6 mitai apie sovietmetį, kurių atsikratyti sunkiausia - negi butai tikrai buvo dalinami nemokamai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kernel_panikuoja 2017-08-31 10:28
siaip.
Vytax 2017-08-31 13:41
Na galima palyginti statistiką: Vakarų Europoje 1980 metais tūkstančiui gyventojų teko ~300 automobilių. https://www.eea.europa.eu/publications/ ... ge031.html Sovietų sąjungoje 22 automobiliai šimtui šeimų. Pritaikom paprastą matematiką ir gauname 70 automobilių skaičių tūkstančiui gyventojų. http://i.imgur.com/SPLS1ZJ.jpg Tad skirtumas apgailėtinas, daugiau nei keturi kartai sovietų nenaudai.
Shinigami 2017-08-31 14:00
Gerai gyventi yra subjektyvus dalykas, o jei tiksliau tai yra psichologinis dalykas. Paimkime tris atvejus: 1) Gauni į rankas 500 eurų. Žiūri vienas kaimynas gauna 200 eurų į rankas. Kitas kaimynas taip pat tik 200 eurų. Tas pats su trečių ir ketvirtu. Nematai žmonių uždirbančių daugiau ar bent tiek pat kiek ir tu. Sėdi fotelyje ir laimingas galvoji, kaip gerai gyveni. 2) Gauni į rankas 500 eurų. Žiūri vienas kaimynas gauna 500 eurų į rankas. Kitas kaimynas taip pat 500 eurų. Tas pats su trečių ir ketvirtu. Nematai žmonių uždirbančių daugiau nei tu. Sėdi fotelyje ir nieko negalvoji. Nes visi gyvena vienodai blogai, tai nėra ko ir galvoti. 3) Gauni į rankas 500 eurų. Žiūri vienas kaimynas gauna 1000 eurų į rankas. Kitas kaimynas taip pat 1000 eurų. Tas pats su trečių ir ketvirtu. Visi aplinkui uždirba daugiau nei tu. Sėdi fotelyje ir keiki gyvenimą ir visus kaimynus, kad jie gyvena geriau nei tu. Nors prekių ir paslaugų kainos visais trim atvejais yra vienodos. Iš čia ir atsirado mitas, kad prie sovieto buvo geriau gyventi.
HardAxe 2017-08-31 16:25
Na ko turėjo ar ko neturėjo tam tikru metu rusija/europa galit daug ginčytis, bet šitų dalykų turbūt nepaneigsit: * Rusijos žmonės turėjo "valdišką" požiūrį į viską; * Vakarai turėjo kokybiškų daiktų, buitiniai vakarietiški įrenginiai veikia geriau už rusų military grade; * Rusija turėjo deficitą; * Rusija turėjo kokybės problemų; * Vakarai turėjo afigienai kokybiškų daiktų tuo metu. Tai nebuvo taip blogai toj Rusijoj. Jie turėjo ir to, ko kiti neturi: valdiką požiūrį į viską, masines vagystes, sunkiai suvokiamą deificitą. p.s. beveik nepažįstu žmonių, kurie darbo vietą gavo per pažintys, deja visi pažįstami vienaip ar kitaip susirado darbo vietas, kur mokama tikrai ne po 200€ ir įsidarbino ten savo galva.
jijami5 2017-08-31 21:27
Jei darbdaviams esi bevertis, tai ir paveldėjimai nepadės. Tik dėl dabartinės santvarkos aš būdamas 22 metų uždirbu 1,5 karto daugiau negu mano tėvai kartu sudėjus, tik dėl dabartinės santvarkos aš galėjau nemokamai mokintis(dar gauti pinigų už tai) ir išsilaikyti save, nes mano tėvai to nepajėgė, tik dėl dabartinės santvarkos aš galiu susikurt sau gyvenimą be jokių paveldėjimų ir pinigų dotacijų iš tėvų. Sovietiniais laikais mano tėvas iš tėvų nieko negavo ir išgyveno tik dirbdamas kaip vergas, šiais laikas aš galiu išlaikyti save ir skirti pinigų tėvams.(Tėvai man galėjo(pasilikdami sau tiek, kiek užtektų egzistuoti) ir norėjo skirti pinigų, tačiau man to neprireikė) tl;dr: Turint ant pečių normaliai veikiančią galvą šiais laikais galima normaliai gyventi be tėvų pagalbos, o nunu nesugeba turėti vertės kaip darbuotojas ir dėl to kaltina santvarką
jordanbn2 2017-08-31 21:46
Nors vienas teisingas straipsnis. Aisku buvo galimybiu susitaupyti pinigu, perpardavinejant prekes arba statybose savaitgaliais privaciai chalturinant. Bet tai is esmes buvo NELEGALU. Ir visada rizikavai. O gyvenant is algos - Badas, konkretus. Gerai buvo tokiems spekuliantams,bet jie irgi rizikavo. o uz ta pelna nieko nusipirkt labai negalejo. Na pvz keliu namu, ar keliu masinu- tai nelegalu buvo. Ir siaip gerai buvo dar debilams degradams be poreikiu, kuriu vienintelis poreikis prisigert. O siaip as moku kredita uz busta, uz masina, ir nieko tame blogo nematau.
maskarponas 2017-08-31 22:40
As tarybiniais laikais mazai gyvenau, bet atsimenu kad zmones tikrai gyveno gerai, visi pazystami artimieji viska turejo, neturejo gal but tik zigulio, bet jo nelabai ir reikejo, visi buvo laimingi, turejom viska, televizorius ir buitine technika ir dzinsu mociute kazkur gaudavo, taip kad stapsnis yra neteisingas, kaip ir sulyginimas su algomis, parduotuvese zmones parduotuvese pirkdavo kruopas duona ir kefyra, mesa ir sviesto kilograma bulves ir darzoves daznai parsivezdavo is kaimo arba uzvezdavo giminaiciai kurie turedavo automobili, taip kad tada gyventi buvo tikrai geriau, dabar uz 200 euru vien ant maisto neuztenka menesiui. Vienintele tiesa straipsnyje tai kad uz rubli galedavai restorane prisivalgyt ir dar isgerti. dabar uz 2 eurus tik vienas butelis alaus gaunasi.
Shinigami 2017-09-01 06:44
Turėjot, "viską", nes nieko nebuvo. Jei parduotuvėje yra tik 5 skirtingi daiktai juos visus turėti yra žymiai lengviau nei turėti visus daiktus kai parduotuvėje yra 1000 skirtingu daiktų. Antra, atrodo buvai jaunas, tarybiniais laikais, tai turbūt nematei kiek metų užtruko tavo tėvams tuos 5 daiktus gauti. Močiutė iš kažkur gaudavo džinsus? Ir dabar yra asmenų kurie iš "kažkur" viską gauna. Tai per siena kontrabanda veždami, tai iš valstybės biudžeto pinigus pasisavindami. Šiais laikais tie kurie sugeba iš "kažkur" kažką gauti, gyvena žymiai geriau nei tie kurie prie sovieto sugebėdavo "kažkur" kažką gauti. Tik anksčiau rizikavai Sibirų iki gyvos galvos, o dabar rizikuoji 5 metais kalėjimo. O kas tau dabar trukdo iš giminaičių kaime gauti mėsos ir kitos kaimiškos produkcijos? Valstybė juk ne uždraudė kaime gyventi ir ūkininkauti. Šitoje vietoje nėra didelio skirtumo su sovietais. Gal tik tiek, kad prie sovieto tavo ūkis galėjo buti ne didesnis kaip pora hektarų, o dabar nedidesnis kaip šimtas hektarų?
vytautas50 2017-09-01 10:28
immortallt 2017-09-01 10:46
Lietuva niekada tiek grūdų neužaugindavo, kiek dabar užaugina. Lietuvoje niekada nebuvo auginama tiek veislinių jaučių mėsai, kurių ir mėsa po to brandinama. Ūkininkvimas yra kitame lygyje, ir bet ką auginti, bet kaip šeriant neišgyvensi, tai ir atsikratyta buvo savamokslių, kurie nenori tobulėti, nes jie tik gadina žemę ir švaisto valstybės pinigus (visokios paramos). Paukščius auginti Lietuvoje galima. Paukščių gripo nėra, tad nemeluok. Nors tu panašu psichiškai nesveikas, dėl savo pareiškimų, kaip jau tuoj mirsi kelis kartus. Atleistina. Teisingesnė O dieve, koks teisingumas. Vienas chronis geria, šūdą veikia, turi tą patį, ką itin talentingas žmogus, kuris keičia pasaulį. Čia chronio teisingumas. Elitas demontavo (rofl) idiotas. Elitas ir privačią nuosavybę turėjo, ir priėjo prie vakarų prekių. "demontavo" faktas, kad valstybė buvo nepajėgi aprūpinti savo žmonių ir jei ne juodoji rinka, sugriuvus būtų dar 30 metų anksčiau. Visi gyveno skurde, o elitas tyliai prabangoje. Dabar net skurdo dugnas geresnis, nei tada vidutinis gyveno, bet užtat esančių skurde sumažėjo iki mažumos. Tik tiek kad gero gyvenimo nebereikia slėpti. Tokie pavydo sutraumuoti chroniai ir rėkauja, kaip blogai. O šiaip jei tau blogai, varyk į Rusiją, gi ir butą rusai suteikia, išskėstom rankom priims. Aišku butą gausi kokioje Sibiro skylėje, kur darbo nėra, o jei gausi, tai kokius 200€ geriausiu atveju. Galėsi savaitę prieš užsisakinėti produktų, kurių norėsi ir būsi laimingas, nes kiti bus tokie pat skurdžiai.
HardAxe 2017-09-01 11:17
toks ir gyvenimas tau buvo, jeigu giminės turėjo sviesto atvežti. Pats pagalvok, ką rašai apie kokią buitinę techniką eina kalba? [] automatinė skalbimo mašina [] indaplovė kaip dažnai tau mama parnešdavo bananų, apelsinų, jogurto? Maistas buvo pigesnis, ypač kai viską giminės augindavo pigiau išeidavo. Ir dabar sunkiai besiverčiantys kraštai taip gyvena. Bet: tarkim Baltarusijoj maistui išleidi 50€/sav, lietuvoj 100€sav, norvegijoj 200€/sav. Per mėnesį tai sudaro kokį 1/3 neįpatingos algos. Dabar aš sugalvoju nusipirkti kompiuterį/mašiną/televizorių. Kurios šalies piliečiui bus lengviausia? Ar tam, kuris sąlyginai mažiausiai moka už maitą, ar tam, kuris iš maistą moka "kosmosą", bet daugiau ir uždirba? Aš norėčiau uždirbti 10`000€ ir išleisti maistui/nuomai 6000€ kas mėnesį taupydams. Tai būtų tragiškai baisi maisto kaina, bet kas mėnesį man liktų po 4000€ kelionėms, santaupoms ir pirkiniams.
vytautas50 2017-09-01 11:32
Vytax 2017-09-01 12:18
Tamsta kliedite arba tamstos giminaitis buvo „prie sovietinio elito". Kolūkiuose žmonės tegalėjo asmeniškai laikyti vieną karvę ir vieną prieauglį. Jei tik kas užmatydavo, kad laikydavo daugiau, būdavo iškart konfiskuojama. Ir ne, po konfiskavimo niekas karvės neapmokėdavo, paimama juk būdavo „kolūkio labui“. Ir tai bene mažiausia problema būdavo. Didžiausia problema būdavo ta, kad šeimai kolūkis skirdavo tik 0.5ha. daugiametę ganyklą. Kurios žinoma neužtekdavo karvei išganyti ir žiemai prisišienauti. Tad ganydavo karves paupiuose, pakelėse, miškuose, bet ir ten plotų visiems neužtekdavo. Tad daugeliui nelikdavo kelio kaip tik karves ganyti kolūkio pievose ir soduose. Bet ten neleisdavo ir gaudydavo. Tad žmonės ganydavo paslapčia. Naktį 11 valandą vesdavo kelis kilometrus į kolūkio ganyklą, o ryte 4 val. ryto vėl atgal į asmeninę ganyklą. Su šienavimu irgi problemos. Būdavo gerai jei kolūkių „elitas“ skirdavo technikos ir laisvų dienų nusišienavimui. O jei ne, viskas vykdavo po darbo ir rankutėmis. Pjovimas dalgiais, grėbimas ir vartymas grėbliais ir vežimas į tvartus „Ižais“ ir motoblokais su prie jų prikabintomis savadarbėmis priekabomis. Tai štai jums tikras asmeninio ūkininkavimo sovietmečiu paveikslas. Ir nesakykite, kad sovietmečiu maistas buvo pigus. Pigus galbūt buvo tik jums. Bet kažkam tai kainavo labai daug juodo darbo, už kurį jam nebuvo atlyginama ir netgi už tai baudžiama.
FtBall 2017-09-01 12:20
Visai nemažai niuansų atsiranda su tuo žemės ūkiu. Bet bet kokiu atveju, ūkis neišsilaiko be valstybės paramos. Kaip su karvėm nežinau, bet grūdai visai pelningi. Aplink mus pilna ūkininkų po ~30ha, tai iš tiek išgyvena. Ne aptekę pinigais, bet ir badauti netenka. Klasioko tėvai 100ha turi, tai per pastaruosius 5 metus nusipirko 2 butus Vilniuje. Taip pat, kaip ir seniau minėjo, už tą pačia pinigų sumą žmonės laabai skirtingai gali gyventi. Tėvai bitininkai maždaug su 20-25k € metinėm pajamom(ne pelnu), leidžia sau kasmet paatostogaut užsienyje ne pigiausiuose viešbučiuosiu. Tuo tarpu jie pažįsta kitų bitininkų, kurių metinės pajamos - 75-100k€. Tačiau kažkodėl jie rudenį skolinasi pinigų, nes neturi pinigų cukrui įsigyt.
vytautas50 2017-09-01 12:59
immortallt 2017-09-01 16:28
Dieve dieve, vytautėlis, visą žemės ūkį laiko karves pienui... Na kai sukiši viską į vieną, dirbi su apgailėtinom 30 karvių, alternatyvaus pardavimo kanalo neturi, tai ir bankrutuoji. Ir džiaugiasi, kaip anksčiau pikrėjau buvo įsprausti į kampą ir turėjo už pieno produktus mokėti kosmosą, palyginus su pajamom, o dabar piktinasi, kad pieno gamintojų konkurencija didelė ir vartotojas moka santykinai pigiai. Kitame poste jis piktinsis, kad pieno kainos didelės. Nieko naujo. Ir šiaip tie žmonės, kurie dirba man (aš juos kuruoju), tai gauna ~3x MMA. Tai studentai. O šiaip visi ką pažįstu, kas realiai dirba žemės ūkyje moderniai, visi gerai sukas. Tik tie, kurie pagal senas metodikas dar bando dirbti, tik š mala. Pvz auginti 10ha kviečių tik durnius gali. Gali pradėti auginti tik turnit 100ha+ kviečių laukus, o tai jau bus mažiausiai 150,000€ pajamų + tiesioginės išmokos už pasėlius. Jei daržovės ir jaunas ūkininkas - bent 14,000€/15ha. Jei javai, tai ir 30,000€/100ha. Ir pajamos čia kai kviečių kaina dugne. Dar visai nesenai buvo >300€/toną tada per metus uždirbo tiek, kiek per 5 neuždirbdavo. O jei turi 10-15ha, tai užsiimk sodais, daržovėmis ar pan., kur pajamos nepalyginamai didesnės. Tik teks užsiiminėti pačiam ir realizacija, jei išties uždirbti nori. Ir šiaip aš kaime vaikystėje daug laiko praleisdavau, ir dirbdavau, taip kad čia manęs gali neužsipuldinėti, tikėtina, kad dar už tave daugiau išmanau. Tik ne pagal bobučių pasakas, o pagal modernią žemės ūkio dirbimo technologiją. Šiais laikais dirbti lengviau gali, bet niekas nepuola pirkti tavo produkto, nes pasirinkimas platus, deficito nėra ir badu nemirsi. Turi sugebėti dirbti produktyviai, o ne pagaminti "kažką".
maskarponas 2017-09-01 22:02
[quote="Shinigami"][quote="maskarponas"] Ziuriu tave labai uzkabino mano zinute, ir dar daug heiteriu kurie minusus deda, ir tegu, rasai cia su kazkokiu pykciu ir pagieza, viska ale zinai kas is kur atkeliaudavo, stovejai su ziuronais ir stebejai matyt is kur tie dzinsai atkeliauja, zmones gaudavo visais laikasi viska, ir adidas kedai kaip buvo aprasyta ir kitu rubu, taip kad nereikia cia kalejimais ir sibirais svaistytis nes mano seima yra ir buvo visada geros sirdies ir nieko niekada nevokdavo ir jokios nusikalstamos veiklos nebuvo ir negalejo buti, pagal tavo samokslo teorijas tai as tureciau tureti buta centre, nama uzmiesty soduose ir ziguli garaze ane, nevelnio, net nuosavo busto neturim tad susikist tu savo pagieza neapgalvojes ka kalbi apie kitus. paprasciausias dalykas tas kad zmones turejo ko jiem reikejo ir nereikejo daugiau nieko, nes visko uzteko, dabar tu daiktu yra daugiau negu reikia ir be vertybiu viskas, as nepaminejau kad as prisimenu laikus nuo 86 metu nes tada jau galedavau nueiti i parduotuve pats, reikejo ta pamineti matyt kad tamstai nervai nesigadintu, kaip ir kazkas jau minejo apie kaima, tai tikrai, zmogus is kaimo matyt esi atsilikes gan sakyciau, nelabai jau kas ir augina gyvuliu tiek kad giminaiciam isdalintu, zmones patys auginasi sau pragyvenimui, nesupratai ka norejau pasakyti nes tau kazkokia skaudi tema ziuriu, bet tikiu kad yra skaitanciuju kurie suprato, kad vistik viskas ten buvo gerai su gyvenimu nuo 86 metu sotineje, zmones buvo laimingi, kulturingi ir kas svarbiausia buvo daug gerio ir zmones buvo laisvi viduje ir padedavo vieni kitiems, tiems kurie noretu vel atrasyti jog buvo ir blogio, jo aisku buvo, bet as izvelgiu daugiau gerio nei blogio tarybu sajungoj. Susirinko siuolaikinis lt elitas cia matai, visi paskolu prisieme, apynauju masinu prisipirke ir isivaizduoja esa ponai matai, tarybinia laikai jiem nepatiko matai.
Vytax 2017-09-02 12:57
Smetonos metais kaimai elektrifikuoti buvo gal tik kokioje Švedijoje ar Anglijoje. Bet ten ir kaimų daug kartų mažiau buvo, nes tai buvo industrializuotos šalys. O šiaip tai po karo visa Europa buvo elektrifikuota, nemažai prie to prisidėjo ir Maršalo planas. O tas „atvedė elektrą dykai“ turi kainą, kurią mokame ir dabar. Ten kur elektros įvedimas buvo mokamas, žmonės kėlėsi į gyvenvietes ar prie pagrindinių kelių kur ėjo elektros linijos. Neliko ten tokių vienkiemių kaip Lietuvoje. Todėl tos šalys turi efektyvesnę infrastruktūrą. Galėčiau bent penkias sodybas parodyti, kur paskutinius kelerius metus buvo per naują nutiestos elektros linijos, su 10-20 naujų elektros stulpų, naujais laidais ir t.t. Ir gyvena ten arba vienišos senutės, arba niekas, tik miestiečiai savaitgaliais atvažiuoja šašlykų išsikepti. Kas visa tai apmokėjo? Taip, taip, aš, jūs ir visi kiti per elektros tarifą.
Berserkas 2017-09-02 12:59
Labai jau pasidavėte emocijoms. Teigiate jog Shinigami rašo su pykčiu ir pagieža tačiau iš šio teksto atrodo kitaip.
Senioras 2017-09-02 14:53
Tai dirbk tu dabar po 12 ir daugiau val. uždirbsi tikrai daugiau nei vidutinis atlyginimas ir nereikės tau nei butelio niekam statyt,nei sukt galvos kur čia tuos kelis agurkėlius "lišnus" parduot.