Naujas tyrimas: mobilieji telefonai gerina atmintį  (16)

Mobiliųjų telefonų įtaka sveikatai yra tokia pat kontroversiška tema, kaip ir klimato kaitos priežastys. Nuomonių yra įvairiausių, kiekviena iš jų turi savų argumentų, o kaip yra iš tikrųjų – klausimas lieka atviras. Tuo labiau, jog skirtingi mokslininkų tyrimai svyra tai į vieną, tai į kitą pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai dabar po įvairiausių įspėjimų apie mobiliųjų telefonų žalą sveikatai, viena iš mokslininkų grupių nustatė ir potencialią aukšto dažnio spinduliuotės naudą. Aprašyti bandymai ir jų rezultatai leidžia daryti prielaidą, jog mobiliųjų telefonų skleidžiamas spinduliavimas gali teigiamai veikti atmintį ir net panaikinti Alzhaimerio ligos padarinius, rašo telegraph.co.uk.

Priminsime, jog 2009 metų spalio mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad po 10 metų tyrimų nustatytas ryšys tarp labiausiai paplitusio smegenų auglio – gliomos – susidarymo ir aktyvaus mobiliojo ryšio naudojimo. Tiesa, tyrimo eiga ir patys rezultatai pakankamai intensyviai kritikuoti. Įdomu, tai jog šio tyrimo rezultatuose buvo užuominų į prielaidą, jog trumpalaikis mobiliojo ryšio vartojimas neva gali apsaugoti nuo vėžio. Tai tapo dar viena studijos kritikos priežastimi, tačiau dabar aiškėja, jog tokios tendencijos iš tikro gali būti realios. Prisiminkime dar ir Örebro universiteto (Švedija) mokslininkų tyrimą, kurio metu jie nustatė, jog naudojimasis mobiliaisiais telefonais priverčia smegenis gaminti daugiau transtiretino - baltymo, randamo smegenų skystyje ir atsakingo už šio organo apsaugą.  Tiesa, pastarojo tyrimo metu mokslininkai dar nebuvo susieję padidėjusio baltymo kiekio su blogu arba geru poveikiu smegenims ir kol kas nesiėmė prognozuoti, kokį poveikį toks pokytis daro praėjus ilgesniam laikui.

Štai tokiame kontekste pasirodo dar vienas tyrimas, jau akivaizdžiai apeliuojantis į mobiliųjų telefonų spinduliavimo naudą. Žinoma, daryti tiesioginių sąsajų su žmonėmis ir atmesti nežinomus pašalinius faktorius negalima, tačiau aiškėja, jog aukšto dažnio elektromagnetinių bangų spinduliavimas gali būti pritaikomas medicininiais tikslais.

Taigi, tyrimus su pelėmis atlikę Pietų Floridos universiteto profesorius Gary`is Arendashas ir jo kolegos tvirtina, jog ilgą laiką naudojantis mobiliuoju telefonu smegenų veikla gali pagerėti. „Mes nustebome atradę, jog mobiliųjų telefonų spinduliuotė apsaugo pelių, kurioms turėtų pasireikšti Alzhaimerio simptomai, atmintį“, – teigė G. Arendashas.

Mokslininkai nustatė, jog Alzhaimeriu sergančias suaugusias peles paveikus elektromagnetinėmis bangomis, kurias skleidžia prietaisai, išnyksta smegenyse esančios kenksmingos beta amiloido baltymų sąnašos, trikdančios smegenų veiklą. Tyrime naudotos 96 pelės, dalis jų buvo genetiškai modifikuotos, kad joms senstant susidarytų beta amiloido baltymų perteklius ir taip pasireikštų atminties sutrikimai, panašūs į tuos, kuriuose sukelia Alzhaimerio liga.

Vėliau tiek sveiki, tiek sergantys graužikai buvo patalpinami į įprastų mobiliųjų telefonų skleidžiamą elektromagnetinį lauką. Ten jie du kartus per dieną praleisdavo po valandą, 7-9 mėnesius iš eilės. Jei spinduliavimo poveikį genetiškai modifikuotos pelės patirdavo dar būdamos jaunos, kol joms dar nepasireiškė atminties sutrikimai, jų pažintiniai sugebėjimai pagerėdavo, jau Alzhaimeriu sergančios pelės pasiekdavo tokius pat gerus rezultatus matuojant atmintį ir mąstymo įgūdžius kaip ir sveikos.

Jei būdavo spinduliuojamos jau atminties sutrikimų turinčios pelės, jų atminties pakenkimai pradingdavo. Ilgalaikis elektromagnetinių bangų poveikis pagerino ir sveikų pelių atmintį. Tačiau teigiamas spinduliavimo poveikis pasireikšdavo tik po kelių mėnesių. Tai leidžia teigti, jog žmonėms tokių rezultatų pasiekti prireiktų kelių metų. Žmogaus kaukolė daug storesnė, tad bangoms sunkiau pasiekti smegenis.

Floridos Alzheimerio ligos tyrimų centro atliktas tyrimas yra publikuojamas Alzheimerio ligos žurnale („Journal of Alzheimer's Disease“).

Dabar mokslininkai išbando platesnį dažnių spektrą, norėdami išsiaiškinti, ar įmanoma gauti geresnius rezultatus.

Taigi, elektromagnetinis spinduliavimas tikrai veikia smegenis, o šio konkretaus tyrimo atveju – dar ir teigiamai. Kitas klausimas, ar prie kai kurių sąlygų nesusidaro neigiami poveikiai. Tad tyrimams erdvės dar labai daug – turėtumėme dar ne kartą skaityto apie panašius tyrimus ir turbūt įvairius jų rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)