Pabodo tik skaityti? Laikas veikti! Mokslo hakatonas Science Hack Day Vilnius sugrįžta jau kitą savaitgalį (2018 m. vasario 10-11d.)  ()

Ar niekad nepasvajojate patys atlikti eksperimentus, apie kuriuos skaitote technologijos.lt tinklapyje? Pasigaminti dominančius (ar net geresnius!) technologinius įtaisus, ar išrasti ir pasauliui padovanoti kažką naujo?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-02-03 Pabodo tik skaityti? Laikas veikti! Mokslo hakatonas Science Hack Day Vilnius sugrįžta jau kitą savaitgalį (2018 m. vasario 10-11d.)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa tai galite įgyvendinti jau kitą savaitgalį (vasario 10-11d.) Technariume – techninės kūrybos dirbtuvėse Vilniuje. Čia jau antrą kartą vyks vienintelis Lietuvoje ir Baltijos šalyse hakatonas – Science Hack Day Vilnius. Jame dalyvauti kviečiami visi – mokslininkai, inžinieriai, menininkai, studentai ir visi, besidomintys mokslu ir kūryba.

Hakatonai (angl. hackathons) – jau daug kam žinomi ir pasaulyje bei Lietuvoje paplitę renginiai, kurių metu per trumpą laiko tarpą siekiama sukurti kažką naujo, pabandyti greitai sukurti veikiantį prototipą, seniai regztas įdėjas paversti realybe.

Daugiau nei dvidešimtyje šalių organizuojamų Science Hack Day hakatonų tikslas – kurti mokslui ir apie mokslą. Šis nemokamas renginys Lietuvoje vyks jau antrą kartą. Pernai Science Hack Day Vilnius plušo 11 komandų, kurių projektai aprėpė mokslą, meną, inžineriją ir paprastą džiaugsmą kurti ką nors smagaus.

Vienas iš įdomiausių projektų – augalo elektrofiziniams signalams („nerviniams“ impulsams) matuoti skirtas įrenginys, kurį paprastomis priemonėmis, padedami mentorių, per mažiau nei vieną dieną sukūrė 9-11 klasių moksleivių komanda. Tuo tarpu biochemikų, programuotojų bei garso menininko jungtinė komanda sukūrė programą, kuri baltymų seką paverčia muzika. Jų tinklapyje galima pasiklausyti ir palyginti įvairių žmogaus ir pelės baltymų sekas.

Hakatone dalyvavo ir Fiziko Dienos – FiDi! komanda, sukūrusi virtualios realybės atrakcioną. Kitos komandos realybe pavertė meninę mikroorganizmų projekciją lazeriu, sukūrė atviro kodo sistemą, leidžianti laboratorines svarstykles paprastai prijungti prie kompiuterio, laboratorijos „pagalbininką“, automatizuojantį tirpalų maišymą bei kitus rutininius veiksmus laboratorijoje, psichologinio žaidimo programėlę „Kalinio dilema“ ir kitus projektus.

Organizatoriai teigia, kad šių metų Science Hack Day bus dar didesnis ir įspūdingesnis, bei daug dėmesio skirs atvirajam mokslui (angl., open science) ir atvirajam kodui (angl., open source). Į renginį atvyksta ir patyrusių mentorių bei atvirojo mokslo puoselėtojų iš užsienio. Tarp jų – Margaret Gold, šiuo metu taikanti mobiliąsias technologijas piliečių mokslui Natūralios istorijos muziejuje Londone; Yo Yehudi – programuotoja, pradėjusi „Code is Science“ judėjimą; dr. Saulius Gražulis, vienas iš tarptautinės atviros kristalografijos duomenų bazės kūrėjų bei Lucy Patterson – atvirojo ir „pasidaryk pats“ mokslo (angl., DIY science) aktyvistė, biologė, viena iš Science Hack Day Berlin organizatorių.

Naujiena šiais metais – „Jaunųjų tyrėjų“ programa ir atskiras prizas. Moksleiviams iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių mokslo ir technologijų projektus padės kurti mentoriai iš renginį organizuojančių techninės kūrybos erdvių: Kauno Makerspace, Technariumo bei Meškėnų laboratorijos. Jaunieji dalyviai, šalia kitų apdovanojimų, galės laimėti specialų „Jaunųjų Tyrėjų“ prizą.

Meškėnų laboratorija, bendradarbiaudami su dr. Sergejumi Orlovu, ruošia atskirą iššūkį ir kviečia dalyvauti fotonikos mokslą ir skaitmenizuotos gamybos technologijas apjungiančiame Phablabs 4.0 projekte. Fizinių ir technologijos mokslų centro mokslininkai ir Meškėnų laboratorija hakatono metu siūlo kartu priversti šviesą keliauti ne tiesiu keliu ir kurti įtaisus, kurie leidžia matyti už kampo.

Atskirą prizą taip pat galima laimėti už geriausią kosmoso, aeronautikos ar nuotolinio stebėjimo projektą. Šiuo metu kosmoso inžinerijoje ir tyrimuose itin aktualūs kosminių šiukšlių surinkimo, navigacijos ir kontrolės, palydovų ir nuotolinio jutimo sistemų teikiamų duomenų apdorojimo keliami iššūkiai – kviečiame su jais susipažinti ir pasigalynėti!

Atėjusių dalyvių laukia renginio mentorių pranešimai, N2 mokslo eksperimentų šou, ypatingos elektroninės dalyvių kortelės bei renginio marškinėliai. Ir, žinoma, galimybė laimėti vieną iš Science Hack Day Vilnius prizų:

  • Geriausias mokslinis projektas
  • Geriausias meno ir mokslo projektas
  • Geriausias aparatinės įrangos projektas
  • Geriausias jaunųjų mokslininkų projektas
  • Specialus neigiamo rezultato apdovanojimas
  • Geriausias programavimo projektas
  • Prizas už geriausią aplinkosaugos projektą
  • Socialinis prizas už naudą visuomenei
  • Sudėtingiausias projektas
  • Publikos prizas
  • Fotonikos projektas su M-LAB ir FTMC
  • Geriausias mokslinius duomenis panaudojantis projektas
  • Kosmoso technologijų ir mokslo prizas
  • Apdovanojimas už projektą, labiausiai prisidedantį prie atviro mokslo

 

Renginys vyks 2018 vasario 10-11 d., Technariume (Panerių g. 45, Vilnius). Norinčius dalyvauti organizatoriai kviečia kuo greičiau užsiregistruoti ir pradėti galvoti apie savo projektus! Žiūrovai taip pat kviečiami į atvirą hakatono projektų pristatymą sekmadienį, vasario 11d., 18 val., Technariume.

Daugiau informacijos apie renginį galima rasti renginio puslapyje bei socialiniuose tinkluose.

Generalinis Science Hack Day rėmėjas – “Lietuvos Energija”, renginį taip pat palaiko UAB “Laserpas”, “Farnell”, “Bayer”, “Iterato”, “Magveda”. Renginio draugai: „Catnip Electronics“, Technologijos.lt, „Techo“, „Mokslo sriuba“, „Go Vilnius“, Nacionalinis telekomunikacijų tinklas, Kompiuteriukų paramos fondas, „Versli Lietuva“ ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()