Kodėl naujų šaldytuvų nereikia atitirpinti, tačiau juose taip gretai suvysta vaisiai ir daržovės? Modernūs šaldytuvai ir kokios yra pačios naujausios jų funkcijos  (2)

NoFrost, antibakterinė danga, režimas „Atostogos“, optimalus zoniškumas, papildomas kompresorius ir šokinis šaldymas. Kaip nepasimesti funkcijų gausybėje ir išsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaldytuvas – paprastas prietaisas: šaldalas tai plečiasi ir šąla, tai vėl suspaudžiamas kompresoriaus, skystėja, kad vėl plėsdamasis galėtų surinkti šilumą iš visko, kas guli šaldytuvo viduje – ir taip ratu. Tačiau užsukite į bet kurios parduotuvės buitinės technikos skyrių – ir viskas pasirodys neįmanomai sudėtinga. Gamintojai naujas funkcijas diegia tuzinais; vieni rekordiškai greitai užšaldo, kiti patys bakterijas užmuša, būna, šaldytuvai netgi moka patys pašildyti maistą. Kai kurios funkcijos atrodo suprantamos: NoFrost – ir šaldytuvo vadavimo iš prisikaupusio ledo gniaužtų operacijas galima pamiršti, valio! O štai kitos ne tokios aiškios. Ar jums reikia papildomo kompresoriaus? Ar iš tiesų veikia šokinis užšaldymas? Ar bakterijos atakuoja produktus, jeigu jo šaldytuvo danga ne antibakterinė? Kam reikalingas zoninis šaldytuvas? Pasiaiškinkime.

Šokinis užšaldymas

Šaldiklyje normali temperatūra -18°С; tiek pakanka, kad netirptų nei ledai, nei koldūnai, nei užšaldyti vaisiai ir mėsa. Kai kurie šaldytuvai geba daugiau: superšaldymo režimu šaldiklio kameroje temperatūra nusileidžia iki -35− – -40°С. Tai praverčia, jei šaldytuvą užpildote ne nuolatos ir po truputį, o, tarkime, kartą per savaitę ir dideliu produktų kiekiu, arba jei netikėtai aplankė svečiai ir reikia skubiai atšaldyti šampaną.

Daug šiltų produktų šaldiklyje – stresas šaldytuvui. Be superšaldymo technologijos agregatas su užduotimi dorojasi, dažniau įjungdamas kompresorių; taip greičiau dyla mechanizmas, o ir elektros sąnaudos auga. Veikdamas superšaldymo režimu, kompresorius šaldalą pumpuoja be sustojimo, kol pasiekiama reikiama temperatūra. Taip elektros sąskaita būna mažesnė, o šaldytuvas tarnauja ilgiau.

Tačiau nereikėtų užkibti ant marketologų kabliuko ir manyti, kad jūsų buitinis šaldytuvas atlieka tikrą šokinį produktų užšaldymą: tam reikėtų didelių ir galingų pramoninių šaldytuvų. Šokinio užšaldymo technologija mums padovanojo sušaldytas daržoves, kurios, ištrauktos iš šaldytuvo, nepavirsta piure: vanduo jose suledėja taip greitai, kad nespėja sudraskyti augalų ląstelių plonų sienelių. Virtuvinis šaldytuvas to nesugeba.

Antras ir trečias kompresorius

Kompresorius šaldymo ciklo pabaigoje surenka nuo šaldytuve esančių produktų šilumos išgaravusį šaldalą ir jį suslegia. Slegiamos šaldalo dujos skystėja ir surinkta šiluma kondensatoriuje išskiriama į aplinką. Paskui slėgis, kartu ir šaldalo temperatūra, mažėja. Vieną kompresorių turinčiuose šaldytuvuose šaldymo ciklas bendras visoms kameroms, todėl šaldiklio ir bendros kameros temperatūrų atskirai reguliuoti negalima. Kartais, siekiant atskiro temperatūrų režimų valdymo, vieno kompresoriaus šaldytuvuose montuojamas skirstytuvas, tačiau net ir tada nepavyks, tarkime, išjungti šaldiklį ir palikti šaldymo kamerą, ar atvirkščiai. Tokias manipuliacijas galima atlikinėti, jeigu šaldytuve yra daugiau kompresorių – du ar trys. Be to, atskiras šaldiklio kompresorius paprastai suteikia ir superšaldymo funkciją – šaldiklyje juo galima surengti tikrą šalčio polių, ir sumažinti temperatūrą iki −40°С.

Kelių kompresorių šaldytuvų trūkumas – daugiau sunaudojama elektros energijos. O be to, daugėjant kompresorių, pasireiškia gerai žinomas dėsnis: kuo sudėtingesnis prietaisas, tuo lengviau genda. Nebrangus dviejų kompresorių šaldytuvas – daug mažiau patikimas už turintį vieną kompresorių įrenginį toje pačioje kainų kategorijoje. Papildomas kompresorius – puikus dalykas, bet jo kokybės sąskaita taupyti geriau nereikia.

NoFrost

NoFrost technologija supaprastino ir palengvino gyvenimą: nebereikia patiems atitirpinti šaldytuvo, ir iš storo ledo sluoksnio vaduoti mirtinai įšalusių pernykščių koldūnų. Laimei, gamintojai susiprotėjo įrengti šaldytuvuose ventiliatorius, ištraukiančius drėgną orą iš kameros, kai kompresorius periodiškai nedirba. Ant sienelių kondensuotis ir ledėti nebelieka kam, ir šaldytuvų šeimininkai gali lengviau atsikvėpti. Šaldytuvus su tokia funkcija gamina įvairūs gamintojai, tereikia atsirinkti tinkamą.

Tiesa, sausas oras šaldytuve, neaptraukiantis sniego kailiniais šaldytuvo kameros, žalingas vaisiams ir daržovėms. Kad liktų švieži ir stangrūs, jiems reikia drėgmės ore – antraip ji pradeda skirtis iš jų pačių ir daržo bei sodo gėrybės išdžiūsta ir suvysta.

Kompromisinis sprendimas – šaldytuvas be priverstinės oro cirkuliacijos, kuriame nesusidaro ledas.

Juose garintuvas (įrenginys, mažinantis slėgį ir šaldiklio temperatūrą) įtaisytas galinėje šaldymo kameros sienelėje, todėl šaldymas vyksta be papildomos oro cirkuliacijos, tiesiogiai nuo garintuvo, tad oras lieka drėgnas, o vaisiai ir daržovės – švieži. Šaldymo skyriuje garintuvas įtaisytas į kameros sieneles, o metalinių elementų jame nėra. Šiltas ir drėgnas oras su jais nekontaktuoja, todėl šaldiklio vidiniai paviršiai neapledėja.

Triukšmo slopinimas

Šaldytuvai šaldo, vamzdeliais varinėdami šaldalą: šis procesas visiškai begarsis, tad dėl šaldytuvo burzgimo galima kaltinti tik kompresorių. Absoliučiai begarsis kompresorius – nepasiekiama svaja, kaip, pavyzdžiui, amžinasis variklis. Todėl viskas priklauso tik nuo įrenginio kokybės ir jo technologinių ypatybių: kompresoriaus kameros garso izoliacijos, tikslių sujungimų ir medžiagų. Tyliausi šiuolaikiniai šaldytuvai skleidžia 38 decibelų garsą: tai maždaug toks garsumas, kokį kelia skrendanti kamanė ar tylus šnabždesys.

Antibakterinė danga

Geras šaldytuvas nekvepia niekuo. Jei, atvėrę dureles, jaučiate nemalonų kvapą – kažkas sugedo. Tačiau kartais netgi atsikračius seno pieno ar supuvusių bulvių, kvapo atsikratyti nepavyksta. Tai reiškia, kad ant šaldytuvo sienelių ir lentynų apsigyveno bakterijos: tai jų gyvybinės veiklos produktai riečia nosį.

Siekdami išvaduoti klientus nuo tokios nemalonios patirties, kai kurie gamintojai šaldytuvo vidines plastiko sieneles padengia antibakterine danga – dažniausiai tam naudojamos sidabro dalelės. Ir išties, ant tokių paviršių bakterijos kuriasi ir dauginasi nenoriai.

Režimas „Atostogos“

Režimas „Atostogos“ – retai pasitaikanti, bet viliojanti galimybė. Atrodytų, prieš ilgam išvykstant, galima nuspausti mygtuką ir nebesirūpinti šaldytuvu. Tačiau ne viskas taip šaunu: iš tiesų, netgi režimas „atostogos“ neišsaugos pieno ar uogų šviežumo. Kai nuspaudžiate stebuklingąjį mygtuką, šaldytuvas tiesiog nustatys maksimalią temperatūrą šaldiklio kameroje – apie nulį, šaldytuve – apie +15°С. Veikdamas tokiu režimu, kompresorius rečiau įsijungia ir šaldytuvas naudoja mažiau elektros. Atspariausi produktai – tarkime, šaldytos daržovės ar kiaušiniai – iki jūsų sugrįžimo ištvers, tačiau greitai gendančius vis viena teks išmesti prieš išvykstant. O temperatūrą galima reguliuoti ir patiems – permokėti už atskirą mygtuką visai nebūtina.

Šaldytuvas su zonomis

Daugelis šaldytuvų gamintojų savo produkcijoje įrengia sudėtingas temperatūros ir drėgmės reguliavimo sistemas. Tai atrodo naudinga: juk daržovėms tinka drėgnas oras, o štai norint, kad ilgai liktų šviežia mėsa, jai reikia sausos ir gan šaltos atmosferos.

Bet iš tiesų, specialių įrengimų didesnio ar mažesnio drėgnumo zonų sudarymui nereikia – užtenka natūralios konvekcijos. Šaltas oras leidžiasi žemyn kartu su drėgme, todėl apatiniai šaldytuvo skyreliai bet kuriame šaldytuve idealiai tinka vaisių ir daržovių laikymui, o viršutiniai – drėgmės nemėgstantiems produktams. Centrinės šaldytuvo lentynos tinka produktams, kuriuos reikia šaldyti stipriau – pienui ir sūriui, paukštienai ir gėrimams.

Ateities šaldytuvas

Ateinančiais dešimtmečiais mūsų laukia „protingos“ technikos bumas – įrenginiai jungsis prie interneto, ne tik atliks savo darbą, bet ir bendraus tarpusavyje ir su kitais įrenginiais. Ką gali daryti „protingas“ šaldytuvas? Visų pirma, aišku, pasakyti jums, kokie produktai baigiasi ir ką reikėtų įsigyti. Įrengus šaldytuve kamerą su atvaizdų atpažinimo algoritmu, atmintimi ir prieiga prie interneto, jis galės šeimininkui rašyti tokius pranešimus: „Teliko du kiaušiniai“ arba „Nepamiršk nupirkti kefyro“. Šaldytuvas, kuriame įrengtas dujų analizatorius, primins apie nupirktą prieš mėnesį šviežią žuvį, kulinarinių receptų duomenų bazė pasakys, ko trūksta, kad galėtumėte išsikepti pyragą. Kai kuriuos „protingus“ įrenginius jau dabar galima užblokuoti, taip atsitveriant nuo pagundos užkąsti prieš miegą; gal 2050 metais šaldytuvas neleis jums imti dešimto iš eilės alaus butelio ar patars valgyti daugiau daržovių. Tik nežinia, ar dar norėsite turėti tokį šaldytuvą savo virtuvėje…



popmech.ru

(25)
(1)
(24)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: