai kristalų.


5. Taaffeite'as — $20 000 už gramą arba $4 000 už karatą

Brangakmenis. Gali būti melsvas, rožinis, raudonas, ar net bespalvis. Jis milijoną kartų retesnis už deimantus, tai jį ir išgarsino. Tiesa, juvelyrikoje jis nėra labai paklausus, tad kaina, nepaisant jo unikalumo, nėra labai didelė.


4. Tritis —$nbsp;$30 000 už gramą

Naudojamas kaip šviesos šaltinis, pavyzdžiui tričio pašvietimui. Kilogramo tričio pagaminimas atsieina maždaug $30 mln.


3. Deimantai — $55 000 už gramą

Garsiausias brangakmenis. Apie juos svajoja kiekviena pilnametystės sulaukusi mergina.


2. Kalifornis — $25–27 mln už gramą

Brangiausias elementas, kuris nuo atradimo 1950 metais buvo sukurtas tik kartą.


1. Antimedžiaga — $62,5 trln už gramą

1999 metais NASA paskaičiavo, kad pagaminti gramą antivandenilio kainuotų 62,5 mlrd dolerių. Po septynių metų paskaičiuota, kad gramas pozitronų (elektronų antidalelių) kainuotų 25 mlrd dolerių. CERN,vienos milijardosios gramo dalies antimedžiagos gamybai išleido keli šimtus milijonų Šveicarijos frankų, tad gramo antimedžiagos gamyba kainuotų kelis kvadrilijonus dolerių. Teoriškai antimedžiagą būtų galima naudoti kaip itin efektyvų kosminių laivų kurą. Tiesa, kad sukurtų vos vieną gramą, visas pasaulis, nesudėdamas rankų, turėtų plušėti maždaug metus.


(94)
(34)
(60)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: