„Kalbant apie laivo dydį ir žuvusių žmonių skaičių, tai veikiausiai yra paskutinė neįminta didžioji mįslė“. Kur dingo futbolo aikštės dydžio karinis laivas su 309 žmonėmis?  ()

Tikrai turėjo likti bent kažkokių pėdsakų: pagalbos šauksmas radijo ryšiu, medinės gelbėjimosi valties lenta ar jūreivio kepurėlė. Kaip galėjo be pėdsakų dingti futbolo aikštės dydžio laivas su 309 žmonėmis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent taip prieš šimtą metų dingo JAV karinio jūrų laivyno laivas „USS Cyclops“, plaukęs Česapyko įlanka ir turėjęs prisišvartuoti Baltimorėje – ten, kur dabar yra Port Kovingtonas. Tačiau ten laivas taip ir nepasirodė.

Jo mįslingas dingimas netruko apaugti istorijomis ir fantastiškomis teorijomis apie Bermudų trikampį, milžiniškus galvakojus ir vokiečių šnipus. Tiesa ta, kad iki šiol niekas nežino, kas nutiko „USS Cyclops“ laivui ir jo įgulai.

Šiais aukštųjų technologijų laikais viltis surasti dingusį laivą vėl sužibo po to, kai buvo rastas Filipinų jūroje nuskendęs Pirmojo pasaulinio karo laikų kreiseris, Koralų jūroje – seniai nuskendęs lėktuvnešis, o teismo antropologai nustatė, kad vienoje Ramiojo vandenyno saloje aptikti kaulai veikiausiai buvo dingusios pilotės Amelios Earhart.

„Kalbant apie laivo dydį ir žuvusių žmonių skaičių, tai veikiausiai yra paskutinė neįminta didžioji mįslė“, – sakė garsus povandeninių gelmių tyrėjas Jamesas Delgado.

Filadelfijoje pastatytas laivas „USS Cyclops“ buvo didžiausias ir greičiausiai JAV laivyno laivas. Jis galėjo plukdyti 12 tūkst. 500 tonų anglių ir skrieti 15 mazgų greičiu. „Tai buvo milžiniškas angliavežys. Plaukiojanti anglių kasykla“, – tuomet apie laivą rašė laikraščiai. 

1910 metų gegužę į vandenį nuleistas laivas turėjo aptarnauti visus laivyno laivus ir tiekti jiems anglių. Tai buvo sunkus ir pavojingas darbas. Anglys – pavojingas krovinys, nes gali užsidegti. Laivas plaukdavo iš Norfolko JAV Atlanto vandenyno pakrante iki amerikiečių bazių Kuboje, Haityje ir Puerto Rike.

1917 metų balandį Jungtinėms Valstijoms prisijungus prie Pirmojo pasaulinio karo, penkiasdešimto kalibro pabūklais apginkluotas „USS Cyclops“ gavo užduotĮ nuplukdyti gydytojų ir medicininių atsargų iš Johns Hopkinso ligoninės į Sen Nazerą, Prancūzijoje.

Po kelių mėnesių laivas atplaukė į Braziliją pasikrauti 10 tūkst. tonų mangano rūdos. Už anglis tankesnė ir sunkesnė rūda, naudojama plieno gamyboje, laivo įgulai buvo nepažįstama. Sunkiai pakrautas laivas išplaukė į Barbadosą, pasipildė atsargų ir išplaukė į Baltimorę. Tai buvo 1918 metų kovo 4 dieną.

Daugiau „USS Cyclops“ niekas nebematė.

Paieškos buvo bevaisės. Laivyno kreiseriai šukavo prekybinius kelius, paplūdimius, apžiūrėjo atokias įlankas. Ne vieną dieną mėginta radijo ryšiu užmegzti kontaktą su dingusiu laivu. Tačiau nebuvo nei atsakymo, nei nuolaužų, net menkiausio alyvos pėdsako. Laivas tiesiog dingo.

1918 metų birželį tuometinis laivyno reikalų pasekretorius Franklinas D. Rooseveltas paskelbė, kad laivas ir 309 įgulos nariai, kaip manoma, nuskendo. Tai buvo didžiausias JAV karinio laivyno praradimas ne kovos metu.

„JAV karinio laivyno istorijoje nėra kitos tokios didžiulės mįslės, kaip laivo „USS Cyclops“ dingimas praėjusių metų kovą, – tuomet rašė laivyno reikalų sekretorius Josephusas Danielsas. – Nerasta jokio laivo pėdsako, ilgai trukusi paieška visame regione nedavė jokių rezultatų.“

Kilo įvairių versijų. Galbūt sunki rūda apgadino laivo korpusą ir laivas nuskendo? Gal nepažįstama rūda ėmė skleisti nuodingas dujas, pražudžiusias įgulą? Gal į laivą buvo paleista torpeda? Tik kur nuolaužos? Jas galėjo praryti nerami jūra. Tačiau nebuvo jokios audros, jokio nelaimės signalo. Laivą galėjo užgrobti vokiečiai, kurie galėjo paimti įgulą įkaitais ir nuplukdyti laivą namo. Tačiau laivui būtų pritrūkę kuro plaukti per Atlantą.

Būta ir dar originalesnių teorijų apie jūrų pabaisas, maištus ir meteoritus. „USS Cyclops“ dingimas bei vėlesnis penkių laivyno torpednešių dingimas paskatino kalbas apie laivus į dugną traukiantį Bermudų trikampį. Šis mitas jau paneigtas, tačiau „USS Cyclops“ įgulos narių šeimos taip ir negavo atsakymo į klausimą, kas nutiko jų artimiesiems.

Dabar apie „USS Cyclops“ laivo dingimą primena karo memorialas Baltimorėje, kur, be kitų, išgraviruoti ir šio laivo įgulos narių vardai. Šio laivo dingimas išlieka ramybę drumsčiančiu karinio laivyno istorijos epizodu.

„Visa laivo istorija tarsi pakišta po kilimu. Jis nenuskendo garbingame mūšyje. Jis tiesiog dingo nuo Žemės paviršiaus“, – sakė Marvinas Barrashas, kurio giminaitis dingusiame laive tarnavo ugniagesiu.

Jis daugiau nei dešimtmetį tyrinėjo šį atvejį, kaupė įvairius laivyno duomenis, nuotraukas ir kt. 2010 metais jis paskelbė 700 puslapių apimties „USS Cyclops“ istoriją. O dabar kartu su JAV respublikonų atstovu Kongrese Andy Harrisu jis nori pastatyti pirmąjį „USS Cyclops“ laivui skirtą paminklą.

„Kaip laivyno veteranas jaučiu pareigą pagerbti laivo įgulos narius, kurie taip niekada ir negrįžo į Baltimorę, bei jų šeimas“, – sakė A. Harrisas.

M. Barrashas mano, kad „USS Cyclops“ pražudė keli veiksniai. Vienas iš dviejų jo variklių sugedo. Laivui buvo sunku išlaikyti pusiausvyrą dėl rūdos krovinio. O naktį, kai įgula miegojo, didelė banga apvertė laivą. Jis taip pat mano, kad laivas nuskendo giliausioje Atlanto vandenyno vietoje – Puerto Riko įduboje, todėl tyrėjai ir negali jo rasti.

„Labai noriu jį rasti. Noriu, kad 309 įgulos nariai atgautų ramybę, kaip ir jų šeimos. To reikia visiems – bent kažkokio atsakymo“, – sakė jis.

Povandeninių gelmių tyrėjai ne kartą nardė ieškodami laivo, tačiau pastaruoju metu atrasti keli laivai suteikia vilties, jog bus rastas ir „USS Cyclops“. Dabar naudojami įvairūs šiuolaikiniai prietaisai, kurie gali užfiksuoti jūros purve palaidotos skalbimo mašinos magnetinį lauką. Šiuolaikiniai sonarai gali skenuoti net pačias giliausias vandenyno gelmes.

„Tobulėjant technologijoms, aptinkama vis daugiau dingusių laivų. Juos galima rasti. Esminis klausimas – laikas ir pinigai“, – sakė J. Delgado.

Jis su tyrėjais iš nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos prieš dvejus metus pranešė netoli San Francisko įlankos aptikę 1921 metais dingusį Baltimorėje pastatytą JAV laivyno laivą „USS Conestoga“.

Vieno iš „Microsoft“ įkūrėjų Paulo Alleno vadovauta tyrėjų komanda pernai rugpjūtį pranešė aptikę JAV laivyno kreiserį „USS Indianapolis“, kuris nuskendo Antrojo pasaulinio karo metais, kai į jį pataikė torpeda. O visai neseniai ši komanda Koralų jūroje aptikusi dar vieną laivą – Antrojo pasaulinio karo laikų lėktuvnešį „USS Lexington“.

Šios šiuolaikine įranga apsirūpinusios komandos dar neieškojo „USS Cyclops“. Bent jau viešai apie tai neskelbė. Keli individualūs tyrėjai ne kartą teigė aptikę dingusį laivą, tačiau jų informacija nepasitvirtino.

Tuo metu „USS Cyclops“ kažkur tūno ir laukia, kada bus surastas...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()