6 mitai apie sovietmetį, kurių atsikratyti sunkiausia - negi butai tikrai buvo dalinami nemokamai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nunu 2017-08-30 16:56
Laisves daugiau pasirinkimo daugiau ka internetas duoda dabar net valytoja gali pigiau sau rasti kokia spintute ar foteli gali net uz dyka gauti svarbu spejo zmones kaikurie persiorentuoti is tos senosios tvarkos i nauja tvarka ir prisitaikyti . O jaunimas dabar isvis rojuje gyvena viskas uz dauguma padaroma viskas superkama ivedama intermetai iphonai geriausi nuperkami ir bimbineja gatvemis dabar retai bus taip , kad uzdirbk ir turesi .. Jeigu va kazkas ant bulviu sedejo ir vertina dabar ka turi , tai retai kas susimasto kas dabar ant iphone sedi jiems tiesiog taip atrodo , kad taip ir turi buti .
HardAxe 2017-08-30 17:19
Būtent tą ir sakau. Lyginant su tuo kas buvo - dabar daug geriau. Lyginant su kaimynais (seniau mes kaip ir negalėjom lygintis į Vakarus, - lygindavomės į rusijos vidurį) kaip ir suprastėjo gyvenimas... Bet nedaug pažįstu žmonių kurie šiandien gyvena kaip gyvenom mes,- vidutinė šeima tais laikais: jokių sauskelnių, nėr automatinės skalbimo mašinos, bananai švenčių proga, moskvičiaus pagrindinis privalumas - važiuoja. Baldus pirkdavom ne pagal kainą, - kam gaudavom talonėlį. Nešdavom laikraštį įsivinioti sviestą, kai jo būdavo. Vėliau, atsidarius sienom giminės keliaudami parvešdavo lauktuvių vieną kitą niekutį ir kokį katalogą. Tiesiog pažiūrėti, ką galima vakaruose nupirkti. Turbūt geriau buvo tik tiem degradam, kurie gyvenime neturėjo jokio tikslo ir nenorėjo nieko daryti. Galėjai visiškai volioti durnių, vistiek kažkaip išgyvendavai. Ir ne taip jau labai blogiau už kaimyną. Man kaip ir "normaliai" tie laikai atrodo. Buvau dar labai mažas vaikas, manim buvo pasirūpinta, nebadavau, bulves iki šiandien labai mėgstu, lyg ir negaliu pykti. Bet pagalvojus logiškai, palyginus žmonių buitį tai darosi graudu. Turbūt grįžus 30m atgal ir seneliam papasakojus, parodžius kaip gyvensiu jie būtų apsiverkę iš laimės ant kiek gyvenimas pagerės Šiaip turbūt teisingiau lyginti tų laikų vakarus su sąjunga, nes ir vakarai negyveno taip gerai kaip dabar, bet kokybinis skirtumas visvien išlieka didžiulis. Turbūt visi, kurie norėtų grįžti į TSRS daug labiau norėtų grįžti gyventi į anų laikų vokietiją ar ameriką.
nunu 2017-08-30 17:38
Taip tais laikais nelygu ka tu laikydavai prabanga manau prabanga jau buvo , kai tu turi uki ten karves , vistas , kiaules tiesiog gyveni normalu ukiska gyvenima dabar irgi taip galima , bet dauguma kaimu labai sparciai nyksta .. mano senelio kaimas isnykes beveik liko gal 60 zmoniu nera nei parduotuviu nieko ju ir nebuvo tiesiog laikui begant pradejo vazineti mikriukai dar ir dabar turbut jie vaziuoja .. Tiesiog atveza maista galedavai net uzsisakyti ledu kitam antradieniui ... Signalas per visa kaima ir visi eina link to mikriuko apsipirkti .. buvo net sykiu keli maisto mikriukai tiesiog maisto ir tiesiog duonos gaminiu ... Ziema kartkartemis net nepravaziuodavo arba nevaziuodavo i kaimo giluma .. O sendiena ten kas bokstas didelis stovi vandens kuris kazkada aprupino greta esancias fermas bet ir ten jau tik griuvesiai nes viskas buvo sunaikinta deka meleratoriu .. mes turejome ezera , bet daug tokiu graziu telkiniu ir grazaus reljefo tiesiog buvo sunaikinta nezinia del ko ir kam ... o zeme tieiog dabar stovi apaugusi krumynais ... taip kaikurie su euro parama sodina plantacijas ivairius medelius ar ten vynuoges , o kazkada buvo plantacijos rugiu dabar toks vaizdas jau daug retesnis .. Buvo giminei ir spekuliantu kaip kas sako valstybes priesu juokingi zmones kartais ... su savo isireiskimais tai gal koks dar pigu,lt dabar valstybes priesas dar ne ar jau ne ... ) pirko pigiau pardavinejo brangiau ir turi rezultata dabar ori senatve ir tikrai ne Lietuvoje Net hlapuskes vaikai pardavinejo nes buvo deficitas ir sumaniai kas tik nori galejo ta deficita bandyti uzpildyti ir jokie cia valstybes priesai o zmones kurie tiesiog norejo geriau gyventi taip kaip nori visi tik ne visiems gaunasi
chezas 2017-08-30 18:01
Geriau tokių straipsnių nekeltumėt. Niekada nekomentuoju ir pan bet čia jau nesusilaikiau. Ir gavom mitais apipintą butą ir gyvenom gerai buvo mašina buvo stogas po galva ir vaikam buvo kur gyvent. O dabar kaip busimas tėtis galiu pasakyt kad niekuo negeriau gyvenam. Jei nuo giminių turtų neliko tai nuomuojiesi vilniui 1 kamb butą už 200-250€ gauni 400-450€ algos ir čia normalu? Ką savo vaikui paliksiu? Geriausiu atveju paskolą už įsigytą pastogę nuosavą ir tai jei bankas duos. Gėda būti lietuviu.
nunu 2017-08-30 18:22
Na va nors tu racionaliai ir nebuciuoji kazkam kazko ... Tiesiog matai realia situacija o visi kurie cia kazka gina tai tiesiog nesusidure su tais sunkumais ... Jie visi komentuoja bendrumu keistais epitetais valstybes priesai ir panasiai .. Kiekvienas zmogus turi savo istorija , o kiti zmones tiesiog kala prie kryziaus betkuri kitos nuomones zmogu nesvarbu , kad jis grindzia viska per patirti , o ne is tv reklamu .. Dabar dar sulauksi daug neigaimu komentaru , kad esi tinginys ir panasiai tai ir nieko nepaliksi vaikui Mano motina irgi tarkime isdirbusi tamtikra laika gavo buta , o veliau galejai viska privatizuoti ...
Xdmin 2017-08-30 18:35
Lygindami kaip zmones gyveno tada ir kiek galejo ipirkti pamirstate viena dalyka. Ne pajamos dabar isaugo, o gaminimas atpigo, todel ir turime visko daugiau. Kai anksciau ant daiktu budavo parasyta Made in SSRS ar Germany, dabar ant visko matome made in China, uz tai ir iperkame. Jei reiktu dabar visiems susipirkti Mielle buitine technika tai skalbimo masinos tik pas vienetus butu ir nebutu svarbu, kad 21a dabar. Po 30-50 metu, mes bambesim, kad jaunoji karta nieko nemoka, viska uz juos padaro robotai, o jie ziures i mus ir nesupras, kaip buvo galima gyventi, taip kaip gyvenam mes dabar.
nunu 2017-08-30 18:52
Straisnio cia esme , kad parodyti , kad Rusai blogai o JAV gerai o argumentai kazkokie cia bereikalingi nes tik vienas argumentas bus primtas Rusai blogai
Arns 2017-08-30 20:08
Džiugu, kad temoje yra ir protingų pamąstymų savo galva. Žinoma TSRS nebuvo visko pertekęs rojus, bet nereik nuvaryt visko į lankas. Vien dėl noro pasirodyti teisesniam. Maisto buvo, niekas nebadavo. Žinoma planinė ekonomika neveikė tinkamai ir pasirinkimas buvo daug skurdesnis, bet tos rodomos tuščios lentynos iš 88-89 metų ar net nepriklausomybės pradžios, kai buvo blokada. Tai neatspindi to kas buvo per visą tą laikotarpį. Tačiau propagandinstai rodydami ją perša mintį apie krūvas badaujančių. realybėje buvo tam tikrų prekių deficitai. Pasakojantys apie į laikraščius susuktą duoną irgi apdairiai nutyli paprastą faktą. Ta duona būdavo iš kepyklos. Kur dabar iš kepyklos dar šviežią kepalą gauni? Teisingai, popieriniame maišelyje. Ir nieko nenutinka jei pasiimi iš tos pačios Rimi šviežiai keptus kepinius sudėtus atvirose lentynose. Ne iš skurdo, o i patogumo, šviežių greito vartojimo gaminių ir dabar nepakuoja. Tas pats ir su daiktais. Juokingiausia kai rodo šiuolaikinį daiktą ir klausia kodėl jo TSRS nebuvo prieš 30+ metų. Nors kai kas jų skaičiuoja dar mažesnį atsiradimo laiką. Jei lyginti, reiktu lyginti tuos pačius laikotarpius ir panašų objektą. Nes kai kas juokiasi, kad žigulys neturi oro kondicionieriaus, kai jis išrasta oi kaip senai, bet pamiršo jog tos pačios atvežtos Audi 100, Pasatai jų irgi neturėjo. Tai buvo premium segmentas. Tas pats 1988 metų eilinis vokietis nepatyrė "tokios prabangos". Tiesiog reikia sakyti kaip buvo. Už geležinės uždangos žmonės gyveno labiau asketiškai, bet tai nebuvo toks skirtumas kaip dabar ir koks Afrikos vidurys su iš molio drėbta trobele. Taip galima vardinti ir vardinti. Be galo. Bet jei kažkas nori įrodyti tik blogai, na jiems argumentų nereik. Jie susigalvos koki nori kriterijų ir pagal jį spręs apie viską.
nunu 2017-08-30 20:41
Tai ka ten jiems galvoti faktas , kad tam kas gerai gyvena dabar retu atveju is dangaus nukrito kazkas arba palikima gavo arba i banka sedo ant paskolos arba dar kazkaip kitaip gavo finansavima veiklai ... O kas turi gerus darbus tai tiesiog tinkamos aplinkybes arba rekomendacijos arba pazintys ... Tik dauguma zinoma , kad nutyles svarbu islaikyti taip kaip yra dabar nes jiems dabar gerai ir kokio velnio sapaliojimai apie laikus kai buvo blogai ... Visi mato skirtingai ir jiem atrodo , kad ir tu turi matyti lygiai lygiai identiskai pasauli , kaip ir jie , nes nieks nenori buti kvailas .. Visi nori buti pripazinti ir reiksmingi ...
sigun 2017-08-30 23:04
Na baldai tai tikrai buvo ir prieš 100 metų, o vat prieš 30, kad gautum nors kokią normalesnę spintą, tekdavo eilėje ne vienus metus stovėti. Automobiliai vakarų pasaulyje buvo savaime suprantamas dalykas, bet ne tsrs. tsrs juodnuguriai (t.y. tie kur ne partiniai) turėjo važinėti troleibusu, nes net jei sutaupė pinigų dar turėjo sulaukti paskyros, įsigyti žiguliams. O be paskyros tai nebent kokiam alkašėliui sulaukusiam savo eilės trečdalį kainos atiduoti arba tik moskvičius su zaporožiečiu. Ir apskritai automobilis buvo gyvenimo pirkinys. Bet užtai kokie tušti kiemai ir gatvės... Kaip jau kitam komentatoriui minėjau spalvotas televizorius irgi buvo toks jau biški prie prabangos daiktas. Dar vienas tsrs "gerumo" įrodymas - praktiškai viskas iš tų laikų bankrutavo, nes tiek kokybė tragiška, tiek funkcionalumas dešimtmečiu atsilikęs. Pvz. tie patys visoje tsrs žinomi "taurai" ar "bangos" teturėjo galimybę nustatyti 8 kanalus, o distancinis kaip papildoma galimybė atsirado gal tik nuo kokių 1992. Video kameros, videomagnetofonai supuvusiuose vakaruose egzistavo jau beveik dešimtmetį. Tsrs videomagnetofonas buvo tokia retenybė, jog man iki nepriklausomybės net neteko tokio daikto matyti, o tik buvau girdėjęs gandus, kad yra toks prietaisas, per kurį "na palauk" būtų galia žiūrėti visą dieną. Tai buvo totali ubagų valstybė, kuri tik dėl savo dydžio ir branduolinės armijos nebuvo laikoma trečiojo pasaulio šalimi.
sigun 2017-08-30 23:16
Tiesiog mokiausi, baigiau neblogais pažymiais mokyklą, įstojau universitetan, dirbu pagal išsilavinimą, įsidarbinau laimėjęs konkursą. Vienintelis nukritimas iš dangaus, kad galėjau gyventi pas tėvus ir nereikėjo leisti pinigų nuomai. Jei tai sėkmės istorija, tokių galėtų būti šimtais tūkstančių.
Xdmin 2017-08-30 23:23
O dabar naujas automobilis be paskolos tai pas kiekviena turbut? O kiek spalvu tavo TV dabar turi? Nes siuo metu 8k AMOLED yra tai, kas tuo metu buvo spalvotas TV. Turbut tokio neturi. Tavo draugai irgi ne.
Stebėtojas 2017-08-30 23:42
Xdmin, problema ne tame, kad dabar gali turėti lizinginį automobilį, problema tame, kad tsrs laikais tam, kad turėti automobilį tau reikėjo gauti paskyrą iš valstybės, t.y., taip paprastai nenueisi į parduotuvę ir nenusipirksi. Žinoma, galima buvo pirkti pavažinėtą (jei kas nors parduodavo) - kuri kainavo gerokai brangiau nei nauja. Štai kur paradoksas. Ir visi su rožiniais akiniais aiškina, kaip buvo gera gyventi sovietmečiu. Puikiai pamenu kaip tėvas pastoviai Moskvičių remontuodavo, netgi kėbulą savo rankomis perdarė, nes po 7 metų prarūdijo kiaurai. Prieš rašant blevyzgas reikėtų geriau susipažinti su ta sistema. Keletą išaiškinimų galima rasti http://rokiskis.popo.lt/
Arns 2017-08-30 23:48
Gerai, perklauskim, o ar žinai, kiek kartų tarkim statistinis norvegas valgė bananus 1985 metais? Čia ir yra pointas, kad reikia lyginti ne dabartį su tada, o tada su tada užsienyje. Va ir pasimatys kas yra kas. Nes kažkaip pasiklausius atrodo, jog anais laikais kiekvienas vakarietis turėjo po mersą, namuose laukė asmeninis kompiuteris, skrido į Turkiją ar Egiptą dukart per metus poilsiauti. Turėjo mobilų, kartą kitą naudojosi internetu, drabužius pirkdavo kasdien... Per tuos kelis dešimtmečius technologijos pažengė, dalis prekių atpigo ir tapo einamo vartojimo prekėmis, kelionė lėktuvu tapo vos ne kasdienybe, panaudotų premium mašinų užversti pilni turgūs ir jie beveik nenusileidžia naujiems. Viso šito tu neužskaitai. Net tie patys bananai per tą laiką visiškai pasikeitė (kita rūšis, atsparesnė ligoms). Kur dar jų transportavimo ir nokinimo technologijos. Ar tu tikras, kad tavo vaikystės metu, Vakaruose kasdien galėjai parduotuvėse rasti bananų? Dėl to tokie straipsniai ir yra beverčiai, nes jie nėra lyginamieji su to laikmečiu. Ta pati tavo vaikystė su smetoniniais laikais. Kiek tavo seneliai turėjo šansų turėti automobilį, šaldytuvą, ne lauko tualetą, televizorių, radiją ar elementariai kažką pirkti parduotuvėje pagaminto, o ne kaip sudėtinę dalį tarkim duonai kepti? Pažanga? Pažanga. Bet ar tik tokiais kriterijais remiantis galima sakyti, kad smetoninė Lietuva buvo juodai atsilikusi lyg aborigenų kraštas? Nes būtent tokio tipo vertinimais iš šių dienų perspektyvos bandoma parodyti sovietmetis. Atseit va to nebuvo ar tam reikėjo taupyti ilgą laiką, net nesidomint ar tai iš vis kur egzistavo ir kiek reikėjo taupyti kitiems.
sigun 2017-08-30 23:59
Problema, ta, kad tsrs laikais nebuvo jokio - nei naujo nei seno. Apie 4k amoled tai jau nereikia. tsrs nors ir atsilikusi nuo vakarų pasaulio bent penkmečiu, bet netgi tsrs 1980-ais spalvotos TV laidos jau buvo 5-7 metų "naujiena". Čia labiau galėtum klausti koks procentas šeimų turi bent vieną televizorių, galintį priimti HD.
sigun 2017-08-31 00:14
Nuo 1985 iki 2000 bananų eksportas (taigi tikėtina ir suvartojimas pasaulyje) te išaugo dvigubai, nors išsivysčiusiose šalyse jis išaugo žymiai mažiau. Netgi pačiame staipsnyje pažymėta: "Import growth accelerated since 1991 partly due to economic liberalization in some centrally planned economies such as Eastern European countries, Russia and China." Išsivysčiusiose šalyse bananų suvartojimas taip pat didėjo, bet kur kas mažesniais tempais, tad beveik garantuotai bet koks europietis bananus valgė žyyyymiai dažniau nei tsts gyventojas.
Arns 2017-08-31 00:40
po automobilį ar du. Reiškiasi čia buvo nežinia kas. Statistiškai aišku ten buvo didesnis kiekis jų. Bet ar tikrai kiekvienas vidutinis žmogus galėjo sau leisti turėti automobilį, jau slidžiau. Taip pat ir amžius kada žmogus tapdavo pilnateisiu vairuotoju su savo transporto priemone. To negalima gauti iš vieno paprasto statistinio laukelio. Bet tu paimi vieną skaičių ir... leidi išsilieti fantazijai, jausmams. Šitoj diskusijoj toks juokingas faktų interpretavimas dominuoja. Kai lyg ir visi sutinka, kad buvo taip, bet galiausiai išverčiama kitaip. Kad buvo deficitas ir buvo tam tikrų prekių trūkumas sutinkam ir sutariam visi. Bet iškart daroma išvada, kad "ten, už sienos" buvo taip kaip va dabar mes gyvenam. Bet tiek aš, tiek dar keli, bandom pasakyti ne tai, kad deficito nebuvo. Ir ne tai, kad buvo techninio atsilikimo. O kad lyginama dabartis su praeitimi pačiu primityviausiu būdu.
Stebėtojas 2017-08-31 00:52
Arnai, brangute (vertimas nesuprantantiems - blondine), pasakysiu paprastai, tsrs buvo didelis lageris, kur paprastas žmogus praktiškai neturėjo jokių teisių ir galimybių - jis privalėjo būti tik tyliai veikiančiu sistemos sraigteliu iki numirs, nes jei cyptels - iš karto bus paskelbtas valstybės priešu ir bus supūdytas Sibire. Vakaruose gal ir nebuvo rojus, bet ten turėjai galimybes kažką pasiekti (pinigus, pareigas ir pan.) savo jėgomis ir savo galva. Taip, sistemai degraduojant padėtis keitėsi, bet per lėtai. Net anekdotai tokie atsirado, kaip: "TSRS per penkmetį pavys ir aplenks Vakarus", po kurio laiko "...neatsiliks...", dar vėliau "...nepames iš akių...".
immortallt 2017-08-31 08:44
Nebuvo bado SSRS Na žiūrint kurį laikmetį imant. Jei pradžią, tai Ukrainoje masiškai mirė iš bado, pas mus dar nebuvo tiek blogai. Papelijusių grūdų ar pan užteko nemirt. Bet nevadinčiau to ir gyvenimu, kai net konservuoti žirneliai tampa šventė. Dabar, kai ima algas ir lygina, kažkodėl konservuoti žirneliai jau jokia šventė. Mėsą perka gabalais didžiausiais ir jau čia privaloma, nors SSRS laikais nebuvo. Mašina - na tokio lygio mašiną, lyginant su tuo kas buvo vakarais, dabar iš grynųjų nusipirktų, ir nereiktų taupyti 10+ metų. Bet niekas tokių nenori, perka masiškai bmw. Ir šiaip, jaunimas, būtent iš savo paties kišenes, naujus automobilius perka labai sparčiai augančiais tempais. Realiai tik per šį ciklą pradedame rimčiau prisivyti vakarus. Ir šiaip, vakaruose ar matėt mašinas? Kur tiek prabangių mašinų matėt kaip Vilniuje? Gal tik Monake, bet nei Paryžiuje, nei Romoje, nei Berlyne ar Diuseldorfe (turtingesnis už Berlyną). Buitinė technika, žinoma nebuvo tokia kaip dabar vakaruose, bet pas sovietus jos išvis beveik nebuvo. O kas buvo - atsilikę dešimtmečiais bei žinoma gesdavo. NT, dabar tai lietuviai gyvena itin plačiai, bent po 20kv.m. per žmogų, o sovietmečiu buvo 5-7kv.m. per žmogų. Tai kodėl nenorit gyventi taip pat susispaudę? Taip pat lietuvių >80% gyvena nuosavame būste, kai tuo tarpu Vokietijoje - 80% nuomojasi, nes nuosavo neįperka. Gerai buvo tik tiems, kurie tuo metu jauni buvo, arba turėjo itin gerą priėjimą vogti. Būtent VOGTI. Visgi dar gerai buvo tiems, kurie labai pavargsta galvoti, nes nereikėjo nieko galvoti. Kažką vis tiek gausi, paskųsi kitą, dar ką nors gal gausi.
Arns 2017-08-31 09:35
kaip visada išlenda iš kanapių immortalt ir paberia žirniukų. Sakykim kaip didžioji depresija, per ją nebuvo bado, nepriteklių, iš nevilties besižudžiusių žmonių? Dar pridėk jog karo metu su pjuvenom duoną kepė. Koks atsilikimas, 1990 metais vokietis tokios duonos nepažinojo. Kalbam ne apie tam tikrus kraštutinumus, o apie ilgesnio laikotarpio realybę. Juk ir šis straipsnis atseit bandė parodyt ilgo laikotarpio realybę, o ne "o kaip gera buvo keturiasdešimtaisiais". Ta pati demagogija išlenda ir su mašinom "dabar jaunimas perka naujas mašinas, o 1980-aisiai TSRS....". Dar gražiau palyginti "privalumų" negebėjai? Kad va dabar visi su mobiliaisiais vaikšto, o tada apie tai nebuvo girdėję. Oh wait, gi tada dar tokių net nebuvo visame pasaulyje. Jei lygini tos pačios amžiaus grupės galimybes, tai lygink bent jau tame pačiame laikotarpyje, antraip gausis kaip su mobiliaisiais. Lyg ir teisus jog nebuvo, bet... Na jo, pasilyginam su Monaku automobiliais. Žinok ir Stokholme ar Barcelonoj su juo palyginus apgailėtinas vaizdas. Matyt ten komunizmas irgi prasisuko ir vis dar sukasi, kad ant kiekvieno kampo po Ferrari su Bentley nestovi. Taip ir su būstu. Kodėl lygini dabartį su 30+ atgal ir teigi, kad niekas kitas pasaulyje taip negyveno? Pasakyčiau jog pablūdęs. Bet tokios kreivos logikos perlų persunkti visi tavo komentarai. Todėl ir nesupranti kas yra kas. Kai žmogus sako tuomet buvo geriau, tai ir reikia ne kaip įsiutusiam buliui pulti, o aiškintis kokiame kontekste jis tai pasakė. Jei tai pasakė tėvai, pamatę sąskaitą už vaiko mokslus, jie ir kalba apie faktą, kiek tai kainavo jiems. Kai pamato buto kainą 1 mln ir milžinišką paskolą keliems dešimtmečiams ir palygina su stovėjimu eilėje butui gauti anuomet, tai ir lygina ne visą laikotarpį, o prieinamumą net eiliniam žmogui jį ne nuomotis, o įsigyti. Bet tu žinoma pakalbėsi apie holodomorą, apie tremtinus prie Stalino. Viską priešingai nuo konteksto apie ką eina kalba.